אם אין אניל"י

אחרי 30 סרטים על חייהם של אחרים, הבמאי ניר טויב עושה סרט אישי f כנצר למשפחת אהרונסון, טויב מתעד את ניסיונותיו הכושלים והמתסכלים להשיב את נכסיה של המשפחה המפורסמת שהופקעו, לטענתו, על-ידי קרן אהרונסון * גיבור בעל כורחו

הבמאי ניר טויב, נצר למשפחת אהרונסון המפורסמת מזיכרון יעקב, מייסדי מחתרת ניל"י, מתעד את ניסיונותיו הכושלים להשיב לו ולמשפחתו את נכסיה של משפחתו המפורסמת, שהופקעו מהם, לטענתו, וגם לעשות קצת סדר בנכסי צאן הברזל של הישוב היהודי בישראל.

באחד הקטעים שצילם טויב (47) במהלך שנות עבודתו על הסרט, נראים הוא ואימו, נכדתו של צבי אהרונסון - אחיהם של שרה, אהרון, אלכס, שמואל ורבקה, פוסעים אל עבר בית אהרונסון, המשמש בין היתר כמוזיאון לימודי, ונתקלים בסירוב להיכנס. "זה שאת בת משפחה זה לא אומר שלא צריך לתאם", אומרת המנהלת של המתחם אל מול המצלמות, וטויב כמעט ויוצא מכליו. טויב, שכבר עמד בסיטואציות סוערות במהלך עבודתו, בעת שניסה לשחוט כמה פרות ממסדיות קדושות ("החווה הסינית - רשומון", "ממלכת הסוד"), לקח את העלבון באופן אישי . "זו לא פעם ראשונה שאתם לא נותנים לי להיכנס", הוא אומר, "אתם לא רוצים שאני אסתובב פה".

"הם מוחקים אותנו היום", אומרת בייאוש מלי אימו של טויב. רבקה הייתה האחות האחרונה שנשארה בחיים. בערוב ימיה שכנעו אותה להקים קרן שתחלוש על הנכסים. יש לנו טענות קשות כלפי הקרן.

אף אחד לא מדבר על צדק

הסצנה הזו היא רק נדבך אחד מתוך חומר הגלם האינסופי שצילם טויב, אחד מבימאי התעודה המוערכים בארץ, שהפיק וביים יותר מ-30 סרטים דוקומנטריים. את יציאת הסרט, שלו שותפות קרן מקור ו-YES דוקו, הוא מייעד לקיץ הקרוב. או אז הוא מקווה להשיג מעט צדק, שגם ישמש אותו כשיפנה לערכאות הרלוונטיות, בניסיון להשיב את שלדבריו נלקח ממשפחתו בכוח.

טויב: "אימא שלי זה אהרונסון, דור שביעי בארץ. סבא שלי, אבנר אהרונסון, הוא הבן של צבי אהרונסון, האח הבכור של שרה ואהרון. סבא שלי היה ילד בן תשע כשהטורקים עינו את שרה ואת אפרים פישל, לאחר שתפסו אותם. בעצם, לאחר שתושבי זיכרון יעקב הסגירו אותם. למה? לא אהבו אותם שם במושבה. הם היו משכילים, עשירים ובעלי חזון יותר מכל הכפריים של זיכרון.

"שרה ראתה שהחיבור בין הטורקים לגרמנים עלול להמיט אסון, כמו שקרה לארמנים. המשפחה רצתה להתחבר עם האנגלים, והתושבים של זיכרון פחדו מהטורקים, שהיו מאוד אכזריים. הם הסתכלו על הסיפור של מחתרת ניל"י, כמשהו שיעשה להם צרות.

"סבא שלי היה בן תשע בכל הסיפור הזה. כשעינו את שרה ואת אפרים שם בבית, הוא היה נכנס ומוציא את המכתבים החוצה. היה ביניהם הסכם. ישבתי על הברכיים שלו ושמעתי את הסיפורים האלה. הוא גם מצא את מכתב ההתאבדות של שרה שהוכתם בדם ליד החלון".

סיפור של בגידה

"מי שבעצם ניהלו את המחתרת זה שני אנשים: שרה וצבי. שאני כאמור הנין שלו", אומר טויב. "אהרון הסתובב בכל העולם בתור חוקר, רבקה הייתה בארצות-הברית, אלכס היה במסעות שלו באירופה. הוא היה משורר ופילוסוף. חתיך לא נורמאלי, איש העולם הגדול. סם, שמואל, האח מתחתיו של צבי, הסתייג מכל נושא המחתרת. מה שבעצם קרה זה שהאחרונה שנשארה בחיים הייתה רבקה אהרונסון. מכל האחים.

"סבא שלי נפטר בגיל 51, וגם אשתו נפטרה צעירה. שרה, כידוע, התאבדה. אהרון - הבריטים הפילו את המטוס שלו מעל תעלת למאנש, בזמן שעבד בשירות המודיעין הבריטי. כך הם נפטרו ממנו. יש עדויות של חוקר בריטי בשם ריצ'רד אנדרס שראו אותו נוחת חי במים.

לא תמצא את הדברים האלה בכתובים. אני יושב על סיפור משפחתי מאוד גדול. למזלי המשפחה הזו הייתה מתעדת אובססיבית, בעיקר רבקה הממזרה, שכתבה את כל ההיסטוריה לפי איך שהיה לה נוח. כל הסיפור עם משולש האהבה של שרה, רבקה ואבשלום פיינברג היה קשקוש. אבשלום פיינברג ושרה אהרונסון היו זוג נאהבים, חברי ילדות, ורבקה לא הייתה פה בכלל.

נשמע שהחשיפה שלך יכולה להעכיר כמה וכמה זכרונות משפחתיים.

"ועדיין, זה צריך להיחשף. מי שראה הכול והסיפור מאוד חרה לו היה צבי, אבא של סבא שלי. הציק לו מאוד ששרה בוגדת בבעלה עם אבשלום. היא הייתה מאוד מתירנית מבחינה מינית".

מעבר לצדק ההיסטורי, אתה גם חותר לתיקון כלכלי?

"בוודאי. הם היו משפחה מאוד עשירה. נותרנו מעט צאצאים והרכוש הוא רב. רבקה הייתה מאוד תמימה, כסף לא עניין אותה אף פעם. סובבו אותה אנשים. חלק מהמשרתים השתלטו על הנכסים ועל הרכוש.

"מה שקרה הוא שאנשים שכנעו אותה להקים קרן על שם אפרים פישל אהרונוסון, שגם אחרי מותה תשמור על המורשת המשפחתית. בעצם לשם התנקז כל הרכוש והארכיון המדהים של המשפחה.

"לצערי, הקרן הזו מנוהלת היום בצורה די מעליבה והנכסים המשפחתיים שהיא מחזיקה לא הגיעו עד היום ליורשים החוקיים, בהתאם לצוואות המקוריות. יש פה סיפור של בגידה. אני רוצה בסרט לעשות מסע של תיקון. ואחר כך אעשה גם פיצ'ר על האהרונסונים".

תגובה מקרן אהרונסון לא התקבלה עד להורדת העיתון לדפוס

ניר טויב

גיל: 48

נולד ב: זיכרון יעקב

הישגים בולטים: בשנה שעברה השיג הישג משפטי תקדימי ומתוקשר, כאשר מנע מהצנזורה הצבאית לפסול קטעים משמעותיים מסרטו "ממלכת הסוד". טויב טען שחלק מהקטעים גלויים, וכבר שודרו בעבר, בעוד הצנזורה טענה שהקטעים לא קושרו לסיפור הנוכחי.

הכי נזכור לו את: הסרטים "ממלכת הסוד", "מונדיאל - סיפור אהבה", "סיפור באופסייד", "החווה הסינית - רשומון", "האחים יונה"