ג'וב-אינפו: האטה בגיוסי עובדי היי-טק ברבעון הראשון השנה

חברת ההשמה: ירידה של כ-12% בגיוסים בתחום התוכנה ו-22% בחומרה, בהשוואה לביקוש לכוח אדם ברבעון המקביל אשתקד ■ בחברות המובייל והגיימינג הייתה עלייה של כ-20%

ההאטה במשק הגיעה להיי-טק ברבעון הראשון של השנה. נתונים של חברת ההשמה שפורסמו היום Jobinfo מצביעים על ירידה של כ-12% במספר העובדים שגויסו בתחום התוכנה וצניחה של 22% בתחום החומרה, בהשוואה לביקוש לכוח אדם ברבעון המקביל ב-2011. מי שהמשיכו לצמוח הן חברות המובייל והגיימינג שהציגו עלייה של כ-20% בהיקף כוח האדם.

חברות אשר מפתחות אפליקציות למובייל המשיכו לגייס, זאת לצד ביקוש למפתחי web מנוסים למערכות גדולות שתומכות במיליוני משתמשים. "תחום ה-Big data תפס לאחרונה תאוצה", אומרת שרית מלכה, מנהלת תחום הגיוסים הטכנולוגיים ב-Jobinfo, "זה קרה בעקבות התפתחות עולם הגיימינג והפרסום בסמארטפונים. לאחרונה יש לחברות הגיימינג והמדיה נוכחות משמעותית ברשתות חברתיות, מקומיות ואזוריות, והן מנסות לחדור לשווקים מתפתחים גדולים כמו ברזיל, רוסיה וסין. המסה הקריטית של טראפיק וחשיפה במדינות הללו מאפשרות רווחיות גבוהה".

הנתונים שנאספו בג'וב אינפו לא מצביעים על שינוי בתחום השכר. בחברה מעריכים שהחברות מתנהלות בזהירות, לאור המצב הכלכלי בעולם. "אנחנו מרגישים את תחושת חוסר הוודאות שנוצרה עקב מצב הכלכלה העולמית בכך שמועמדים מעדיפים להישאר במקום עבודתם הנוכחי ופחות פתוחים להצעות", אומרת אילנה אחימאיר, מנכ"לית ג'וב אינפו.

"מנגד", היא מוסיפה, "חברות התוכנה והאינטרנט, שמתחרות על מועמדים, משכללות את תהליכי הגיוס שלהן ומקצרות אותם משמעותית על מנת לזכות במועמד המתאים. היינו עדים למקרים בהם חברות העבירו חוזה ודרשו תשובה תוך 48 שעות, למורת רוחם של המועמדים שמעוניינים למצות תהליכים אותם התחילו".

גברים מברוטו, נשים מנטו

השכר בענף היי-טק כולו אמנם יציב, אולם נתונים של חברת עוקץ מערכות מצביעים על פער של 27.1% בין גברים לנשים. עוקץ מערכות, שעוסקת בפיתוח מערכות טכנולוגיות לניהול וחישוב שכר, ערכה לאחרונה מדגם בקרב 2,450 עובדים במגזר הטכנולוגיה.

החדשות הטובות יחסית הן שהפער בין המגדרים הולך ומצטמצם - בשנת 2011 עמד ההפרש הממוצע בין נשים לגברים על 29.4%. ניתוח של הנתונים מגלה פערים בכל המשרות, כאשר ההפרשים הגדולים במיוחד הם במשרות ניהוליות. מנכ"ל בעל ותק של שנתיים מרוויח שכר חודשי של 46,210, לעומת מנכ"לית בעלת רקע דומה שנאלצת להסתפק ב-29,300 שקל. ההפרש בקרב סמנכ"לים עומד על 41.8% - גבר מרוויח 31,070 שקל לעומת אישה עם 22,650 שקל.

"בענף ההי-טק ניכרה עליית שכר קלה במהלך השנה האחרונה, הן בשכר הגברים והן בשכר הנשים", אומר עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בחברת עוקץ מערכות, "אבל בעוד ששכר הגברים עלה בממוצע ב-2.30%, עלה שכר הנשים ב -4.32%, כמעט כפול מעליית השכר של הגברים".

הפרשי שכר ניתן לראות גם בתפקידים אחרים. מנהלי פרויקטים גברים עם ותק של שנתיים מרוויחים בממוצע 25,460 שקל בחודש, לעומת 19,720 שקל אצל נשים. מנהל מוצר עם ותק של עד חמש שנים יקבל 30,520 שקל, לעומת מנהלת מוצר שתקבל 22,980 שקל. ההפרש מתבטא בתחומים נוספים: גבר שעוסק בתחום ה-QA עם ותק של עד שנתיים מרוויח 9,330 שקל לעומת 7,910 שקל אצל אישה.

"התנהלות לא רציונלית"

המצב בענף ההיי-טק טוב ביחס לכלל המשק. על-פי נתונים של הלמ"ס, שכרן הממוצע של נשים עומד על כ-66% משכרם של גברים בתפקידים זהים. עמי ברגמן מנסה לספק הסבר להפרשים הללו. "מחקרים מלמדים", הוא אומר, "שנשים רבות בגילאי 25 עד 40 מקטינות את היקף העבודה בעקבות לידתו של ילד, בהשוואה ל-3% בלבד בקרב הגברים. בהתאם לכך, לא אחת גם שכרן קטן. כאשר מדובר על פער ששכר המשולם בגין אותו היקף משרה, ניתן בהחלט לומר כי זו התנהלות לא רציונלית של השוק, שההסבר לה טמון בשדה המחקר המגדרי".