הריטואל הקבוע של פרסום הדוחות הרבעוניים על ידי חברות בוול סטריט, לא משאיר בדרך כלל הרבה מרחב לדרמות. הללו מתמקדות בדרך כלל בהפתעה חיובית או שלילית יחסית לציפיות האנליסטים. אבל בדוחות שפרסמה היום חברת אבטחת המידע צ'ק פוינט, הדבר הכי פחות מעניין היה המספרים (אם כי גם שם סיפקה החברה מיני דרמה).
הנרטיב של הדוחות, אם תרצו, היה הנפקתה הקרובה של המתחרה, הקטנה בינתיים, פאלו אלטו נטוורקס (ראו מסגרת), שהוקמה על ידי יוצא צ'ק פוינט ניר צוק, ונתפסת כסחורה חמה במיוחד לקראת הגיוס בוול סטריט.
מצבה של פאלו אלטו נתפס כתמונה הפוכה לצ'ק פוינט. החברה של צוק מעוניינת להנפיק לפי שווי המשקף לה מכפיל של יותר מפי 10 על המכירות. לעומתה, מניית צ'ק פוינט צנחה מאז אפריל בכ-30%, לשווי של 9.4 מיליארד דולר, המשקף מכפיל צנוע בהרבה.
מעבר לכך, הפריצה לתודעה של פאלו אלטו, ובראשה צוק הדומיננטי, העלתה פעם נוספת את הדיון האם אופן הניהול של צ'ק פוינט אינו שמרני וריכוזי מדי - מה שמונע ממנה לצמוח ולנצל את היתרונות הטכנולוגיים והעסקיים שלה.
עבור גיל שויד, המנכ"ל והמייסד של צ'ק פוינט, התשובה ברורה. "במשך 16 השנים, שבהן אנחנו חברה ציבורית, כבר 4 דורות של מתחרים נעלמו", הוא משיב לביקורת בראיון ל"גלובס" עם פרסום הדוחות, "תמיד עלתה הטענה של שמרנות יתר כלפינו, אבל אני שמח להיות מאלה שנשארים, ולא מהנעלמים כי הם אגרסיביים וחסרי זהירות".
המאבק מול פאלו אלטו הוא יותר תדמיתי מאשר בשטח. צ'ק פוינט אוחזת כ-13% משוק אבטחת הרשתות, ואילו פאלו אלטו מגיעה לכחמישית מנתח זה. שויד: "פאלו אלטו אכן מתחרים, אבל עדיין שחקן נישה. יש לנו טכנולוגיה הרבה יותר טובה ויש לנו הרבה יותר לקוחות והתקנות. הם מתחרה אגרסיבי, אבל אנחנו רואים שלקוחות אוהבים את היתרונות שלנו".
בוול סטריט היו גם אנליסטים שראו את המאבק בין החברות מגיע לכיסם של המשקיעים, שלכאורה מושכים את הכסף מצ'ק פוינט ולהוטים להצטרף להשקעה בפאלו אלטו. שויד מתנגד לניתוח הזה: "רואים חברות קטנות, שמקבלות הרבה יותר תשומת לב בשוק ההון מאשר בשוק המוצרים. למשקיעים המוסדיים יש 8 מיליארד דולר בצ'ק פוינט, ואילו פאלו אלטו מגייסת 200 מיליון דולר. אנחנו לא מתחרים על אותם הדולרים.
"זו ההתנהגות של שוק ההון, ובאופן טבעי זה פחות טריוויאלי שצ'ק פינט תייצר עוד 20 מיליארד דולר למשקיעים. ראינו ברבעון הראשון את הנפקת פייסבוק, שכולם רצו אחריה עם כל הבנקאים הגדולים בעולם, ופתאום שוק ההון נתפס פחות חכם ממה שהיה נראה".
מה שמקנה למאבק בין החברות נופך אישי, הוא כאמור היותו של צוק מיוצאי צ'ק פוינט, ועזיבתו את החברה על רקע חילוקי דעות עם שויד. "בהחלט סימנו עליי מטרה ברמה האישית, ועל צ'ק פוינט", אומר שויד, "אני חושב שאין סיכוי גבוה שפאלו אלטו תהיה הצלחה. אני לא רוצה להפוך את המאבק לאישי, אלא להגיע ללקוח עם טכנולוגיה יותר טובה.
"תמיד דגלנו במכירת טכנולוגיה יותר טובה, ליותר לקוחות, ולנקוט אסטרטגיות חיוביות. מצער אותי שאחרים בחרו אסטרטגיות של 'ללכלך'. זה כנראה מלמד יותר על האישיות שלהם מאשר על שלנו. מתחרים תמיד יש, וזה שהם ישנם זה סימן טוב".
אכזבה מהתחזיות
צ'ק פוינט סיימה את הרבעון השני של 2012 עם מספרים מאכזבים במקצת, בקצה התחתון של הצפי. זאת בהמשך לאכזבה מתוצאות הרבעון הקודם, שהיו מעט יותר נמוכות מהצפי והיוו טריגר לתחילת הנפילה במניה.
החברה מכרה בכ-329 מיליון דולר - גידול של 9% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ושל כ-5% מעל לתוצאות ברבעון הראשון. החברה ציפתה למכירות בטווח של 324-336 מיליון דולר, ואילו בוול סטריט הציפות היו למכירות של 331 מיליון דולר.
בשורה התחתונה, מדווחת החברה על רווח נקי של 150 מיליון דולר או 71 סנט למניה. בנטרול הכרה בתשלום באמצעות אופציות כהוצאה (Non-GAAP), רשמה החברה רווח נקי של 162 מיליון דולר או 77 סנט למניה - בקצה העליון של צפי החברה ומעל לממוצע הצפי בוול סטריט. שויד מאמין, כי למרות הפספוס בשורה העליונה, "התוצאות יפות יחסית לכלכלה בכלל ולכלכלת אירופה בפרט".
הנושא של החולשה באירופה חוזר גם בצפי של החברה לרבעון הנוכחי. "זה הרבעון הכי מאתגר מבחינה ביצועית, ונוסיף לזה גם אי-ודאות כלכלית, כך שהחלטנו להרחיב את השוליים של התוצאות", אומר שויד. ההכנסות הצפויות נעות בין 316-345 מיליון דולר, עם רווח נקי של 74-81 סנט למניה (Non-GAAP). הצפי מאכזב אם כך, יחסית לשוק ההון לפחות, שהעריך בממוצע כי החברה תמכור ב-340 מיליון דולר עם רווח ממוצע למניה של 79 סנט.
צ'ק פוינט פונה להתמודדות ישירה מול מחיר המניה היורד, והודיעה על תוכנית רכישה עצמית בהיקף של מיליארד דולר בשנתיים הקרובות - גבוה משמעותית מהיקפי רכישות קודמים (שהסתכמו בכ-75 מיליון דולר ברבעון). כך מסביר שויד את המהלך: "כל מניות האבטחה נשחקו ב-30% בחודשים האחרונים, ואני לא יודע למה, כי שוק האבטחה במצב טוב. אני מעולם לא נותן הערות על מחיר המניה, אבל הכסף הרבה יותר אפקטיבי ברכישת המניות, ועדיף להגדיל את הרווח למניה".
לטענה כי תוצאות החברה והתחושות בוול סטריט מלמדות שהחברה מצויה בהאטה מסוימת, משיב שויד: "הסיבה העיקרית לכך היא ההאטה באירופה. אני חושב שהיה לנו רבעון טוב, למרות שהיינו שמחים לספק קצב גידול יותר מוצלח. אנחנו רואים לחץ כלכלי באירופה, האירו נחלש והמוצרים שלנו מתומחרים בדולרים, כך שכוח הקנייה של הלקוחות באירופה קטן והלקוחות לא מתלהבים להגדיל את התקציבים. הדבר הטוב מבחינתנו הוא שהלקוחות קנו הרבה יותר מוצרים שלנו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.