פניציה מזהירה: ללא משקיע המצב יתדרדר לפיטורים

החברה הוותיקה שנקלעה לחובות תציג תוכנית הבראה לביהמ"ש ■ בינתיים מחפשת ההנהלה משקיע שיספוג את עלויות האנרגיה הגבוהות

"למשבר בפניציה יש פוטנציאל גבוה להידרדרות, עד לכדי מצב של פיטורים, במקרה שלא נצליח לגייס משקיע שיזרים את ההון הדרוש שיאפשר את המשך הייצור והפעילות של המפעל", כך אמר היום (א') ל"גלובס" גורם שמקורב לחברה, הפועלת באזור התעשייה ציפורית בנצרת עלית ומעסיקה כ-400 עובדים.

בסוף השבוע שעבר אישר בית המשפט המחוזי בנצרת עלית את הכנסת החברה הוותיקה, שפועלת כבר 78 שנה, להקפאת הליכים על רקע מצוקה תזרימית קשה שאליה נקלעה. לחברה חובות בהיקף של כ-320 מיליון שקל, חלק ניכר מהם לבנקים ולספקים. "החברה בונה כעת תכנית הבראה מקיפה בניסיון להקל עליה את ההתמודדות עם המשבר והיא תוצג לבית המשפט עוד השבוע", אמר הגורם.

בחברת פניציה אמריקה ישראל, שמייצרת זכוכית שטוחה לענף הנדל"ן ולמערכות סולאריות, מייחסים את החלק הארי של המשבר לעלויות אנרגיה גבוהות, שנכפו על החברה בשל העיכוב בחיבור המפעל לרשת הגז הטבעי מקידוח תמר.

על-פי התכניות, המפעל יחובר לרשת הגז הטבעי רק בעוד כשנתיים, ובינתיים, הוא נאלץ לצרוך דלק יקר בעלויות שאינו יכול לעמוד בהן. המפעל הרחיב בשנים האחרונות את פעילותו וקלט תנור התכה גדול, בהנחה שיופעל באמצעות גז טבעי: "אם לא תמצא דרך רצינית שתאפשר לפניציה לגשר על הפער הזה, עד שיגיע הגז הטבעי, המפעל ימשיך להידרדר לתהומות עמוקים", העריך גורם שבקיא במצבה הכספי של החברה.

הממשלה דחתה בקשה למענק

בחודשים האחרונים פנו ראשי פניציה, בהם נציגי הבעלים האמריקנים ויו"ר החברה, עודד טירה, למשרד האוצר, למרכז ההשקעות במשרד התמ"ת ולמשרד ראש הממשלה בבקשה לקבל לא פחות מ-100 מיליון שקל מענק כדי לאפשר את המשך הפעילות של המפעל. מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, ניהל את הטיפול של ממשלת ישראל בבקשה, והחליט לדחות אותה. גורם ממשלתי בכיר אמר היום כי מדובר בסכום עתק, שלא אפשר ללוקר להיעתר לו. לדברי הגורם, אם הממשלה היתה נעתרת לבקשה, היא היתה פותחת לעצמה פתח לגל תביעות ממפעלים אחרים שנאנקים אף הם תחת עלויות האנרגיה.

בנוסף לבקשה לקבלת מענק הגישור, פניציה פנתה למרכז ההשקעות בתמ"ת בבקשה להרחיב מענק שקיבלה בעבר, בהיקף של כ-20 מיליון שקל. מתוך סכום זה, היא קיבלה בפועל כ-13 מיליון שקל. החברה ביקשה מהתמ"ת עוד 5 מיליון דולר. טרם התקבלה תשובה ממשרד התמ"ת. "זאת צרה", אמר הגורם. "פניציה נאלצת להתחרות עם חברות בעולם שמחוברות לרשת הגז, מייצרות בעלויות נמוכות, וכאן משלמים הון על אנרגיה, על דלקים שמחירם רק הולך ומאמיר. אי אפשר לשרוד כך, בטח לא כשיש ירידה חדה בהזמנות בשוקי העולם בעקבות ההאטה, לא כשמחיר הזכוכית יורד ונשחק בשיעורים מבהילים".

"עננה שחורה" מעל ראשי העובדים

יו"ר ועד העובדים של החברה, חיים קטארי, סיפר היום, כי כבר בתחילת השבוע שעבר מנכ"ל החברה, ערן חיימוביץ', הכניס את חברי הוועד לסוד העניינים, וסיפר שכנראה הולכים להקפאת הליכים. "אני עובד בפניציה כבר 28 שנה, אני דור שלישי במפעל", סיפר קטארי. "אני בן 50, פתחתי את העיניים בפניציה, קמתי וישנתי פניציה. זה בית ראשון. אני אפילו לא רוצה לדמיין את המצב שאין כאן פניציה... במשך הרבה זמן שמענו שהמצב כאן קשה, אבל לא שיערנו בנפשנו שהוא עד כדי כך קשה. התגובה של כולנו היתה הלם מוחלט. זה מרגיש כמו עננה שחורה שמאיימת על כולנו".

כ-400 עובדי פניציה, בעיקר תושבי חיפה והגליל, מאוגדים בהסתדרות הכללית. לדברי יו"ר ענף הבניין בהסתדרות, איציק מויאל, "אם המפעל הזה נופל, זה סימן שהמשבר העולמי הגיע לישראל, שהכלכלה שלנו נמצאת בצרה. הממשלה חייבת להתערב. אנשים לא מרוויחים כאן הון תועפות. השכר הממוצע נע בין 5,000-6,000 שקל. אם סוגרים להם את המפעל, למאות האנשים האלה לא יהיה לאן ללכת. הם לא ייקלטו במקום אחר. אין מקום אחר. זאת פריפריה, זאת נצרת עלית. חייבים להציל את פניציה", אמר.

בתוך כך, מויאל פנה היום לנשיא התאחדות הקבלנים, נסים בובליל, בבקשה שייקרא לקבלנים המאוגדים בהתאחדות להעדיף את התוצרת של פניציה, על פני רכש של פריטים מיובאים. "המחסנים של פניציה מלאים בסחורה, בעקבות נפילה של עשרות אחוזים בהזמנות. שלפחות הקבלנים המקומיים יקנו אותם, וינסו להיטיב לפחות במעט עם המצב של החברה", אמר. לקריאה זו הצטרף היום גם סמנכ"ל משרד התמ"ת שעומד בראש מטה כחול-לבן, ינון אלרועי: "המקרה של פניציה מוכיח את הצורך להעדיף באופן מובהק תוצרת כחול-לבן, וזה במקרה שהמוצרים נמכרים במחיר סביר. לקוחות צריכים להביא בחשבון שמאחורי כל פריט מתוצרת מקומית, עומד עובד שיכול להיות השכן שלהם".

עם אישור הקפאת ההליכים לפניציה, מונה לה כנאמן רואה החשבון חן ברדיצ'ב, שאמור לנהל את ענייניה ולחפש משקיע נוסף. גורם מקורב לחברה אמר כי "ייתכן שיימצאו משקיעים, אך את זה נדע בוודאות בתוך מספר ימים". הגורם סירב לומר אם מתקיים כעת מו"מ ממוקד על הנושא. עם מינוי רו"ח ברדיצ'ב לנאמן, הוא שוחח עם שר התמ"ת. לדברי שמחון, "סיכמנו שהוא ייכנס לעובי הקורה ובתוך שלושה או ארבעה ימים נקיים הערכת מצב אודות המפעל, תוך בחינת המהלכים המתבקשים".

פניציה
 פניציה