מחלת ים: G בעקבות האנשים שמגדלים אלמוגים בסלון

עלויות של עשרות ואפילו של מאות אלפי שקלים, לצד שעות רבות של טיפולים בחודש - מה הפלא שאת התחביב הזה מכנים אפילו המכורים "מחלת ים" ■ G בעקבות חובבי המים המלוחים. תופעה

את סלון ביתו של אושרי זפרני בגבעת אבני שבגליל התחתון, מקשט אקווריום שכולל 500 ליטרים; רוחבו 1.80 מטרים וגובהו 70 סנטימטרים. אקווריום מכובד לכל הדעות, אבל לא הקנקן הוא שהופך אותו למיוחד, אלא מה שיש בתוכו.

זפרני, 51, סמנכ"ל שיווק בחברת הנדל"ן גיא ודורון לוי, מגדל בו 30 אלמוגים, חלזונות גדולים, שושנות וכוכבי ים, לצד שרימפסים ולובסטרים, והוא מעיד על יחסי שכנות טובים. "זה עולם שלם, מרהיב ומיוחד", הוא מתפייט, "והוא נותן יכולת לרכז את ה-IQ בכל שעה נתונה. האקווריום משרה רוגע, מאפשר לחשוב בהיגיון. את כל הלימודים שלי העברתי מול אקווריום, אחרת לא הייתי יכול להצליח במבחנים. זאת התמכרות, ולמזלי זאת התמכרות לדבר חיובי. מי שרוצה לראות שיצורים חיים יכולים לחיות בסימביוזה ובשיתוף פעולה יכול להסתכל על האקווריום ולהבין שלא הכול נראה כמו מדינת ישראל".

- מה אומרים הסובבים אותך?

"כולם אוהבים מאוד חוץ מאשתי. בכל פעם שאני עושה החלפת מים וטיפולים היא מתעצבנת, כי זה מלכלך את הבית".

זפרני הוא רק דוגמה אחת לקהילה גדלה והולכת של מה שניתן להגדיר "החובבים המלוחים". הם מגדלים בביתם אלמוגים במים מלוחים ומשקיעים בעיסוק הזה עשרות ואפילו מאות אלפי שקלים, לצד שעות רבות בחודש של טיפולים, עד כדי כך שחלקם אינם מכנים זאת תחביב אלא מאבחנים זאת כ"מחלת ים". "זה תחביב למזוכיסטים והוא ממכר מאוד", צוחק ומלטף באצבעותיו אלמוגים קטנים ומרהיבים, יהודה זריף, שהפך את התחביב הוותיק למקצוע והקים לפני כשלוש שנים את חוות פרוריף לגידול אלמוגים, סמוך לקיבוץ נען.

להערכתו, בישראל ישנם כעשרת אלפים חובבים המגדלים בביתם בעלי חיים במים מלוחים, להבדיל מטיפוח אקווריומים סטנדרטיים ונטולי ריגוש יחסית של מים מתוקים. "קשה להעריך כמה מהם מגדלים רק דגים ולכמה יש ריף שכולל גם אלמוגים", כך זריף. "אבל התחביב הזה מתפתח מאוד בארץ ובעולם. אם בעבר זה היה נחלתם של אנשים עשירים מאוד, לאחרונה התחביב הזה התפשט לכל שכבות האוכלוסייה".

- מיהם האנשים שלא מסתפקים בכלב ורוצים לגדל אלמוגים?

"זה עובר מפה לאוזן ותופס בעיקר גברים. הם רואים בגידול אלמוגים אתגר. זה עיסוק דינמי ומעניין שעונה אצלם על צרכים של תרפיה ושל תעסוקה, והם כל הזמן לומדים דברים חדשים ורוכשים ידע בתחום. זה גם יוצר חיי חברה וגורם להם לברוח קצת מהבית. פה נכנס גם הנושא של אגו - למי יש יותר גדול. מהבחינה הזאת, גברים אוהבים מאוד לטפח את האקווריום שלהם".

שיטוט ברשת בפורומים של חובבי מים מלוחים אכן מוצא שם בעיקר גברים. אלה מצהירים על דאגה, על חמלה ועל התפעלות כלפי האלמוגים באופן שאפילו מזכיר - וזו לא הגזמה - פורומים שעוסקים בגידול ילדים, שם כידוע משרבטות בעיקר נשים. ציטוטים שכיחים הם בסגנון: "אני מנסה לעקוב מה מציק להם... יש לי הרגשה לא טובה", או "האלמוג בסטרס... תוך יום-יומיים הוא יחזור לעצמו", כמו גם בקשה לעצה טובה איך להיפטר מתולעים שתקפו את האלמוג.

התגובות מלוות כמובן בסמיילים מחייכים או מודאגים ובאמירות כמו "בהצלחה אחי!". גם שלל התמונות המשוגרות לפורום זוכות לתגובות כמו "הם יפיופים!", "כל הכבוד!", "אחלה שושנה" וכדומה. יש גם הזמנות לתחרות הריף היפה ביותר, נושאת פרסים כמובן (ציוד משוכלל לאקווריום), להרצאות (על מחלות של אלמוגים) ולמפגשים חברתיים. מה יש לומר; האלמוגים מהלכים קסם ובהחלט ניכר שהם מצליחים לעשות גלים.

"זה משהו לנשמה", מכריז דוד מרום מהוד השרון, 62, מנהל האיכות באחת החטיבות של תעש, שמגדל כבר 18 שנה בסלון ביתו ריף, באקווריום שתכולתו כ-600 ליטרים, רוחבו 1.60 מטרים וגובהו 70 סנטימטרים, והוא כולל אלמוגים ודגים. "אני רץ הרבה בעבודה והאקווריום הזה מרגיע; זו פיסת טבע מול האף וכיף שיש אותה".

תחביב לאמידים בלבד

אין מדובר בתחביב לכל כיס. רחוק מכך. "אם אדם מרוויח שכר מינימום יהיה לו קשה לתחזק ריף", אומר זריף וצוחק ש"אפילו אנשים אמידים לא מספרים את האמת על העלויות. יש כאלה שקונים באלפי שקלים ואם האישה באה איתם הם אומרים לי בשקט: 'אם היא שואלת, תגיד לה שהחשבון יצא 100 שקלים'. מעצם ההתנהגות הזאת את יכולה להבין שזה תחביב למכורים".

זריף מספר על לקוחות שהשקיעו מאות אלפי שקלים באקווריום ביתי, שלעתים משתרע לאורך שישה-שבעה מטרים ותופס קיר שלם. "כשנכנסים לבתים האלה, הנשימה נעצרת", הוא אומר. "ההשקעה הראשונית בהשוואה למים מתוקים היא גדולה, אבל היופי שמתקבל הוא בכלל לא בר השוואה. ואם אלמוגים מטופלים נכון, הם יכולים להחזיק מעמד עשרות שנים. יש חובבים שאפילו צריכים לעשות עבודת גננות באקווריום. את החלקים שהם גוזמים הם מחליפים עם אחרים או מוכרים".

לדברי זריף, הקמת אקווריום ממוצע של 500-400 ליטרים תעלה לכל הפחות כ-15 אלף שקלים, והמחיר יכול להאמיר עד 60 אלף שקלים - תלוי בכמות הציוד ובאיכותו. המחיר הזה אינו כולל את בעלי החיים שבתוכו, וזריף מסביר כי אקווריום ממוצע מכיל כחמישים אלמוגים, שעלותם בחווה מתחילה ב-50 שקלים לאלמוג בודד ומגיעה עד 500 שקלים לחתיכה - תלוי בזן, בגודל ובצבע, "ובכמה משתוללים". הוא מספר כי "יש מקומות שבהם אלמוג נמכר באלפי שקלים. חובבים מתקדמים מחפשים אלמוגים ייחודיים ונדירים ומוכנים לשלם עבורם הון עתק. זה כמו פרטי אספנות. לעתים אין להם היתרים להביא את האלמוגים הללו מחו"ל, אבל הם מוצאים דרכים לעשות זאת".

אלמוגים צריכים לגדול בסביבה של דגים, ולכן, אומר זריף, בריף ממוצע משייטים 15 כאלה. עלותו של דג יכולה לנוע בין 10 שקלים לבין מאות רבות. באקווריום משכשכים גם בעלי חיים נוספים, בעלי פונקציות של ניקיון ושל טיהור, כמו קיפודים וחלזונות, ומוכנס אליו גם חול מיוחד שבו מתפתחים חיידקים מסוימים המהווים חלק מהמערכת. "המטרה היא לדמות את הביולוגיה של האקווריום שבלעדיה אי-אפשר לשרוד", מסבירה ד"ר דפנה בן-יוסף, הביולוגית הראשית של פרוריף.

אבל רגע, רשימת ההוצאות טרם הסתיימה: יש גם מזון מיוחד לאלמוגים, שכולל מינרלים מסוימים; תאורה בת מספר נורות שלכל אחת תפקיד שונה - למשל חיקוי האפקטים של השמש - וגם צורך להחליף חלק מהמים אחת לחודש, במים טריים שאותם "רוקחים" באמצעות מלחים מיוחדים.

- על כמה עומדת התחזוקה החודשית של ריף ממוצע?

זריף: "500-300 שקלים בחודש, לא כולל רכישה של בעלי חיים חדשים, שגם את זה עושים מדי פעם כי רוצים לגוון וגם כי יש תמותה באקווריום (ואז אלמוג קשה הופך לאבן ואלמוג רך פשוט נעלם). צריך לשמור על פרמטרים כמו טמפרטורה מסוימת, תאורה ופילטר, וברגע שיש סטייה בערכים, מרגישים את זה בתמותה".

מרום מספר כי הוא משקיע "כמה מאות שקלים בחודש, בעיקר על חשמל. אצלי התמותה היא לא גדולה, אחרת זה כבר משכנתה. זה לא תחביב זול, אבל בדרך כלל האלמוגים מחזיקים אצלי הרבה זמן. גידול אקווריום של מים מלוחים הוא מחויבות. אני מקדיש לכך בין שלוש לשלוש וחצי שעות בשבוע, ולפעמים גם יום שלם אם צריך לעשות טיפולים. זה אתגר, ויש אלמוגים בעייתיים מאוד לגידול. אם הם חולים למשל, אני משקיע בהם באותה מידה בין שהם עלו כמה עשרות שקלים ובין שכמה מאות. אלמוגים הם חיות, וגם אם הם לא צועקים שכואב להם, צריך לטפל בהם. אני לא מחזיק אותם כדי שיהיו ריהוט בבית; זה בכלל לא העניין. מי שאין לו את זה בנשמה ולא מחויב, יהיה לו קשה להחזיק מעמד. צריך לאהוב ולהשקיע".

זפרני טוען כי ניתן להוזיל משמעותית את העלויות. "מאז שאני זוכר את עצמי היה לי אקווריום של מים מתוקים, ולפני עשר שנים, כשרציתי לעבור למלוחים, כולם הבהילו אותי שזה המון כסף. אבל הקמתי הכול ממוצרי יד שנייה שרכשתי ממישהו שגידל אלמוגים והתייאש. ההקמה עלתה פחות מ-10,000 שקלים, וברגע שמשקיעים בציוד טוב, רוב ההוצאות לטווח ארוך נחסכות. מרבית ההוצאה החודשית שלי היא על תאורה, והיא עומדת על 250-200 שקלים. כיום, בגלל תחרות בין יבואנים, העלויות הפכו לסבירות יותר".

השוניות נעלמות והולכות

אלמוגים מוגדרים כבעלי חיים בסכנת הכחדה. ההתחממות הגלובלית, שינויי האקלים, הזרמת מי שופכין לים ושינויים בחומציות המים, הם רק חלק מהגורמים שהביאו למצב עגום זה. "30% משוניות האלמוגים בעולם מוכרזות בסכנת הכחדה", מסברת את האוזן ד"ר בן-יוסף.

ד"ר אסתי וינטר, ביולוגית ימית ומנהלת המחקר והפיתוח בפרוריף, מוסיפה כי "מחקרים המתבצעים כיום מנסים לברר אילו אלמוגים נמצאים באזורים עמוקים יותר בים. התחזיות קודרות, אבל יש זיק של תקווה שאולי מהעומק תבוא הישועה".

גם בני האדם גורמים להחמרת התופעה. "יש חובבים וצוללנים שקוטפים את האלמוגים ולוקחים אותם, או פשוט פוגעים בהם במהלך הצלילה", אומר זריף, ובן-יוסף מציינת כי על-פי נתוני האו"ם, ב-2004 הוצאו מן האוקיינוסים ברחבי העולם 12 מיליון אלמוגים באופן חוקי, אך ההערכה היא כי הכמות המוצהרת מהווה רק 10% מזו שהוצאה בפועל ונסחרה באופן בלתי חוקי. מאז, אגב, לא נעשה סקר מקיף נוסף.

לחובבים יש דרכים יצירתיות לגרום לאקווריום שלהם לשגשג. "יש כאלה שעושים ניסוי וטעייה ופועלים לפי תחושות בטן", מספרת ד"ר בן-יוסף. "יש מי ששופכים קצת וודקה לאקווריום ומתברר שהמשקה מגביר את צבעם של האלמוגים". ד"ר וינטר מספרת על כאלה שמוסיפים אפילו מטרנה: "חומצות השומן LC PUFA שיש בתחליף החלב התבררו כמרכיב שעוזר לאלמוגים לגדול וגם נותן להם צבע".

הכתבה המלאה - במגזין G