בהתאם לציפיות: 155 אלף משרות נוספו בארה"ב בדצמבר

(עדכון) - צפי הכלכלנים הממוצע עמד על קצב יצירת משרות חודשי של 150 אלף ■ מדד מנהלי הרכש למגזר השירותים עמד על 56.1 נקודות לעומת צפי לקריאה של 54.2 נקודות בדצמבר

דוח התעסוקה החודשי בארה"ב, שהתפרסם היום, הצביע על יצירה של 155 אלף מקומות עבודה בחודש דצמבר. שיעור האבטלה נותר ללא שינוי על 7.8% (דווח על 7.7% בנובמבר אולם הנתון תוקן).

לפי קונצנזוס הכלכלנים, דוח התעסוקה היה צפוי להצביע על קצב יצירת משרות של 150 אלף בדצמבר, לאחר שבנובמבר נוספו למשק האמריקני כ-146 אלף משרות (נתון זה תוקן ליצירה של 161 אלף משרות). כך שהנתונים היו בהתאם לציפיות.

מלבד דוח התעסוקה, ב-17:00 פורסם מדד מנהלי הרכש (ISM) בסקטור השירותים, שעמד על 56.1 נק' לעומת צפי לקריאה של 54.2 נקודות בדצמבר, לאחר קריאה טובה של 54.7 נקודות בנובמבר. באותה שעה פורסמו ההזמנות ממפעלים בנובמבר שנותרו ללא שינוי (צפי לעלייה של 0.5%).

אתמול פורסם "מתאבן" בדמות סקר ה-ADP, הבוחן את קצב יצירת המשרות במגזר הפרטי, (ללא סקטור החקלאות) שהיכה את התחזיות והצביע על יצירה של 215 אלף משרות. האנליסטים ציפו ליצירה של כ-140 אלף משרות בלבד.

כאמור, אמש חשפו פרוטוקולי הריבית לחודש דצמבר, מחלוקת חריפה בין חברי ועדת השוק הפתוח בכל הנוגע לתוכניות ההקלה הכמותית במסגרתן מזרים הפד לשווקים יותר מ-85 מיליארד דולר בכל חודש. (באמצעות רכישת אג"ח ממשלתיות ואג"ח מגובות משכנתאות)מספר חברי 'פד' סוברים כי יש להאט או להפסיק לחלוטין את רכישות האג"ח בעוד מספר חודשים, בשל הטענה כי הכלכלה כבר לא זקוקה לסיעו חיצוני ובשל החשש שהם יזיקו לכלכלה.

אולם, נשאלת השאלה האם מגמת השיפור בשוק התעסוקה תימשך? כלכלנים רבים מזהירים שהעלייה בקצב יצירת המשרות היא זמנית בלבד ונובעת מההשפעות של סופת ההוריקן "סנדי". הכלכלנים מזהירים כי צפוי קיפאון בשוק העבודה בחודשים הקרובים, בשל ההשפעות השליליות של הסכם הצוק הפיסקלי, בעיקרו העלאות המסים. בנוסף, בקרוב יחל המו"מ בוושינגטון לגבי העלאת תקרת החוב.

לפי הערכות בשוק, המחוקקים בארה"ב יהיו חייבים להוציא לפועל שורה של קיצוצים רוחביים, כאלו ואחרים, במטרה להפחית את הגירעון העצום של המדינה, העומד על 16.4 טריליון דולר.

"המצב בשוק העבודה אומנם השתפר, אך אני עדיין סבור שהצמיחה ברבעון הראשון של 2013 תהיה איטית מהצפוי, בשל ההשפעות של העלאת המסים על הצריכה הפרטית ושוק התעסוקה", אומר יאן האציוס, כלכלן בגולדמן זאקס. "בטווח הארוך אני יותר פסימי לגבי שוק העבודה".