כנס רואי החשבון באילת: נשיא הלשכה התייחס להשלכות של הצפת המקצוע

שכר טרחה בשפל: "בחלק מהחברות הציבוריות התמורה לשעת ביקורת של רואה חשבון היא פחות מ-100 שקל"

"קיימת ירידה מתמדת בשכר הטרחה של רואי החשבון, גם בביקורת חברות ציבוריות, גם בחברות פרטיות וגם אצל מבקרי הפנים. בדוחות הכספיים של החברות הציבוריות מתפרסמים נתוני שכר הטרחה ושעות הביקורת. בחלק מהחברות ניתן למצוא שהתמורה לשעת ביקורת הינה פחות מ-100 שקל". כך אמר היום (ב') נשיא לשכת רואי חשבון, דודי גולדברג, בפאנל המרכזי בכנס השנתי של הלשכה באילת.

גולדברג התייחס לבעיית הצפת המקצוע ולהשלכותיה, בהן שידול לקוחות. לדבריו, "לאור הגידול במספרם של רואי החשבון, שהוכפל בתשע השנים האחרונות, התחרות גרמה לא רק לירידה בשכר הטרחה אלא גם למקרים שבהם משדלים לקוחות לעבור ממשרד אחד לשני", אמר.

באפריל 2012 נחשפה ב"גלובס" תופעת הצפת מקצוע ראיית החשבון, המביאה לכך שמדי שנה מאות מתמחים שאינם מוצאים מקום התמחות ראוי. לדברי גולדברג, "מדי שנה מצטרפים כ-1,400 רואי חשבון חדשים. חל גידול במספר המוסדות המלמדים תואר ראשון בראיית חשבון. כפועל יוצא חל גידול ניכר בהיצע המתמחים לעומת ביקוש יציב, אולי אפילו קטן, מהמשרדים והחברות, הזקוקים לאותם מתמחים. נוצר מצב שבו עשרות ואפילו מאות סטודנטים נותרו ללא התמחות ונעצרו בדרך לקבלת רישיון".

"לצאת מהקופסא"

בהמשך התייחס לגולדברג למדיניות המס והניסיונות לסגור את הגירעון בתקציב המדינה במסגרת חוק ההסדרים. לדבריו, יש להקטין את שיעורי המס

"זו תקופה לא קלה, גירעון של 40 מיליארד שקל, וצריך לחפש מקורות לסגור את הגירעון. לצורך כך רשות המסים צריכה לעבוד בשיתוף פעולה עם לשכת רואי החשבון", אמר. "בשנים שהוקטנו שיעורי המס, עלתה הגבייה ממסים. יש להרחיב את בסיס המס, להוסיף כוח אדם לרשות המסים ולפעול להגברת המודעות של האוכלוסייה שכדאי לשלם מס אמת. צריך להתחיל בחינוך לתשלום מס אמת בחטיבת הביניים ובהמשך להתאים את מדיניות הענישה בישראל".

גולדברג קרא לשר האוצר, יאיר לפיד, "לצאת מהקופסא ולצמצם את הגירעון מבלי לפגוע במעמד הביניים. לא נכון להעלות את שיעורי המס, יש להקטינם. הקטנת מדרגות המס, ולו רק באחוז, הייתה מביאה לאהדה של הציבור".

עוד הציע נשיא הלשכה לסגור חלק מהגירעון במבצע חד-פעמי של גביית מס בשיעורים מופחתים ללא סנקציות. "יש מי שייטען שזה לא מוסרי, אך השאלה האם זה מוסרי להכניס משפחות מרובות ילדים מתחת לקו העוני או להכביד על מעמד הביניים בהטלת מסים נוספים". כמו-כן יצא גולדברג נגד הגדלת שיעור המע"מ באחוז, וקרא "להנהיג מע"מ דיפרנציאלי, כך שיופחת המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים ויועלה על מוצרים יוקרתיים".

בנוסף, קרא גולדברג ללפיד ולמנהל רשות המסים, משה אשר, להקים ועדה שתפעל להשיג יעדים של חובת הדיווח על מס אמת ומלחמה בהון השחור. רק לאחרונה סיימה את תפקידה ועדת ההון השחור בראשות מנהל רשות המסים לשעבר, דורון ארבלי, שעסקה בדיוק בנושאים אלה.

חובת דיווח כללי

מבקר המדינה, יוסף שפירא, שהשתתף גם הוא בפאנל הפתיחה, קרא גם הוא שלא להעלות את נטל המס אלא להרחיב את חובת הדיווח הכללי לרשות המסים. שפירא ציין כי פקודת מס הכנסה קובעת כי כל אדם מעל גיל 18 צריך לדווח לרשות המסים על הכנסותיו, ואולם התקנות צימצמו באופן ניכר את החייבים להגיש דוח, כך שכיום חייבים בדיווח רק כ-600 אלף עוסקים, המשתכרים מעל 600 אלף שקל בשנה. "צמצום מספר הפטורים מחובת דיווח כללית תכניס למעגל את כלל אזרחי המדינה, כולל שכירים שעד כה המעסיק הוא שדיווח על הכנסותיהם. ברגע שתהיה חובת דיווח כללית, לא יהיו יותר תירוצים לנישומים שיטענו כי לא ידעו שהם חייבים לדווח", ציין.

לדבריו, "צריך עכשיו להשקיע קצת כסף בחיוב האנשים בחובת דיווח כללית ואת הפירות נקבל בהמשך. היום המדווחים מרגישים מנוצלים ומתוסכלים ומרגישים שהם היחידים שנושאים בנטל, ואולי חלק מהם מעלים מסים, מפני שתחושת התסכול גוברת. ואולם, חובת דיווח כללי תחזק את האמון שלהם ברשות המסים".