ילדות - רוסליה מרה נולדה ב-28 בינואר 1944 בלה קורוניה שבמחוז גליסיה בצפון ספרד למשפחה ממעמד הפועלים, בתקופת העוני והדיכוי שאחרי מלחמת האזרחים במדינה. אביה עבד כפועל בחברת החשמל והגז פנוזה. אמה האנאלפביתית ניהלה אטליז. "היא לא ידעה לקרוא מה כתוב על המאזניים. כולנו היינו צריכים לעזור לה", סיפרה מרה.
עוד סיפרה כיצד סבה "עסק בהעברת משלוחי בשר חזיר מלוח לקובה. הוא היה הולך ואפילו לא מודיע לסבתי. הוא היה מבקש מאמי להגיד לה".
בגיל צעיר נשלחה מרה לגור עם דודתה.
קריירה 1 - למרות מאמציהם של הסב וההורים, בגיל 11 נשרה מרה מהלימודים בבית הספר על מנת לעזור בפרנסת המשפחה והחלה לעבוד בלה מאחה, חנות בגדים מפורסמת בעיר, תחילה כתופרת לילה שתפרה את ההזמנות שהתקבלו במהלך היום ואחר כך כעוזרת במכירות.
עם הזמן הבינה כי הגיעה למבוי סתום בעסק המשפחתי הזה מאחר שהתפקידים החשובים בו נועדו לילדיו של בעל העסק.
ב-1963 פגשה בחנות את אמנסיו אורטגה, בנו של פועל בחברת רכבות, שעבד כשליח אצל יצרן חולצות, ויחד הם החלו לתפור שמלות ופריטי הלבשה תחתונה שהתבססו על דגמים יוקרתיים, אך נמכרו במחירים נמוכים.
פריטי ההלבשה התחתונה שעיצבה מרה היו מעט נועזים נכון לאותה תקופה, אבל התקבלו היטב בקרב נשות ספרד, וגם בקרב בני זוגן, ושיקפו את השינויים שעברו על ספרד באותה עת.
זארה - העסק הביתי התפתח במהירות וההצלחה נטעה בזוג את הביטחון להתרחב ולפתוח חנות משלהם. העיתוי היה מוצלח: במאי 1975, השנה שבה נפטר הדיקטטור פרנקו, פתחו השניים את החנות הראשונה שלהם בלה קורוניה. רוב נשות ספרד כמהו לבגדים צבעוניים, מודרניים וגזורים היטב שיתאימו לדמוקרטיה החדשה שלהן.
הכוונה המקורית הייתה לקרוא לחנות זורבה, בהשראת הסרט" זורבה היווני", והשניים אף הכינו דוגמאות עיצוב של פונטים שבהם ייכתב השם. אך ברגע האחרון הם נאלצו להחליפו לאחר שגילו במרחק שני רחובות מהחנות שהתכוונו לפתוח כבר קיים בר שנקרא זורבה. בעל הבר שכנע אותם ש"זה עומד להיות מבלבל אם יהיו שני זורבה", אז במקום להשליך את דוגמאות הפונטים לפח, הם אלתרו והגו את השם זארה.
זארה הייתה אחת החברות הראשונות שעשו שימוש במחשבים על מנת לנתח את העדפותיהם של הלקוחות. כשזבנים בחנויות הרשת מבחינים בצבע או סגנון מסוים שאינם נמכרים, הם שולחים את המידע למטה החברה בספרד והמתפרות מיד מפסיקות לייצר אותו.
עשר שנים לאחר הקמת זארה, ייסדו מרה ואורטגה את חברת ההחזקות אינדיטקס שריכזה תחתיה את עסקיהם.
אינדיטקס - בשנת 2001 הפכה חברת ההחזקות לציבורית לפי שווי של 9 מיליארד אירו. כיום היא נסחרת בבורסת מדריד לפי שווי של 63 מיליארד אירו. החברה מחזיקה באוסף של רשתות אופנה, שזארה היא המובילה שבהן, ועמן נמנות בין היתר ברשקה, פול אנד בר ומאסימו דוטי.
לאינדיטקס 6,000 חנויות ביותר מ-86 מדינות והיא מעסיקה יותר מ-120 אלף עובדים. בשנת 2012 הסתכמו מכירות החברה ב-21 מיליארד דולר.
זארה ישראל - רשת האופנה הספרדית הגיעה לישראל בשנות ה-90 וכבשה כאן מקום מכובד, עם יותר מעשרים סניפים הפונים אל נשים, גברים וילדים.
נישואים - ב-1966 נישאה מרה לאורטגה ולשניים נולדו שני ילדים: סנדרה ומרקוס, שנולד עם שיתוק מוחין.
ב-1983 נולדה לאורטגה בת נוספת, מרתה, מרומן שניהל עם פלורה פרז, עובדת באינדיטקס. ב-2001, במקביל להנפקת אינדיטקס ולאחר 18 שנות זוגיות, נישא אורטגה בשנית לפרז.
גירושים - בשנת 1986, שנה לאחר שייסדו את אינדיטקס, נפרדו מרה ואורטגה וחמש שנים מאוחר יותר התגרשו. מרה עזבה גם את כל תפקידיה באינדיטקס, אם כי רק ב-2004 עזבה גם את הדירקטוריון של החברה כשהיא נותרת עם החזקה של קרוב ל-7% בחברה, שווי של יותר מ-6 מיליארד דולר.
קריירה 2 - בשלב מסוים חזרה מרה ללימודים. היא הוציאה תעודת הוראה והוסמכה כמורה בבית ספר יסודי. מאוחר יותר למדה גם פסיכולוגיה. היא עסקה רבות בפעילות צדקה, אך שלחה ידה גם במגוון רחב של השקעות בתחומים שהיו קרובים ללבה, החל בחווה לגידול דגים, דרך אנרגיה ירוקה, קולנוע וחברת ביוטק שמפתחת טיפולים נגד סרטן ועד מלונאות. מרה אף קיימה תחרויות לנגני ג'אז צעירים בספרד. היא הייתה מעורבת בהשקעות גם בקרנות שנוהלו בידי איש העסקים הנוכל ברנרד מיידוף.
ההשקעה המפורסמת ביותר שלה הייתה במלון הלונדוני היוקרתי בולגרי. המלון, שנפתח בשנה שעברה, נחשב לאחד היקרים ביותר בעיר, עם חדרים שמחירם מתחיל ב-1,200 דולר ללילה.
מרה שימשה גם כנשיאת קרן פאידיאה גליסיה המסייעת לאנשים עם מוגבלויות פיזיות ונפשיות להשתלב בחברה. מרה ייסדה את הקרן ב-1986 יחד עם בעלה לשעבר, לאור היכרותה עם הנושא דרך בנה הנכה.
דעות - מרה מעולם לא שכחה את שורשי מעמד הפועלים שמהם צמחה וגרמה לגבות רבות להתרומם כשתיארה את עצמה לעתים קרובות כשמאלנית. היא הסבירה שבגילה המתקדם היא יכולה להרשות לעצמה להיות כנה ועשתה ככל יכולתה כדי לסייע לאחרים לאחר שהתעשרה.
"אני לא שייכת לשום מעמד", אמרה בראיון לעיתון הספרדי "אל פאיס" ב-2004. "אבל אם עליי לאפיין את עצמי, אני מזדהה יותר עם הסביבה שהייתה עולמי, שלא רציתי להתרחק ממנה יותר מדי כי היא מזינה אותי ותומכת בי".
"אתה לא יכול להיות משהו אחר כשאתה בא מהמקום שממנו אני באה", אמרה בראיון טלוויזיוני בשנה שעברה. "תמיד לחמתי למען צדק ושוויון זכויות".
ב-2011 הצהירה מרה כי היא חלק מה-indignados (הזועמים), תנועת מחאה נגד השחיתות בקרב ההנהגה הפוליטית והעסקית בספרד. "שחיתות נרחבת כזאת מתרחשת בדרכים רבות ומופיעה בצבעים רבים. אנחנו מוכרחים לעמוד כאן ולהגיד: 'לא!'", אמרה אז.
מרה התנגדה לקיצוצי הצנע של ראש ממשלת ספרד השמרן מריאנו ראחוי בתחומי החינוך והבריאות.
"הקיצוצים בחינוך ובבריאות אינם מיטיבים עם החברה. אי אפשר לבחור בדרך הקלה ולחתוך מלמטה. אנחנו נמצאים על אונייה שבה עלינו להציל את עצמנו יחד, ולא ייתכן שנשליך אנשים מהסיפון", אמרה.
עם זאת, מרה תמיד זקפה את הצלחתה לזכות נחישות ועבודה קשה. היא הפסיקה לפקוד חלק ממקומות הבילוי שבהם נהגה להיראות מאחר שאנשים ניגשו אליה שם וביקשו ממנה טובות.
מרה התנגדה גם לכוונותיו של ראחוי לקבוע חוקים נוקשים יותר בתחום ההפלות. לדבריה, החוק הנוכחי, המאפשר לבנות 16 לבצע הפלה ללא הסכמת הוריהן, הוא "מצוין, וצריך להישאר כפי שהוא".
הון עצמי - על פי דירוג העשירים של מגזין "פורבס" ל-2013, מרה דורגה במקום הראשון ברשימת הנשים שעשו את הונן בעצמן עם הון עצמי של יותר מ-6 מיליארד דולר. היא הייתה האדם השני בעושרו בספרד. מי שהקדים אותה במקום הראשון הוא בעלה לשעבר, שממוקם במקום השלישי ברשימת עשירי העולם הכללית.
אורח חיים - למרות עושרה המופלג, מרה חיה עם שתי רגליה על הקרקע ואפשר היה לראות אותה מבלה בימי חמישי בריקודי סלסה בלה קורוניה ושרה עם חברים בטברנות מקומיות בימי שישי.
הסוף - בשבוע שעבר יצאה מרה לנופש באי מיורקה. במהלך החופשה קיבלה שבץ מוחי. היא הוטסה לבית החולים הפרטי סן רפאל שבעיר הולדתה לה קורוניה ונפטרה 24 שעות לאחר מכן.
היורשת - ככל הידוע, בתה של מרה, סנדרה, היא היורשת היחידה של הונה העצום. כמו אמה, גם סנדרה בת ה-45, בעלת תואר בפסיכולוגיה, מעדיפה להתרחק מאור הזרקורים והיא מתגוררת במחוז גליסיה עם בעלה ושלושת ילדיהם. סנדרה אינה מעורבת בהנהלת אינדיטקס אך הייתה שותפה עם אמה בפעילויות רווחיות אחרות, כך שהונה העצמי נאמד אשתקד, עוד לפני האסון הנוכחי, ביותר ממיליארד דולר לפי מדד המיליארדרים של בלומברג.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.