19 נשים נרצחו על-ידי בעליהן או בן משפחה ב-2013

ויצו ומרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית: בישראל יש כ-200,000 נשים מוכות, וכ-600,000 ילדים עדים לאלימות ■ בעשור האחרון נרצחו 186 נשים בתוך המשפחה

ישראל 2013: 19 נשים נרצחו על-ידי בעליהן או בן משפחה, 88% מהתקיפות המיניות מבוצעות על-ידי מכר של הקורבן, ובכל יום נפתחים בממוצע 72 תיקים בגין אלימות במשפחה - זו תמונת המצב העגומה שעולה משני דוחות המפורסמים על-ידי ארגון ויצו ואיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית. יחד עם זאת, חשוב לציין כי מעבר למספרים אלה קיימים עוד אלפים שחיים במעגל האלימות אך לא ידועים לרשויות.

מנתוני הדוח שהציג ויצו עולה כי בשנה החולפת (מחודש נובמבר אשתקד עד לזה הנוכחי) נרצחו בישראל 19 נשים על-ידי בן זוגן או בן משפחה. המספר זהה לזה שהתקבל בשנת 2012. הנתון הזה מצטרף לסטטיסטיקה המזעזעת שלפיה בעשור האחרון נרצחו 186 נשים בתוך המשפחה.

עו"ס נורית קאופמן, מנהלת תחום אלימות באגף לקידום מעמד האישה בויצו, ציינה כי בכל שנה מתרחשים מאות ניסיונות לרצח בתוך המשפחה, אך היות שלא הסתיימו במוות - הם אינם נספרים.

אך בזאת לא תמו הנתונים הקשים: על-פי הערכות גורמי הרווחה, בישראל חיות כיום כ-200,000 נשים מוכות וכ-600,000 ילדים היו עדים לאלימות. מיליון נשים, גברים וילדים"כלואים" במעגל האלימות.

12,944 אנשים (נשים, גברים וילדים) טופלו בשנה החולפת במרכזים לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה ובמקלטים לנשים מוכות. בסך-הכול הגיעו למרכזים לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה בשנה זו כ-15 אלף פונים.

"סיפורים אישיים קורעי לב"

על-פי המספרים שנאספו בעמותה, נפתחו ב-2013 (עד לחודש ספטמבר) 17,444 תיקים בגין אלימות במשפחה, מתוכם 11,303 בגין תלונות על אלימות כלפי נשים. 657 מהם היו בשל הפרת צווי הגנה.

במשטרה מעריכים כי עד לסוף השנה יעמוד מספר התיקים על 20 אלף, ומספר התלונות בגין אלימות נגד נשים יאמיר ל-13 אלף. כמו כן, מערכת המשפט הוציאה 7,183 צווי הגנה.

גילה אשרת, יו"ר ויצו ישראל, הגיבה על הנתונים הקשים: "מדינת ישראל, בצורה עקבית, לא מצליחה להגיע לגברים וילדים במשפחות שזוהו כמשפחות נפגעות אלימות. מאחורי הנתונים מסתתרים סיפורים אישיים קורעי לב, ועשרות אלפי נשים וילדים הנושאים עימם צלקות פיזיות ונפשיות למשך כל ימי חייהם".

"על כולנו להבין", המשיכה אשרת, "שאלימות נגד נשים היא לא בעיה של הנשים בחברה, היא בעיה של החברה. על ממשלת ישראל לקחת אחריות ולהעמיק את הטיפול בתופעה ולהקים רשות לאומית להתמודדות עם האלימות נגד נשים בביתן".

אשרת קראה הבוקר לנשים ולגברים כאחד לקחת אחריות על חייהם, לפנות לקבלת ייעוץ ועזרה ולצאת ממעגל האלימות. "אלימות היא לא גזרה משמיים וניתן לטפל בה", סיכמה.

מדוח נוסף אותו ערך איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית עולה כי ב-88% מהתקיפות המיניות, התוקף הוא קרוב משפחה או ידיד של הקורבן. עוד עולה מהדוח כי רק 12% מהתקיפות הן נגד גברים, וכי שני שליש מהתקיפות נגד נשים מתרחשות כאשר הקורבנות הן צעירות מתחת לגיל 18.

"הנתונים הקשים מעידים על אסון חברתי ומציבים מראה המשקפת את האלימות הגואה בחברה הישראלית", אומרת ח"כ עליזה לביא, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה. "על המדינה לקחת אחריות ולהקים רשות לאומית שתבנה תוכנית כלל-מערכתית".