אירית זיו, 49, התאהבה בסאפ (Sup) לפני קצת יותר משנה. מאז, ארבעה בקרים בשבוע, היא חותרת בחופים שונים מתל אביב צפונה. היא הבטיחה לפגוש אותנו בחוף תל ברוך בתל אביב, ולהכיר לנו את קבוצת ה"סאפ סיסטרס" - נשים (ולפעמים מצטרפים גם שני גברים) שיוצאות לחתור יחדיו על גלשני הסאפ, הספורט שסוחף את העולם בשנים האחרונות.
לפני כשנתיים הכתיר מגזין טיים את הסאפ כספורט הימי שנמצא בצמיחה הכי גדולה. בעולם הוא החל לסחוף אנשים כבר בשנת 2000, אולם לארץ הגיעה האופנה כמה שנים מאוחר יותר. מבט קצר בחופי ארצנו מלמד עד כמה הוא הפך לתופעה.
הסאפ נראה קצת כמו חסקה, רק קטן יותר. זהו בעצם גלשן גלים, שעליו עומדים ומשתמשים במשוט ובגלים כדי לתמרן. הספורט מתאים לכולם - מגיל 8 ועד 80. גברים ונשים. עכשיו היינו בדרכנו לפגוש את ה"סיסטרס", אבל לטבע היו תוכניות משלו. באותו בוקר נשבה רוח חזקה ותנאי מזג האוויר לא האירו פנים לגולשות. הסיסטרס החליטו לבטל את החתירה. אבל אנחנו החלטנו שקצת רוח לא תשבור אותנו, ומה שטוב לגלעד ארדן, שר התקשורת, שצולם לאחרונה כשיצא להירגע בחתירה לים עם הסאפ, בטח יהיה טוב גם לנו.
למה דווקא נשים
הגולש עמית ענבר, מי שדורג בשנות ה-90 כגולש מספר אחת בעולם וייצג את ישראל באולימפיאדת ברצלונה ובתחרויות שונות בעולם, מספר איך התאהב בספורט החדש: "פרשתי מגלישה תחרותית בשנת 2000, ומאז אני מקדם בארץ את תחום הקיט. לפני שש שנים, במהלך חופשת גלישה, נתקלתי בגלשן סאפ, והבנתי את הפוטנציאל. מאז, אני ודנה אשתי מקדמים את התחום בארץ".
לשניים מועדון ובית ספר לגלישת סאפ - Supaway - בחוף מכמורת, שם הם מעבירים קורסים אישיים או קבוצתיים, כולל קבוצת חתירה בסאפ לנשים המכונה Sup & Soul בניהולה של דנה. מתברר שהספורט פופולרי במיוחד בקרב נשים.
"המשיכה העיקרית לספורט הסאפ היא של נשים", מאשרת מיכל משיח, 30, מדריכת גלישה ובעלת מועדון ISUP בחוף הצוק הצפוני בתל אביב, שהייתה מדריכה אצל ענבר במשך שלוש שנים. "זה ספורט שעובד על יציבה. הוא פחות אקסטרימי מאשר גלישה, ואפשר להיכנס לים מאוד שטוח. זה מאפשר לנשים להתמודד עם פחדים. זה לא פשוט להיות בלב ים. זו העצמה רגשית נשית".
- מה עוד מושך נשים לספורט הזה?
"זה מחזק שרירי ליבה ועובד יופי על הגזרה, וגם נותן המון לנשמה. יש ימים שבהם זו חוויה נעימה ויש ימים שבהם הים מאתגר. רואים בהתחלה את מתח הגוף ואיך לאט-לאט החותרות משתחררות".
עם זאת, עמית ענבר מדגיש שאין מדובר ב"ספורט של נשים": "שיעור הנשים שגולשות סאפ לעומת גלישת גלים או גלישת רוח הוא מדהים, אבל זה ספורט שמתאים לכולם, אפילו למשפחות". לדברי ענבר, בארץ יש כבר כ-5,000 גלשני סאפ ו"זה עוד כלום לעומת מה שיהיה עוד כמה שנים". הגולש הצעיר ביותר שמתאמן במועדון במכמורת הוא בן 8, והמבוגר בן 77.
"מדובר בספורט שהוא 'נו-סטרס'", מנסה ענבר להסביר את סוד הקסם. "אלמנט הלחץ לא קיים והוא מגוון מבחינת הרבדים. כך, למשל, אימון יכול לייצר יחידה אירובית ויחידה אנאירובית (תלוי בקצב החתירה). שרירי הזרועות מופעלים, הבטן, הגב, החזה והרגליים - כל הגוף מתכנס ומתכווץ. זה משפר את הסיבולת לב-ריאה ואת שיווי המשקל, ומחזק את כל שרירי היציבה. למעשה, הסאפ מייצר עבודה איזומטרית שדומה מאוד לפילאטיס". לדברי ענבר, חותרים חזקים באימון של שעה עד שעתיים, יכולים לשרוף עד אלף קלוריות.
משוט ליום הנישואים
הגענו לחוף, וגם מזג האוויר וגם מצב הרוח התחילו להשתפר. זה המריץ אותנו להתקדם לשלב הבא, ונכנסנו למים. נשענו על הברכיים - וחתרנו. אחת מאיתנו נפלה פעמיים (עזבו שמות); האחרת הצליחה לשמור על שיער יבש. לשתינו, החיוך לא ירד מהפנים. הבנו על מה כולם מדברים.
עניין נוסף שענבר מדגיש הוא הפן החברתי. "זה כלי חברתי, והפעילות מאוד קבוצתית. בניגוד לגלישה על קייט (Kite, גלשן "רגיל"), שבה כל אחד לבד עם הציוד שלו, כאן יכולים לצאת לחתירה עשרים עד שלושים אנשים יחד. זה יצר הרבה מאוד חברויות חדשות, נוצרה ממש קהילה של גולשי סאפ, ועוד ועוד אנשים נחשפים לדבר הזה".
גם זיו, 49, המדריכה שלנו הבוקר בחוף (שהיא גם אם לארבעה, בני 16 עד 25) מאשרת את העניין החברתי: מלבד קבוצת הסאפ סיסטרס, היא חותרת גם עם חברים קרובים בבית ינאי, ומשתתפת בחתירות ליל ירח מלא של "דורון סאפ". גם היא מדגישה שמצאה כתוצאה מהתחביב הרבה חברים חדשים, "כולם אנשי ים עם אנרגיות טובות".
היא החלה בחוף תל ברוך, במארס 2013, אחרי שחזרה ממסע אישי בהודו לאחר משבר שחוותה בחיים. גם לה אפשר הסאפ להתגבר על פחדים משחייה בלב ים. כשהיא לא מצליחה להגיע, או כשהים אינו מאפשר, קשה לה להמשיך את היום. "זו אחת המתנות הגדולות שקיבלתי בחיים. היומיום הוא לא פשוט, וזה הפסיכולוג הכי טוב".
גם מיה סגל, 40, מנהלת שיווק של רשת אלן קאר להפסקת עישון ולתזונה נכונה, החלה בחתירה על הסאפ לפני חצי שנה. "לפני שלוש שנים שלחתי את הבן שלי לגלוש כי ים עושה מאוד טוב לאנשים", מספרת סגל. "הבן לקח את בעלי (השחקן יובל סגל) לתוך השיגעון הזה. הבנתי שגם אני חייבת לנסות".
- לא פחדת, להתחיל ככה בגיל 40?
"אני לא מלכת הקואורדינציה ושיווי המשקל, אבל הייתי צריכה לעשות את זה כבר לפני שנים. זה לא טרנד, זו דרך חיים. גם בריא פיזית, וגם עושה משהו בנפש. ההתנתקות מהיבשה והכניסה למים, השקט הזה שמשאיר אותך עם עצמך, עם המים ועם כמה שחפים שאתה פוגש בדרך. זה סוג של מדיטציה. ביקשתי ליום הנישואים משוט מקרבון".
אבל לא רק זמן צריך בשביל התחביב הזה, אלא גם כסף. רוב המועדונים מציעים כמה שיעורים פרטיים, לרוב דרושים אחד עד שלושה כדי להתחיל, אחר כך אפשר להצטרף לקבוצה.
ב-Tlvsup club, במועדון של רועי אהרון בחוף תל ברוך בתל אביב, מציעים כרטיסייה של 5 שיעורים ב-400 שקל. שיעור פרטי בשאר המקומות עולה כ-100 שקלים למשתתף. סאפאווי, בית הספר לגלישה של עמית ענבר, מציע חמישה שיעורים ב-700 שקלים. משיח מלמדת בחוף הצוק הצפוני בתל אביב, כאשר שיעור עולה 200 שקלים וקורס של שלושה שיעורים 550 שקלים. בקבוצה המחיר הוא 100 שקלים לשיעור או 350 שקלים לארבעה מפגשים.
במועדון החתירה של גל פרידמן בשדות ים - sup team - עולה קורס פרטי, אחד על אחד, 390 שקל לשני מפגשים בני שעה וחצי כל אחד, וכרטיסיה ל-10 חתירות - 600 שקל. בנוסף מפעיל פרידמן את הקבוצה היחידה לסאפ תחרותי, עם 50 סאפים רייס.
בחוף עלמה ביץ' בתל אביב תוכלו לגלוש אצל מאיה דאובר, שהייתה 18 שנים ברציפות אלופת ישראל בגלישת גלים והקימה את מועדון הגלישה Mayasurf, ומציעה כרטיסייה של עשרה מפגשים במחיר 800 שקלים. מחירי הסאפ נעים בין 2,500 ל-12 אלף שקלים (ישנם גם גלשנים מיד שנייה), ומחירי משוטים נעים בין 500 ל-2,000 שקלים. אחרי שלומדים לחתור אפשר לרכוש גלשן ולהגיע עצמאית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.