אנחנו מכירים שמונה שנים. נפגשנו במהלכן עשרות פעמים. בשנת 2009 אירחתי אותו בישראל בביקור בשדרות וביישובי עוטף עזה ובכמה חברות, אך מאז הוא לא ביקר כאן, ובשנה האחרונה לא נפגשנו, עד עכשיו. הגעתי לקנדה כדי לפגוש את רובין שארמה בביתו.
את הראיון התחיל דווקא שארמה. הוא שאל אותי אם אני מאמין שהכול נקבע מראש או שאנחנו יוצרים את המציאות. עניתי שגם וגם. הוא הסכים איתי: לכל אחד מאיתנו יש תוכנית מסע, אך בחירות מסוימות יביאו אותנו לחוויות שונות, וליקום יש שלו להחזיר אותנו לדרך שלנו, למסע שלנו.
בשנים האחרונות נסע שארמה בעולם והרצה במדינות שונות באפריקה, באמריקה ובאירופה. המסעות הפכו ארוכים יותר ויותר, והוא השקיע אנרגיה רבה בעבודה ובהרצאות בחברות גדולות. כעת הוא מרגיש שהגיע הזמן להפחית בנסיעות ולחפש את הפשטות. בקיצור, לעשות שינוי.
בחייו האישיים והמקצועיים שארמה כבר עשה לא מעט שינויים. הוא היה עורך דין והפך לסופר ומרצה מבוקש, עבד בתחילה עם הקהל הרחב, פתח אנשים לרוחניות, ובשנים האחרונות השקיע את כל האנרגיה שלו בחברות ענק וביזמים, ולימד מנהיגות וכלים להגברת הפרודוקטיביות.
שאלתי אותו לא פעם מה יותר חשוב עבורו - קהל רחב והשפעה המונית בנושא רוחניות, או הרבה כסף ועבודה בארגונים בנושאי מנהיגות. הוא התלבט לא מעט בשאלה. לעתים עיניו דמעו, אך את הבחירה הוא עשה לפני עשר שנים. הוא החליט להתמקד בארגונים, ומדי כמה שנים מוציא עוד ספר לקהל הרחב.
לפני שנתיים ישבנו במשרדו בטורונטו, והוא לא הבין איך מנטורים מסוימים מגיעים לחצי מיליון אוהדים בפייסבוק בלי להשקיע כמעט עבודה, ולעומתם הוא משקיע את כל כולו ויש לו רק 200 אלף אוהדים. היום יש לו 2.2 מיליון אוהדים, יותר מאשר לרוב המנטורים, בזכות השינוי שעשה והאנרגיה הרבה שהוא מקדיש לכתיבה וליצירת אינטראקציה.
למה בכלל צריך ליצור שינוי בחיים?
"ראשית, אני מודה לך על ההזדמנות לחלוק את המחשבות והתובנות שלי על חשיבות השינוי עם הקוראים של 'ליידי גלובס' בישראל. שינוי הוא הדרך של החיים לעורר אצלנו השראה ולעזור לנו לגדול. אין שינוי כשאנחנו חיים 'על בטוח' או בדרך החיים הרגילה שלנו. היקום שולח לנו תקופות ואירועים בלתי צפויים שדוחפים אותנו להתפתח, ולהיות האני הגדול שלנו.
"טבע האדם הוא להתנגד לשינויים שנכנסים לחיינו. המוח שלנו בנוי כך, והוא משתוקק לשליטה. אנחנו רוצים שתהיה לנו ודאות בכל מה שאנחנו עושים. ובכל זאת, כאשר אנו לומדים לתרגל קבלה ולא התנגדות, אנו מבינים שהשינוי הוא מתנה. המקום שאליו החיים לוקחים אותנו הוא פי 100 טוב יותר מהמקום שאנחנו רוצים להיות בו.
"חשוב לזכור שהתמחות בשינוי היא מיומנות. כדי לעלות מרמת מתחיל לרמת מומחה (מאסטר) צריך לתרגל שעתיים ו-44 דקות ביום במשך כעשר שנים. כדי להיות ברמה עולמית בטניס או להלחין מוזיקה או לנהל עסק, אנחנו צריכים להתמיד במשימות שלנו. התמחות ושליטה פחות קשורות לכישורים הטבעיים או למזל טהור, הן קשורות בעיקר למיקוד ועבודה קשה".
לרוב האנשים לא פשוט לקבל שינוי ולהרגיש איתו בנוח.
"זו גם מיומנות. הסיבה שרבים מאיתנו נאבקים עם זה היא שאין לנו הרבה זמן לתרגול. אנחנו חובבנים בהתמודדות עם אירועים בלתי צפויים של החיים, לעומת המומחים לשינוי. אבל כמו בכל מיומנות, ככל שמתרגלים יותר, הופכים טובים יותר.
"אני הראשון להודות שאני לא אמן בקבלת השינוי. גם כשכבר חוויתי פסגות בחיי הרגשתי פחד, חוסר נוחות ובלבול בגלל העתיד הלא ברור. הגירושים, למשל, היו תקופה קשה מאוד בחיים שלי. ספקות השתלטו על מוחי. פחד של מה שהעתיד יביא מילא את לבי.
"אבל אנחנו יודעים שההתנסויות בחיים יביאו לצמיחה הגדולה ביותר שלנו. אנחנו לא צומחים כבני אדם ונהיים אמיצים, חכמים ורחמנים יותר כאשר החיים מדהימים. רק כאשר אנחנו מרגישים כאילו החיים שלנו מתפרקים יש לנו הזדמנות ללמוד מהן האמונות החלשות ביותר שלנו, לבצע תכנות מחדש, ולעשות את המעבר מקורבנות למנצחים. כל שינוי הוא קשה בהתחלה, מבולגן באמצע ומדהים בסוף. או כפי שניטשה אמר: כאוס נולד מריקוד של כוכבים".
אל תחמיצו
שארמה, 49, נולד בהודו וגדל בקנדה. הוא גרוש ואב לשני ילדים, קולבי וביאנקה. יש לו תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת דלהאוזי, עבד כעורך דין ואף רכש תואר שני במשפטים, עד שמאס במקצוע והחליט להתמסר לכתיבה. כיום הוא משמש מנטור בנושאי מודעות עצמית ומנהיגות. מאז 1997 פרסם 12 ספרים, שהפכו לרבי מכר ותורגמו לשפות רבות. הראשון מביניהם, 'הנזיר שמכר את הפרארי שלו', מכר 4 מיליון עותקים ברחבי העולם.
אילו שינויים עזרו לך בחיים?
"הייתי עורך דין ליטיגטור בבית משפט והייתי מאוד מוצלח בזה, אבל בגדתי ביכולות ובכישורים הטבעיים שלי, בגדתי בתשוקות שלי. הפכתי לעורך דין כדי להתאים לציפיות של החברה ולחוות הצלחה חומרית. אבל מה הטעם בלהיות מצליח בעולם החיצוני, ולהרגיש כישלון בתוכי?
"החלטתי ללכת בעקבות האינסטינקט שלי ולהתחיל לחקור דרך טובה יותר של חיים. החיפוש הוביל אצלי לשינוי בחשיבה ובהתנהגות. החלטתי להתפטר, ולהתחיל לכתוב ספר שיעזור לעורר השראה באנשים לחיות את החלומות שלהם, לממש את הפוטנציאל.
"הוצאתי את הספר 'הנזיר שמכר את הפרארי שלו' בהוצאה עצמית. אמא שלי הייתה העורכת. אף אחד לא חשב שאי פעם נצליח למכור, וכל כך הרבה אנשים צחקו עליי ועל החזון שלי להפיץ את המסר שבספר להמונים. אבל צחוק ולעג זה המחיר שכל אחד מאיתנו צריך לשלם כדי להפוך את החלומות הגדולים למציאות. דברים מדהימים קורים כאשר אנחנו מאמינים בעצמנו, גם אם אף אחד אחר לא מאמין בנו.
"בדרך של התמדה בלתי מתפשרת הבאתי את הבשורה של הספר לאנשים. ואז קרה משהו בלתי מוסבר: אנשים ברחבי העולם התחילו לשתף זה את זה אחרי שקראו את הספר. זה הוביל לשינוי נוסף בחיי: התחלתי לכתוב יותר ספרים כמו 'חוכמת המנהיגות' ו'חוכמת המשפחה'. חיים חדשים לגמרי נפרשו בפניי".
איך אתה מציע לאנשים להתמודד עם הפחד?
"המקום שבו אתה חווה את הפחדים הגדולים ביותר שלך הוא המקום שבו אתה עושה את הצמיחה הגדולה ביותר שלך, ומקבל את התגמול הגדול ביותר. החברה מלמדת אותנו מגיל צעיר להימנע ולהתנגד לדברים שמפחידים אותנו. אבל בכדי להוביל ולגדול אנחנו חייבים לעשות את הדברים שאנחנו הכי חוששים מהם. אומץ מגיע מלהיות אמיצים, גם כשאנחנו לא מרגישים אמיצים. זה פרקטי. ככל שאנחנו עושים את מה שמפחיד אותנו, הדברים פחות מפחידים.
"שום אדם גדול לא היה כלוא ומסוגר באזור הנוחות שלו. העובדה היא שמי שעושה את מה שבטוח בכל יום, למעשה הרבה יותר מסוכן מאדם שעושה את מה שמסוכן בכל יום. למה? בגלל שההתנגדות שלנו לשינוי והזדמנויות מובילה לכך שבסוף חיינו אנחנו מבינים שהחמצנו את החיים במלואם. פספסנו את הסיכוי לגדול ולחוות את הפוטנציאל שלנו. פספסנו הזדמנות לממש את הגדולה שלנו, ולתת השראה לכולם סביבנו. באופן אישי, אני מעדיף להגיע להזדמנות, להיות אמיץ, ולהיכשל. אני מעדיף לחיות בחשש ובפחד, אך לעזוב את מה שבטוח".
איך אתה מלמד אנשים להתמודד עם שינויים ברמה המנהיגותית?
"בעיה היא בעיה רק כאשר אנחנו תופסים אותה ככזו. המוח שלנו יוצר משמעות. התפוקות והביצועים שלנו ביומיום הם פונקציה של האמונות העמוקות ביותר שלנו. אם אנחנו מתאמנים על אמונות כמו 'ההתדרדרות בחיים שלי היא בעיה, והחיים שלי בצרות', אנחנו קופצים מיד לפחד. הכימיה של המוח שלנו תגרום לנו להאט אפילו עד כדי כך שנקפא על השמרים, ונעצור.
"במקום זה, אנחנו יכולים לראות את הבעיות כברכה והזדמנות לצמוח באופן אישי ומקצועי. כל נסיגה והתדרדרות היא מתנה. כל כישלון הוא הזדמנות חדשה לבנות חיים טובים בהרבה. המנהיג שבנו צריך לסרב להיות קורבן. לקורבנות יש תירוצים, ומנהיגים יוצרים תוצאות.
"אני מאמין שאנחנו יכולים להשיג דברים מדהימים או לתת הרבה תירוצים, אבל אנחנו לא יכולים לעשות את שניהם. ואסור לשכוח שמתחת לכל תירוץ שאנחנו מספרים קיים פחד. פחד מכישלון או הצלחה, או לא להיות טוב מספיק, או לא ראוי לחיות חיים מדהימים".
שופך את הכאב
הוא קורא כמויות אדירות של ספרים, סקרן בצורה יוצאת דופן, תמיד רוצה לצמוח ולהתפתח, להגדיל את השפעתו בעולם, ומוכן להשקיע ימים ולילות בהכנת תכנים חדשים, ובהרצאות במקומות שבהם לא דרכה רגלם של מרבית המנטורים. יש לו גם יכולת יוצאת דופן להפוך תובנות לסיפור, ולספר את הסיפור כך שהקורא או הצופה יבין את המסר ויוכל להטמיע את השינוי בחייו. ההצלחה שלו בישראל הייתה יוצאת דופן - הוא התפרסם כאן הרבה לפני שהכירו אותו בעולם, והוא זוכר ומכיר תודה על כך.
מהי מטרת החיים בעיניך?
"להשתמש באירועים שאנו חווים כדי לגדול לתוך האני הטוב ביותר שלנו. הקורבן מאשים את האחרים במה שמשתבש, וכך נשאר תקוע כקורבן. הוא חוזר על אותה השנה 80 פעמים, וקורא לזה חיים. המנצחים מקבלים אחריות אישית ושואלים מה הם יכולים ללמוד מכל דבר שהם חווים. הם שואלים מה הם יכולים לעשות טוב יותר, ומהו התחום שבו הם צריכים לגדול. וכך החיים הופכים לאוניברסיטה שמלמדת אותם יותר משכל ספר אי פעם יכול היה ללמד".
איך אתה מנהל את חייך?
"אחת הטקטיקות שלי היא שכדאי לכתוב יומן אישי. אני כותב ביומן שלי כמעט כל יום, בזמנים קשים ובזמנים טובים יותר. זה מאפשר לי לשוחח עם עצמי. אני כותב על מה אני אסיר תודה, על השיעורים שלמדתי ביום שעבר, ועל האדם שאני שואף להיות. בזמנים קשים אני שופך את הכאב שלי על גבי הדף הלבן. בזמנים שאני מרגיש על ראש ההר, אני חוגג את הניצחונות שלי. לתעד את חייך ביומן זה מעשה של שליטה ומנהיגות אישית גדולה".
איזה עוד חלומות עוד לא הגשמת?
"יש לי חלומות גדולים, ואני כותב אותם לפרטי פרטים. חלקם חלומות ותיקים בני יותר מעשר שנים, כאלה שהקדימו את זמנם, וכעת נראה שהבשילו התנאים להפוך גם אותם למציאות. אחד החלומות שלי הוא ליצור שלום פנימי וחיצוני באמצעות מיזם ייחודי שעליו אני עובד היום, ואני מחפש שותפים ומשקיעים מישראל למיזם הזה, שישנה את העולם. יש לי תוכנית לקחת את החברה שלי יותר ויותר למובייל ולאונליין, ואני מחפש מנהל ישראלי בעל ניסיון רב בניהול, שיווק ואינטרנט. זו הזדמנות לחזק עוד יותר את הקשר ביני לבין ישראל".
הכותב הוא יזם, מנטור, מנכ"ל ובעלי חברת מנטורס צ'אנל
הטקטיקה היומית של שארמה לניהול שינויים: נוסחת 20/20/20
מועדון החמש בבוקר
"התחל לקום בחמש בבוקר. הצטרף למועדון ה-5:00. כדי לסגל הרגל חדש יש להתמיד בו 66 ימים. אחרי זה, יהיה לך קל יותר לקום בחמש בבוקר מאשר לא.
"כאשר אתה מתעורר, עליך להשקיע את 20 הדקות הראשונות בפעילות גופנית אינטנסיבית. זה משחרר אנדורפינים וניורוכימיקלים שמשנים את תפקודי המוח והגוף. כך הדרך לנהל את השינוי הופכת להיות קלה יותר, אתה מרגיש מאושר יותר. המוח משחרר דופמין ואתה מרגיש מלא השראה.
"20 הדקות הבאות יוקדשו לתכנון היום. סקור את משימת החיים שלך, התחבר מחדש לערכים האותנטיים שלך ולתוכנית שלך. התמקד בעשר המטרות העיקריות שלך לשנה הקרובה - בהירות מקדימה שליטה. זה יאפשר לך להתמקד ביומיום, בייחוד בחיים של הסחת דעת תמידית.
"20 הדקות האחרונות הן ללמידה. למידה היא סוכן שינוי, כי כאשר אנחנו יודעים יותר אנחנו יכולים להשיג יותר. חינוך הוא חיסון נגד תקלות. בכדי להכפיל את ההכנסה שלך ואת ההשפעה שלך על העולם, אני מציע לשלש את ההשקעה בלמידה, בפיתוח אישי ובחינוך מקצועי".