ירידה בשכר המנכ"לים היא סיבה לדאגה?

וגם: היין שהשכיח את החרם, והקידום המהיר באדלר-חומסקי - לא מה שחשבתם

ירידה בשכר המנכ"לים היא סיבה לדאגה?

ראש הקתדרה לממשל תאגידי בבר-אילן: "שכרם יורד. זה פוגע במוטיבציה להצטיין ויפגע בביצועי החברות"

שכר המנכ"לים הבכירים זוכה לביקורת גוברת בשנים האחרונות, ובהתאם גדלים הפיקוח, המגבלות ויוזמות החקיקה. אבל יש באקדמיה מי שמבקש לשנות את המגמה.

בכנס מועדון הדח"צים של "הקתדרה לממשל תאגידי" באוניברסיטת בר אילן, אמר ראש הקתדרה, פרופ' בני לאוטרבך, כי הוא מתנגד לכל חקיקה נוספת בענייני שכר המנכ"לים. "המאבק כעת להגבלת שכר המנכ"לים ל-3.5 מיליון שקל, יוריד את המוטיבציה של מנכ"לים להצטיין ויפגע בביצועי החברות", הוא טען.

לדברי רו"ח קרן קיבוביץ, שותפה ב-BDO Consulting Group, "שכר המנכ"לים הממוצע בחברות הציבוריות הגדולות מצוי בשנתיים האחרונות במדרון חלקלק. ב-2014 נרשמה ירידה שנתית של למעלה ממיליון שקל והשכר הממוצע התכווץ ל-4.3 מיליון שקל בשנה כאשר ב-2015 הירידה ממשיכה".

קיבוביץ ציינה כי בענף הביטוח ניכרת ירידה דרסטית בשכר המנכ"לים, בהיקף של כ-4 מיליון שקל בשנה. "הפיקוח ההדוק על שכר המנכ"לים בביטוח ובבנקים משליך על המשק כולו, משום שבבואם של הגופים הפיננסים, כמשקיעים מוסדיים, לאשר תגמולי מנכ"לים באסיפות, ההשוואה לשכר המנכ"ל שלהם היא בלתי נמנעת והם יוצרים רף אחיד 'דרך הרגליים', גם ללא רגולציה פרטנית לענפים הלא פיננסים".

קיבוביץ סיכמה: "בעתיד, אני צופה שהמגמה תמשיך ותתיישר לשכר ממוצע של 3.5 מיליון שקל, תוך הסטה של רכיבי מענקים לרכיבים קבועים. מגמה שעלולה לרוקן מתוכן את כוונת תיקון 20 לחוק החברות, שנועד להדק את הקשר בין המענקים לביצועים מדידים של החברה".

בכנס השתתפו גם רו"ח יצחק אידלמן - חבר המועצה המנהלית ויו"ר ועדת ביקורת בבנק ישראל; עו"ד טל עצמון, ראש מחלקת מיסים ותגמול בכירים במשרד עורכי הדין גולדפרב זליגמן; וד"ר איל יניב, ראש בית הספר למנהל עסקים אוניברסיטת בר אילן.

לא בשם האב

הקידום המהיר באדלר-חומסקי: לא מה שחשבתם

רבים מאמינים שהפרוטקציה היא זו שנשאה מעלה את צביקה אדלר לתפקיד סמנכ"ל הכספים של קבוצת הפרסום אדלר-חומסקי. השבוע התמנה לתפקיד הסמנכ"ל בקבוצה של אייל חומסקי ושמואל אדלר, לאחר 4 שנים בלבד שם. אלא שזה המקום להפריך את השמועה - צביקה אדלר הוא לא בנו של הפרסומאי המוכר - ולמעשה אין ביניהם כל קרבה משפחתית.

אדלר, 35, רו"ח בעל תואר ראשון בהצטיינות בחשבונאות מהאוניברסיטה העברית, מחליף בתפקידו את עומר שמעוני שמונה למשנה למנכ"ל הקבוצה. בארבע השנים האחרונות שימש אדלר כמנהל הכספים של הקבוצה. במסגרת המינוי החדש ינהל אדלר את כלל הפעילות הכספית של הקבוצה המונה שמונה חברות, מחלקת כספים ומחלקת מערכות מידע, וכן, ימשיך לשמש חבר בצוות הפיתוח העסקי של הקבוצה שאמון על איתור השקעות, הקמה ורכישת חברות ושיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות גלובליות.

לפני הגעתו שימש במשך כשלוש שנים כמנהל הכספים של ערוץ הספורט בבעלות משפחת רקנאטי, לן בלווטניק ואביב גלעדי. באדלר-חומסקי נמסר בתגובה, כי "אנו משוכנעים שמינויו של צביקה לתפקיד יצעיד את קבוצת אדלר-חומסקי קדימה וייתן מענה הולם למשימות ולאתגרים אשר ניצבים בפנינו בשנים הקרובות".

צביקה אדלר / צילום: שמואל אדלר
 צביקה אדלר / צילום: שמואל אדלר

היין שהשכיח את החרם

לאחרונה אנו עדים להתגברות ההחרמות על סחורה ישראלית שמיוצרת מעבר לקו הירוק, ובפרט באירופה. על רקע זה מעניין לגלות שיקבים מיהודה ושומרון זכו להצלחה נאה בתחרות בסוף השבוע בפריז. 30 יינות נשלחו מישראל לתחרות הבינלאומית ו-6 זכו במדליות, ארבעה מהם מהתנחלויות - טורא מרחלים, ליבני מחברון, וכן גבעות ופסגות מבנימין. עבור מנהלי יקב טורא, זו היתה כנראה לא פחות מהתגשמות נבואה מהתנ"ך, של ירמיהו. ורד בן סעדון, שמנהלת את היקב עם בן זוגה ארז, אמרה: "הפסוק 'עוד תטעי כרמים בהרי שומרון' לא בא מתוך חלל ריק, אולם הזכייה הזו היא הוכחה נוספת לאמיתות הנבואה. בתוך עשור יקבים מיהודה ושומרון מצליחים להתחרות ביקבים בני מאות שנים באירופה ויקבים ותיקים בארץ".

מי ייצג את עו"ד בירן בתביעה נגד רבוע נדל"ן?

בעל מניות בחברה שמתנגד להתקשרות עם משרד עוה"ד של הבעלים בירן: לתבוע את הדירקטוריון

חזית חדשה לשרגא בירן, אחד מבעלי השליטה בקבוצת אלון, שנקלעה בשנה האחרונה לקשיים עקב קריסתה של רשת הקמעונאות מגה שבבעלותה. לאחר שלאחרונה אישרו נושי הקבוצה את מכירת השליטה בחברה אלון רבוע כחול (המרכזת את עיקר עסקי הקבוצה) לידי מוטי בן משה, פנה אחד מבעלי המניות ברבוע כחול נדל"ן (חברה בת של אלון רבוע כחול) לחברה וטען כנגד השירותים שקיבלה ממשרד עורכי הדין ש. בירן ושות', של בעל השליטה בירן.

אותו בעל מניות דורש כי רבוע כחול נדל"ן תתבע מבירן את השבת הכספים שניתנו למשרדו, וכן לתבוע את חברי הדירקטוריון על כך שלדבריו היו נגועים בהפרה לכאורה של חובת הזהירות וחובת האמונים כלפי החברה בקשר עם ההתקשרות עם משרד עורכי הדין. בעל המניות מאיים כי אם החברה לא תפעל כך, הוא ישקול לעשות זאת בעצמו ולהגיש תביעה נגזרת. רבוע כחול נדל"ן נסחרת בתל אביב לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל.

המשבר אליו נקלעו בשנה האחרונה קבוצת אלון ורשת מגה, שם במוקד הביקורת את בירן עצמו, השולט בקבוצה לצד דודי ויסמן והקיבוצים. במסגרת זו, בתחילת השנה ערכו עובדי רשת מגה הקורסת הפגנה מול ביתו, בתביעה שיזרים עוד כספים להצלתה.

שרגא בירן / צילום: תמר מצפי
 שרגא בירן / צילום: תמר מצפי

פיתוח לעור - טוב ליו"ר

וגם למנכ"ל פואמיקס, שיחד זוכים לשדרוג בתנאים

חברת פיתוח התרופות הישראלית Foamix, מבקשת להעלות את שכרם של המנכ"ל והיו"ר, ולהעניק להם בונוסים ואופציות. החברה, שמפתחת תרופות לעור הניתנות בצורת קצף, נסחרת בנאסד"ק בשווי כ-200 מיליון דולר. באסיפת בעלי המניות שתתכנס ב-18 באפריל במשרדי החברה ברחובות, יתבקשו בעלי המניות לאשר העלאה של שכר המנכ"ל-המייסד, ד"ר דב תמרקין, מכ-306 אלף דולר בשנה ל-385 אלף דולר, רטרואקטיבית מנובמבר 2015. במקביל, החברה מבקשת לאשר לתמרקין בונוס של כ-181 אלף דולר על עמידה ביעדים שהוצבו לו ל-2015, ובהם יעדי מו"פ ועליית מחיר המניה; ב-2016 הבונוס עשוי להגיע עד 231 אלף דולר. כמו כן תמרקין יקבל בכפוף לאישור האסיפה 100 אלף אופציות.

גם היו"ר ומנהל החדשנות, מאיר עיני, שותפו של תמרקין להקמת החברה, ייהנה (בכפוף לאישור האסיפה) משדרוג בשכרו השנתי, עם קפיצה משמעותית מ-297 אלף דולר ל-369 אלף דולר. כמו כן הוא יקבל בונוס של 201 אלף דולר ו-55 אלף אופציות.

פתאל תורם, רמי לוי מאחר

על רקע המתח הביטחוני של הימים האחרונים, ארגנה השבוע אירוע עמותת "הקו המאחד", הפועלת למען ילדים חולים ונפגעי טרור. היו שם דוד פתאל ורמי לוי, שני תורמים ותיקים של העמותה. רמי לוי הגיע באיחור מרשים, רק בסביבות השעה 22:00, ונראה במצב רוח טוב למדי. שום דבר שירמוז לחודש המטלטל של החברה הבורסאית שנושאת את שמו, בשל חקירת המשטרה על הטרדות מיניות מצד בכירים ברשת הדיסקאונט וכתוצאה גם ירידת המניה בשבוע האחרון ביותר מ-10%.

בראש עמותת הקו המאחד, שהוקמה לפני 16 שנה, עומד ישראל שיינפלד. את הערב היה אמור להנחות ישי לפידות, אבל כמו רמי לוי, גם הוא איחר מאוד, בגלל טיסה מלונדון שהתעכבה, וברגע האחרון הוזעק נתיב רובינזון.

עוד בין האורחים: הרב הראשי לשעבר, ישראל מאיר לאו; ורד סוויד יועצת, ראש הממשלה לענייני רווחה וקידום מעמד האישה; עו"ד יעקב מיכלין, מנכ"ל חברת יישום; ואורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר.