הלוויתן שיבלע את נובל אנרג'י

האם חברת ענק תרכוש את נובל אנרג'י? ואיך זה ישפיע על מאגר "לוויתן"?

קידוח לוויתן אסדה / צלם: אלבטרוס, צילומי אוויר
קידוח לוויתן אסדה / צלם: אלבטרוס, צילומי אוויר

הסערה המושלמת שפקדה את שוק האנרגיה העולמי דרדרה את מחירה של חבית נפט מרמה של כ-100 דולר לחבית לרמה של כ-40 דולר תוך פחות משנתיים. הסערה הזו גובה מחיר כלכלי כבד מחברות האנרגיה הגלובליות, שביצעו השקעות ענק ומינפו את עצמן כשרמות מחירי אנרגיה היו אחרות, ועתה רבות מהן נקלעו למאבק קיומי.

חברת נובל אנרג'י, השותפה המרכזית ברישיונות תמר ולוויתן, היא אחת מאותן חברות "מיד קאפ" גלובליות שספגו מכה עסקית קשה בשל מה שעובר על שוק האנרגיה. בתחילת ינואר השנה העריך בנק ההשקעות נומורה, כי נובל אנרגי תמנה על החברות שישרדו את המשבר הנוכחי הודות לאיכות נכסיה, העדר פירעונות חוב עד 2019, גידור חלקי של מכירות הגז והנפט, וכמובן חוזה הגז הנקוב במחיר גבוה וקבוע עליו חתמה עם חברת החשמל הישראלית.

עצם העובדה שהדיון על עתידה של נובל אנרג'י עבר להתנהל במונחים של תשרוד או לא תשרוד, הוא מכה לפיתוח משק הגז המקומי בו נובל היא השחקן המרכזי בה' הידיעה. עבור אלו החפצים בפיתוח לוויתן, פגיעה בחוסנה הפיננסי של נובל היא חדשות רעות. לאחרונה, הפחיתה חברת הדירוג מודיס את דירוג החוב של נובל לרמה של Baa3, דירוג אחד מעל רמת דירוג המוגדרת כ"חוב זבל". חברת הדירוג S&P מדרגת את החוב של החברה BBB, אולם מחזיקה באופק דירוג שלילי ומציינת כי אם יחס החוב ל-EBITDA שלה יוותר מעל 3 לאורך זמן, דירוג החוב שלה ייפגע.

נובל אנרג'י מעולם לא נמנתה על אריות תעשיית האנרגיה העולמית, אולם בזירת הגז המקומית היא היוותה חוליה מרכזית, בעלת חוסן פיננסי טוב. אך בימים אלה נובל נאבקת על שימור דירוג ההשקעה שלה באמצעות קיצוץ חד בהוצאות. תוצאותיה הכספיות העגומות ב-2015, הכוללות הפסד של כ-2.4 מיליארד דולר, מלמדות היטב על המכה הקשה שהיא ספגה כתוצאה מהמפולת בשוק האנרגיה העולמי.

איך משפיע המצב הזה על יכולתה של נובל לממן את השקעת הענק בתגלית לוויתן? סביר להניח כי מדובר במשוכה עבירה עבור החברה, גם במציאות הפיננסית הנוכחית. חולשה לאורך זמן בתוצאותיה הכספיות של נובל, וצורך להצטייד במזומנים על מנת לממן את ההשקעה בלוויתן, עשויים לדרבן אותה להאיץ מכירה של חלק מהחזקותיה בתמר, כדי להגדיל את יתרות המזומנים שלה, וזאת למרות שמתווה הגז מאפשר לה חלון זמן של שש שנים למכירה.

גם החברה עצמה התייחסה לסוגיה בשיחת הוועידה לאחר פרסום התוצאות הכספיות של הרבעון האחרון, וציינה כי היא תוכל לממן את חלקה בפיתוח המאגר באמצעות גיוס חוב לחברת פרויקט המחזיקה בנכסים, בדומה לגיוס החוב שבוצע על ידי שותפויות תמר.

נובל היא חברה ותיקה הפועלת מזה כ-84 שנה וכבר חוותה מחזורי עסקיים שליליים רבים במהלך השנים. אולם על אף ניסיונה רב השנים וההתאמות התפעוליות והפיננסיות שהיא מבצעת, לא ניתן לפסול תרחיש לפיו היא תבלע על ידי אחת מחברות האנרגיה הגדולות (תרחיש שהועלה לראשונה ב"גלובס").

המציאות הנוכחית בענף האנרגיה העולמי מאיצה את הצורך במיזוגים ורכישות, ונובל עשויה להשתלב בפאזל הזה לאור נכסיה האטרקטיביים, השחיקה במחיר מנייתה, והעובדה שאין לה גרעין שליטה. מיזוג של נובל לתוך ענקית אנרגיה עלול להגדיל את חוסר הוודאות סביב פיתוח לוויתן. מהלך כזה עשוי להביא עימו חילופי גברי בשדרה הניהולית של החברה, בחינה מחודשת של תוכניות הפיתוח ואף חיכוכים מחודשים עם המדינה.

לכן, לפחות בטווח הקצר, התפתחות שכזו עשויה להיות בעלות השפעות שליליות. יחד עם זאת, בהסתכלות ארוכת טווח ובבחינת הנושא דרך מצב משק הגז המקומי שלנו, התפתחות מן הסוג הזה דווקא עשויה להיות חיובית.

הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון