האם היועמ"ש ממדר את נציבת הביקורת הילה גרסטל?

גרסטל פנתה לפני כחודשיים לפרקליט מחוז ת"א, מומי למרבגר, בבקשה למסור לה את תיק הפרקליטות העוסק בפרשת החקירה לחשדות לשחיתות ברשות המסים ע"י המשטרה ונסיבות סגירתו המהירה בידי פרקליטת מחוז ת"א לשעבר, רות דוד, העומדת לדין בפרשת רונאל פישר

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הורה לפרקליט המדינה, שי ניצן, שלא להעביר לנציבת הביקורת על הפרקליטות ורשויות התביעה, השופטת בדימוס הילה גרסטל, את תיק הפרקליטות אותו ביקשה לקבל העוסק בפרשת החקירה של החשדות לשחיתות ברשות המסים על-ידי מפלג ההונאה של משטרת מחוז תל-אביב, ואופן טיפול הפרקליטות בפרשה ונסיבות סגירת התיק - כך נודע ל"גלובס".

תיק החקירה נסגר ביולי 2004, אולם בתקופה האחרונה זכה לענין מחודש בעקבות החקירה וכתב האישום שהוגש נגד מי שהייתה פרקליטת מחוז תל-אביב, רות דוד, ונגד עו"ד רונאל פישר, וכן לאור עדויות שנשמעו בהליכים משפטיים שונים. זאת, בין היתר, בתיק המתנהל כיום בבית משפט השלום בתל-אביב נגד חושף השחיתות ברשות המסים, רפי רותם, באישומים שהגישה התביעה המשטרתית נגדו על "העלבת עובדי ציבור" בגין פקסים והודעות שהוא שולח לבכירים במערכת אכיפת החוק, ובהם הוא מאשים אותם בשחיתות ובטיוח תיקים.

חקירת המשטרה נפתחה במפלג הונאה של משטרת מחוז תל-אביב בראשות סנ"צ אריה אידלמן, לאור תלונות של "קבוצת ה-15" - חוקרים ואנשי ביקורת ביחידת החקירות של רשות המסים, בתקופה שבה עמד בראש הרשות איתן רוב ובראש יחידת החקירות עמד רפי עמיאל. 15 אנשי הרשות טענו כי בצמרת רשות המסים וביחידת החקירות יש תופעות מושחתות של הקלות פסולות לטייקונים ולאנשי עסקים, העלמת עין מעבירות חמורות, הימנעות מחקירה נגד משפחות פשע, עצימת עין מול עבירות מין וחשיפת מקור מודיעיני שנרצח. בראש "קבוצת ה-15" עמדו קצין המודיעין לשעבר ברשות, רפי רותם, שהוכר על-ידי מבקר המדינה כחושף שחיתות; רו"ח שוקי משעול, שהיה מנהל מע"מ תל-אביב; והחוקר הבכיר עו"ד חיים שצ'ופק.

בסיום החקירה במחוז תל-אביב של המשטרה הומלץ להגיש כתבי אישום נגד בכירים ביחידת החקירות, וכן התברר שיש צורך באמצעים חקירתיים נוספים. תיק החקירה וההמלצות נמסרו לפרקליטת המחוז דאז, רות דוד, ביום חמישי, ה-8.7.04 בשעה 14.00, והיא העבירה אותו לסגנה הבכיר דאז, עו"ד מנחם מזרחי, כיום שופט שלום. ביום ראשון, 11.7.04, בשעה 12.00, הודיעה דוד על סגירת התיק.

תלונה על סגירת התיק

רותם, בשם "קבוצת ה-15", הגיש מסכת תלונות נוספת, הפעם ליחידה הארצית לחקירות הונאה של המשטרה. במקביל, הוא ערער בפרקליטות המדינה על החלטת הסגירה שקיבלה דוד, וגם הגיש תלונות במחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש) בפרקליטות על מחדלים של המשטרה בחקירות התלונות.

מי שהיה המשנה לפרקליט המדינה, יהושע (שוקי) למברגר, דחה ב-2006 את הערעור שהוגש נגד החלטת רות דוד וסגנה מנחם מזרחי. אחיו, שלמה (מומי) למברגר, היה סגן ראש מח"ש בשנים 2003-2009, בתקופה בה נגבו מרותם הודעות. ואולם, חבריו לתלונה לא נקראו להעיד, ובסופו של דבר לא ננקטו פעולות בענין התנהגות המשטרה. מומי למברגר מונה לפרקליט מחוז תל-אביב ב-2014.

אחרי פניות לנציבת הביקורת גרסטל מצד התנועה למען איכות השלטון ומצד רותם ומשעול מ"קבוצת ה-15", פנתה גרסטל לפני כחודשיים, ב-14.3.16, לפרקליט מחוז תל-אביב, מומי למברגר, בבקשה למסור לה את תיק החקירה. גרסטל ביקשה להבין כיצד ניתנה החלטה מהירה כל-כך לסגור תיק כל-כך מורכב. למברגר לא הגיב לפנייתה של הנציבה והעבירה לפרקליטות המדינה.

לפני כחודש, ב-5.4.16, ראש תחום בכיר בפרקליטות המדינה, עו"ד יריב רגב, השיב לפנייתה של גרסטל והודיע לנציבה כי היועמ"ש מנדלבליט פנה לפרקליט המדינה ניצן וביקש לקבל את המידע, וכן הורה לפרקליטות להמתין לאישורו לפני מתן תשובה לנציבה. גרסטל ביקשה בתחילת מאי מהיועמ"ש לדעת מהו לוח הזמנים הצפוי לתשובה, אולם עדיין לא קיבלה תגובה.

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "לאחר פניית נציבות הביקורת לפרקליטות המדינה בנושא טענותיו של רותם, פנתה נציבת הביקורת, הילה גרסטל, גם ליועמ"ש באותו הנושא. לפיכך, ביקש היועמ"ש מפרקליטות המדינה להידרש לנושא ולהביא בפניו את התייחסותם. בהתאם לכך, ועל-מנת שלא לפגוע בבירור פנימי זה, התבקשה פרקליטות המדינה לעכב בשלב זה את העברת התייחסותה לנציבות הביקורת".

שוקי למברגר אישר בשיחה עם "גלובס", כי הוא, בתפקידו כמשנה לפרקליט המדינה, דחה את הערר של רותם על סגירת תיק חקירת החשדות לשחיתות ברשות המסים על-ידי פרקליטת מחוז תל-אביב דאז דוד ומי שהיה סגנה, מזרחי. לדבריו, הוא אכן קיבל מסרים בוטים מרותם, כמו אחרים, אבל הכילם ולא התלונן נגד רותם. עם זאת, ציין למברגר כי הוא עודד את הכפופה לו, עו"ד נחמה זוסמן, להתלונן במשטרה על הפניות והטלפונים הבוטים של רותם כלפיה - והיא אכן הייתה עדת תביעה בתיק נגד רותם.

קצין משטרה העיד: "פעילות רשות המסים נגד משפחות הפשע הצטמצמה לאחר פיטוריו של חושף השחיתויות רפי רותם"

בהליכים משפטים שנערכו בשנים האחרונות, העידו חוקרים ומבקרים של מחלקת החקירות של רשות המסים, על מה שנראה בעיניהם טיוח פרשיות ברשות, שהיה צריך לחקור אותן בחשד לביצוע מעשי שחיתות, ובהן: הקלת המס לקונצרן אי.די.בי ברכישת חברת סלקום; הקלת מס לחברת דובק ולאיצטדיון יד אליהו; הימנעות מחקירה של בכירי חברת "גיבור ספורט" בחשד לחשבוניות פיקטיביות; פרשת המכולה ובה מכשירי אלקטרוניקה מוברחים שהוחזרה למבריחים אחרי שיחת טלפון ללשכת שר האוצר דאז, בנימין נתניהו; פרשת רציחתו של המקור שסיפק את המידע לגבי אותה הברחה; וכן הטרדה מינית של נישומה על-ידי בכיר ברשות המסים ערב חקירתה.

לפני כשבועיים העיד רפ"ק אייל פאר, קצין ביקורת במשטרת מחוז תל-אביב, בתיק המתנהל נגד חושף השחיתות ברשות המסים, בעבר קצין מודיעין ברשות, רפי רותם. לדברי רפ"ק פאר, רותם היה נציג רשות המסים בפעולות חקירה משולבות נגד עסקי זנות והימורים של משפחות פשע. בעדותו אישר רפ"ק פאר את טענתו של רותם, כי בעיצומן של מספר פעילויות אלה, למשל, נגד משפחת הפשע מוסלי, נקרא רותם חזרה למשרדי יחידת החקירות והפעולות למעשה בוטלו. לדברי קצין המשטרה, אחרי פיטוריו של רותם מרשות המסים, "נפח הפעילות (של המשטרה - מ'ל') עם רשות המסים הצטמצם באופן משמעותי".