המטוס הגרעיני של ארה"ב: מפציץ-העל האולטימטיבי חזר

חיל האוויר האמריקאי סיים לאחרונה תהליך שיפוץ למפציץ-העל המיתולוגי B-52 שחזר לשירות ■ למרות שהוצג לראשונה בשנות ה-50, הוא עדיין מהווה מרכיב משמעותי ביכולת הגרעינית של ארה"ב

מטוס מפציץ מדגם B-52 סטרטופורטרס, מטוס גרעיני, צבא ארה"ב / צילום: וידאו
מטוס מפציץ מדגם B-52 סטרטופורטרס, מטוס גרעיני, צבא ארה"ב / צילום: וידאו

אחרי לא פחות מ-45 אלף שעות עבודה של צוות שלם שעסק בשחזור ושיפוץ של כלי טיס בן 55 שנה, חיל האוויר האמריקאי קיבל לזרועותיו מפציץ מדגם B-52 סטרטופורטרס חדש - בערך.

המפציץ, "לוכד רוחות", חזר לכוחות בתום שיפוץ בן 19 חודשים, במהלכו הוצא מ"בית הקברות" למטוסים חסרי שימוש והועבר לבסיס חיל האוויר מינוט שבדקוטה הצפונית. בתום השיפוץ, הוא הגיע לכדי יכולת גרעינית מלאה.

"לוכד רוחות" אמור לעזור לחיל האוויר האמריקאי לפצות על המחסור במפציצים מהסוג המדובר. רק בחודש מאי האחרון, התפוצץ B-52 בעודו באוויר מעל האי גואם שבמערב האוקיינוס השקט. בשנים האחרונות, שיפוץ מטוסים ישנים הפך להיות נפוץ יותר ויותר - שכן מדובר בתהליך חסכוני ויעיל במיוחד. ארה"ב מפעילה כיום 72 מפציצים מסוג B-52, שהוצג לראשונה באמצע שנות ה-50.

למרות הוותק, ה-B-52 נחשב לכלי טיס עיקרי וחשוב ביכולת הגרעינית של ארצות-הברית. המטוס הותאם לנשיאת טילים גרעיניים, והפך לאחד מסמליה הבולטים ביותר של המלחמה הקרה ושל העוצמה הצבאית של אמריקה בכלל. למרות מפציצי החמקן החדשים, צבא ארה"ב עדיין לא מסוגל לוותר על המפציץ הזה.