העברת שגרירות ארה"ב לירושלים - בסוף כן ב-2019?

ממשל טראמפ מאיץ את העברת השגרירות לירושלים; היעד – 2019, כך לפי פקידי הממשל ■ "ניו-יורק טיימס": הקונסוליה האמריקאית במערב ירושלים תוסב לשגרירות ■ הדברים מנוגדים להתבטאות טראמפ מיום ד'

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס,  Kevin Lamarque
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque

ממשל טראמפ מיישם במהירות גדולה מהצפוי את התוכנית להעברת השגרירות האמריקאית מתל-אביב לירושלים, והיא צפויה להתחיל לפעול בבירה כבר ב-2019 - כך אמרו פקידי ממשל המצוטטים היום (ו') ב"ניו-יורק טיימס".

דברי הפקידים מנוגדים להתבטאות של דונלד טראמפ, שאמר שלשום (ד'), בראיון לסוכנות רויטרס, כי הוא אינו צופה ששגרירות ארה"ב בישראל תועבר לירושלים בתוך שנה אחת. בכך סתר טראמפ את דברי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שאמר יום קודם לכן, במהלך ביקור בהודו, כי מעריך שהשגרירות תועבר לבירה בתוך שנה אחת "מעתה".

"הערכתי המוצקה היא (שהעברת השגרירות) תיעשה במהירות רבה יותר מכפי שאתם חושבים - בתוך שנה אחת מעתה", אמר רה"מ לכתבים ישראליים.

בראיון לרויטרס התבקש טראמפ להגיב על דברי נתניהו. הנשיא אמר: "עד סוף השנה? אנו מדברים על תרחישים שונים. כלומר, ברור שזה יהיה על בסיס זמני (נראה שכוונתו לכך שהשגרירות בת"א היא זמנית בלבד עד להעברתה לבירה) . אנחנו לא ממש בוחנים זאת (אפשרות של מעבר בתוך שנה). אז התשובה היא לא".

בדצמבר הכריז טראמפ שהוא מכיר בירושלים כבירת ישראל ושהוא הורה לפתוח בהליכים להעברת השגרירות מת"א לירושלים. הנשיא לא קבע אז לוח זמנים להעברת השגרירות, עובדה שאכזבה את אלה שציפו למעבר מהיר, אם לא מיידי.

האצת תהליך ההעברה של השגרירות מראה, שלממשל טראמפ אין עתה עניין לרכך את המהלומה שהונחתה על הפלסטינים עם הודעת הנשיא על הכרת ארה"ב בירושלים כבירת ישראל, מציין ה"טיימס".

איך ניתן להסביר את הסתירה בין התבטאות טראמפ, שהשגרירות לא תעבור בתוך שנה, לבין דברי הפקידים שאומרים ההיפך? לדברי העיתון, לא ברור האם יועצי טראמפ הודיעו לו על לוח הזמנים החדש עד אתמול. פקידי הממשל אומרים, כי טראמפ דיבר על הקמת בניין חדש לשגרירות, ושר החוץ האמריקאי, רקס טילרסון, אכן אמר באחרונה שמשימה כזו "לא תושלם לפני חלוף שלוש שנים, וגם פרק זמן זה שאפתני למדי".

אבל בשלב כלשהו החליט משרד-החוץ בוושינגטון לאמץ תוכנית צנועה יותר: להפוך את מתחם הקונסוליה האמריקאית בשכונת ארנונה, במערב ירושלים, למשכנה של השגרירות האמריקאית בירושלים. מהלך כזה יצמצם את עלויות הפרוייקט ויאפשר לשגריר ארה"ב בישראל, דייוויד פרידמן, וצוותו להתחיל לעבוד בירושלים כבר בשנה הבאה.

לדברי פקידי ממשל, תהליך מציאת אתר מתאים להקמת שגרירות חדשה, עבודות התכנון האדריכלי והבניה עצמה היו נמשכות עד שש שנים בעלות שבין 600 מיליון למיליארד דולר. בעוד שיהיה צורך לשדרג את מתחם הקונסוליה בארנונה ולהתאימו לפעילות דיפלומטית חשאית, כמתחייב מתפקידו של שגריר, הבניין עצמו חדש יחסית ומערכת הביטחון שלו טובה יותר מזו של השגרירות הנוכחית בתל-אביב, לדברי ה"טיימס".

המשמעות היא, שנתניהו היה מעודכן בתוכניות הממשל האמריקאי לגבי העברת השגרירות יותר מאשר נשיא ארה"ב.

עיתוי העברת השגרירות חולל מתיחות בין טילרסון לבין הבית הלבן, אומר ה"טיימס". השגריר פרידמן, שהיה בזמנו עורך-דין של טראמפ, דחף להעברת השגרירות כבר השנה, וג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא ויועצו, המופקד על המו"מ הישראלי-פלסטיני הפוטנציאלי, תמך ביזמת פרידמן.

אך טילרסון ביקש מהנשיא, בפגישה אתמול, שיוקצב זמן נוסף לשדרוג מערכת הביטחון במתחם הוקנסוליה בירושלים והנשיא הסכים. "מה שנראה עכשיו הוא שטילרסון יאמר שאנו עובדים על הפרוייקט בקצב שמתחייב מצרכי הביטחון ולא בקצב הפוליטיקה", אמר לעיתון תת שר-החוץ לענייני דיפלומטיה ציבורית, סטיבן גולדסטין.

בכל זאת, האצת תהליך ההעברה עשויה לשרת את צרכיו הפוליטיים של טראמפ בבחירות הביניים לקונגרס בנובמבר השנה, לאור העובדה שההחלטה להכיר בירושלים כבירת ישראל פופולרית מאוד בעיני מצביעים אוונגלים רבים ואמריקאים פרו-ישראליים אחרים, שתומכים בקו נוקשה נגד הפלסטינים, כשלדון אדלסון, לדברי פקידים שמצוטטים ב"טיימס".