מותר או אסור? זה מה שאומר החוק על הפרדה במופעים בין גברים לנשים

בצלאל סמוטריץ' טען כי החוק "מאפשר במפורש" לקיים מופע לגברים בלבד עבור הציבור הדתי • מה הוא פספס? • המשרוקית של גלובס

בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף
בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדרת נשים שוב מפלגת את חכמי המשפט, והפעם במתפלמסים: כתב גלי צה"ל ומועמד לשר משפטים. לפני שבוע התקיים בפתח תקוה מופע יובל ליצירתו של הזמר החסידי חיים בנט (Banet), ובמודעה שהתפרסמה לקראתו נכתב כי "האירוע לגברים בלבד". כתב גלי צה"ל, יובל אראל, טען כי ההגבלה נוגדת את הנחיות היועץ המשפטי לממשלה. "אין שום הנחיית יועמ"ש כזו" - ענה לו ח"כ בצלאל סמוטריץ' - "ואם יש, היא בלתי חוקית. החוק מאפשר במפורש קיום אירוע כזה לציבור הדתי, שללא ההפרדה לא יוכל לצרוך את השירות. נגמרו הימים שבהם הליברליזם הפונדמנטליסטי כופה את ערכיו על הציבור הדתי".

ויכוחים רבים נסובו סביב סוגיות זמרה והדרה, אבל ננסה להעמיד דברים עם דיוקם. ראשית, יש הנחיית יועמ"ש שמגבילה אירועים נפרדים. בשנת 2013 אימץ היועמ"ש דאז יהודה ויינשטיין המלצות של צוות שמינה, ובחן הדרת נשים בקשת רחבה של מקרים - מאוטובוסים ועד הלוויות. ההוראות אוסרות על רשות ציבורית לארגן "אירוע... שבמהלכו יינקטו צעדים שמטרתם להביא להפרדה בין גברים לנשים". ב-2014 עוגנו ההמלצות בהחלטת ממשלה.

שנית, סמוטריץ' טען כי אם ההנחיה קיימת - "היא בלתי חוקית", והסתמך על סעיף מסוים ב"חוק איסור אפליה במוצרים" - כך אישר לנו דוברו. הסעיף מתיר מסגרות נפרדות לגברים או לנשים, אם הן נחוצות להנגשת מוצר או שירות לחלק מהציבור - "ובלבד שהאפליה מוצדקת, בהתחשב, בין השאר... בצורכי הציבור העלול להיפגע מן ההפרדה". כאן, לכאורה, אין ויכוח עובדתי אלא פלוגתא משפטית: האם הגבלת הכניסה למופע המחווה לבנט היא בגדר "אפליה מוצדקת"?

לקושי הזה יש דווקא תשובה פשוטה. חוק איסור אפליה, וגם ההנחיות שאימץ היועמ"ש, מתירים לפעמים הפרדה בין גברים לנשים; הם לא מתירים למנוע כליל שירות מנשים. גם הנחיות היועמ"ש, שנשענות על חוק איסור אפליה במוצרים, מתירות הפרדה "באירוע בעל אופי דתי מובהק שעיקרו פולחן או טקס דתי משמעותי אחר". מחיצות - כן, לפעמים; "גברים בלבד" כמו במחווה לבנט - לא.

ואמנם, כשנערך בכיכר רבין ביוני שעבר האירוע "משיח בכיכר", בית המשפט כפה על עיריית תל-אביב להסכים להסדרי הפרדה (בתנאים מסוימים). לעומת זאת, כשעיריית נתיבות תמכה בספטמבר במופע לגברים בלבד של הזמר יעקב שוואקי, המשנה ליועמ"ש דינה זילבר אילצה את העירייה לפתוח אותו גם לנשים.

■ בשורה התחתונה: דבריו של סמוטריץ' אינם נכונים ברובם. החוק, והוראות היועמ"ש שנשענות עליו, מתיר לעתים הפרדה בין גברים לנשים במופעים, אך לא מאפשר מניעה מוחלטת של כניסת נשים, כפי שנעשה במחווה לזמר חיים בנט.