שחררו את ווילי: לא הלווייתן הקפיץ את ביטקוין ב-2017

מבט מפוכח את המציאות מגלה כי מה שתידלק את העליות הגדולות של 2017, וממשיך לשמור את ביטקוין בתודעה, הוא לא תרמית חד-פעמית אלא אמונה בפוטנציאל השינוי של הטכנולוגיה ושל המערכת הפיננסית הגלובלית

ביטקוין / צילום: shutterstock
ביטקוין / צילום: shutterstock

לאחרונה התפרסמה כתבה ב"בלומברג", המביאה מחקר שקובע כי לווייתן ביטקוין אחד, שחקן משמעותי בשוק, הוא שהזיז את שערי המטבעות, ויצר את הבועה שהתפתחה בשער המטבע בסוף 2017. החוקרים התבססו על ניתוחי שערים ותנועות בבורסות המסחר, אבל התעלמו לחלוטין ממה שקרה בשטח, בזירת הקריפטו העולמית.

למעשה, העלייה בשער הביטקוין  החלה בצורה מתונה כבר חודשים רבים לפני הקפיצה הגדולה. שני גורמים ליוו את אותה התקופה. הראשון, פתרונו של ויכוח יסודי בקהילה המפתחת את הטכנולוגיה של המטבע המבוזר, על כיצד ניתן להגדיל את היכולת של רשת הביטקוין להכיל יותר ויותר העברות בכל בלוק, וכך לאפשר למיליוני אנשים ברחבי העולם לעשות בה שימוש נרחב יותר, והשני, התפתחותה של תעשיית הנפקות נכסים דיגיטליים, ICOs , דבר שהפך קל ופשוט, עם התבססותה של רשת האית'ריום, עליה ניתן לבצע הנפקות שכאלה בקלות יחסית. כלומר, מחד, העלאת כמות ההעברות יצרה את האפשרות ליצור רשת העברת מזומנים גלובלית, בעלות אפסית, ללא צורך בגורמים מתווכים, ומאידך מיזמים גייסו כספים באמצעות אותן הנפקות ICO, בדרך שיכולה הייתה לייתר בורסות וקרנות הון סיכון. וכדי להשתתף בכל זה, היה צריך לרכוש ביטקוין.

עד כאן ההסברים, אבל התוצאה של שני גורמים אלה בפועל, הייתה שהשטח בער. את העליות במחזורי המסחר אפשר היה לראות כבר מתחילת 2017, הרבה לפני אותה מניפולציה שתוארה במחקר, כאשר הביטקוין חצה את רף ה-1,000 דולר למטבע. החל מאוקטובר 2017 חלה קפיצה נוספת, ואפילו בכספומט בשגרירות הביטקוין בת"א נרשמה עסקה בכל שלוש דקות בממוצע. ברוקרים ברחבי העולם נאלצו להציב מאבטחים, ותורים לביטקוין השתרכו. הקצב הזה לא נרגע במשך חודשים- והמשיך עד סוף ינואר 2018.

למי שנמצא בשטח, קשה לקבל את האמירה שעליית השערים התחרשה בשל מניפולציה נקודתית. הייתה זו ההבנה כי ביטקוין אינו וירטואלי, וכי תעשיית הקריפטו כאן כדי להישאר, שהתפשטה כאש בשדה קוצים. ויותר מזה, שנתיים אחרי אותה הבועה, ביטקוין לא ירד לערכים מהם טיפס בתחילת 2017 כפי שספקנים ציפו.

מדוע? מכיוון שהמטבעות הדיגיטליים המבוזרים, מייצגים תפיסה אחרת של המציאות הפיננסית העולמית: מטבע מבוזר, המאפשר פוטנציאל ליצירת רשת עולמית של העברת ערך, חופשית מצנזורה, שאינה תלויים בגורמים מתווכים הגוזרים קופון על גב הלקוחות. למעשה, כמו שהאינטרנט שחרר את העברת הידע מתלות בנייר פיזי, כך בביטקוין טמונה האפשרות לשחרר את הכסף מאחיזתם של הבנקים.

מבט מפוכח את המציאות מגלה כי מה שתידלק את העליות הגדולות של 2017, וממשיך לשמור את ביטקוין בתודעה הוא לא תרמית חד-פעמית, אלא אמונה בפוטנציאל השינוי של הטכנולוגיה ושל המערכת הפיננסית הגלובלית. מניפולציות היו, ועם התהדקות הרגולציה אפשר לקוות כי יתמעטו. אך בסוף השאלה היחידה שתישאר היא האם המהפכה תגיע, או שנמשיך לחיות עם המערכת הבנקאית המסורתית, גם במאה השנים הבאות.

הכותב הוא מנכ"ל ביטס אוף גולד, ברוקר הביטקוין הגדול בישראל