כך הצליח מאבק מקומי לייצר רשת פיקוח על אזור מועד לזיהום

בתחנות הניטור היחידה שמדדה בנזן - חומר אורגני מסרטן - באזור התעשייה באשדוד נרשמו ריכוזים גבוהים וחריגות חוזרות ונשנות, ולאחר שהתושבים החלו לעקוב אחרי הדברים, התחנה הושבתה • כעת, לאחר מאבק מקומי, מערך הניטור במקום יורחב, וחברות באזור התעשייה אף זומנו לשימוע

בית הזיקוק של פז באשדוד / צילום: רוני שיצר
בית הזיקוק של פז באשדוד / צילום: רוני שיצר

באזור התעשייה הצפוני שגובל בשכונות המגורים של אשדוד, מתקיימת תעשייה שוקקת: נמל, בתי זיקוק, תחנות כוח, מפעלי תעשייה גדולים ועוד. הם מייצרים מוצרים חיוניים וגם מספקים לא מעט מקומות תעסוקה, אך הפעילות שלהם כרוכה בפליטה של מזהים לאוויר; מחומרים אורגניים נדיפים וחלקיקים ועד מתכות כבדות.

כדי לשמור על ביטחון ובריאות הציבור, מוצבות באזור התעשייה תחנות ניטור אוויר של המשרד להגנת הסביבה. בשנים האחרונות, הן מודדות שוב ושוב ריכוזים גבוהים של בנזן, חומר אורגני מסרטן, המשמש כסמן ימני בין מזהמי האוויר, ואף נרשמות חריגות משמעותיות מהתקן היומי של בנזן המוגדר בחוק אוויר נקי. בגין אלה, במאי 2018 ערך המשרד להגנת הסביבה למפעלים פז בית זיקוק אשדוד בע"מ ודלק פי גלילות שימועים, והוציא להם צווים מנהליים למניעת וצמצום זיהום האוויר מכוח חוק אוויר נקי. אך למרות זאת, בשנת 2019 המשיכו להימדד ריכוזים גבוהים ואף חריגות רבות של בנזן בתחנת הניטור, וכך גם בינואר 2020.

הריכוזים הגבוהים של בנזן בתחנת הניטור נמדדו גם בתחילת פברואר ואף שברו שיאים. במקביל, הציבור החל להתעורר ולדרוש תשובות בנושא. יחד עם זאת, תחנת הניטור היחידה שמודדת בנזן באזור התעשייה הצפוני, הושבתה בחלק מהימים, גם בימים שהיה ברור כבר בבוקר שתירשם חריגה מהחוק (ולבסוף לא נרשמה חריגה, כיוון שאם אין מדידות לפחות 75% מהזמן אז המדידה באותו היום לא נלקחת בחשבון). לבסוף המשרד להגנת הסביבה החליט להשבית את התחנה היחידה שמודדת בנזן באזור, בתקופה שיש ריכוזים גבוהים ואף חריגות, ולהעביר אותה לכיול וטיפול.

לאורך כל הדרך, התגובות של איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה והמשרד להגנת הסביבה היו כי ריכוזים חריגים נקודתיים אינם חריגה מהתקן, המוגדר כתקן יומי, שמותר לחרוג 7 ימים בשנה מהתקן של בנזן, כאשר בפועל עד כה ב-2020 נמדדו 3 או 4 ימים עם חריגות, ושהזיהום נמצא רק באזור התעשייה ולא בעיר. כמו כן, נטען כי, בין היתר, מדובר בחריגה כתוצאה מנוהל שהמשטרה דרשה בהטענת מכליות דלק.

מיותר לציין כי כל התגובות הללו מקוממות עוד יותר, כיוון שתפקיד גופים אלה לדאוג שלא תהיה אפילו חריגה אחת, ואם מקור הזיהום ידוע יש לפעול נגדו מיד. כמו כן, לא זאת בלבד שגם באזור התעשייה עובדים ומסתובבים אנשים, ושזיהום אוויר לא נשאר במקום אלא מתפזר עם הרוח, הרי כיוון שאין ניטור רציף של בנזן בעיר, אי-אפשר לקבוע בוודאות שאין זיהום בעיר.

"תעשייה חפצת חיים לא יכולה להרשות לעצמה להמשיך ולזהם את האוויר ולטמון ראשה בחול"

לאחר מכתב בנדון שנשלח על ידי סגנית ראש העיר אשדוד וראש הועדה לאיכות סביבה העירונית, שרון מרק, למנכ"ל המשרד, מר גיא סמט, מרק קיבלה תשובה לפיה הוחלט כי יוצבו שתי תחנות ניטור עם גלאי בנזן, במרכז ובדרום העיר. כמו כן, המשרד להגנת הסביבה הוציא שימוע לפז בתי הזיקוק אשדוד ונובל אנרג'י, בגין חשד לפליטות חריגות של בנזן וחריגה מחוק אוויר נקי, ואף בוחן הוצאת זימון נוסף לדלק פי גלילות. בנוסף, המשרד דרש מהמפעלים להקים מערך ניטור ודיגום על הגדרות.

"תעשייה חפצת חיים, ועל אחת כמה וכמה כזו השוכנת בסמיכות לאזורים מיושבים, לא יכולה להרשות לעצמה להמשיך ולזהם את האוויר ולטמון ראשה בחול", אומר פרופ' עדי וולפסון, המכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון, שהיה שותף למאבק התושבים. "גם לרשויות, המקומיות והלאומיות, ובראשן לאיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה והמשרד להגנת הסביבה, יש אחריות כבדה להבטיח את איכות האוויר של העובדים והעוברים ושבים באזור התעשייה הצפוני באשדוד, ושל תושבי העיר.

"ניטור אמין וכזה שמכסה את המרחב כולו, יכול לספק תמונת מצב אמיתית על איכות האוויר באזור, וגם לאפשר פיקוח ואכיפה על מקורות הזיהום. לכן, צריך לעבות את מערך ניטור האוויר באזור התעשייה, בגבולותיו ובעיר עצמה. יחד עם זאת, חשוב לזכור שיש לרשויות אמצעים שמאפשרים להוביל להפחתה של הזיהום במקור, ומייצרים פיקוח הדוק יותר על המפעלים כמו גם הרתעה, ונדמה שהגיע הזמן להפעיל את כל אלה. לבסוף, תושבי אשדוד והאזור חייבים לזכור שגם להם יש אחריות, ושאכיפה אזרחית היא כלי לא פחות חשוב במאבק נגד המזהמים".

במשרד להגנת הסביבה אומרים כי בימים האחרונים אותר מקום חדש להצבת ניידת מספר 2 אשר פעולתה הושבתה, והנושא יוסדר בימים הקרובים. עוד מוסיפים במשרד כי "תחנה נוספת שהורינו לפז"א להקים כבר הוצבה ונמצאת בשלבי כיול. השנייה תירכש בקרוב ותוצב בהמשך, לפי ההוראות שנתנו לחברות". שרון מרק, סגנית ראש העיר, מציינת כי תמשיך לפעול בנושא ואומרת: "החריגות הללו לא התחילו השנה. לצורך העניין, בשנת 2019 נמדדו 27 חריגות מהתקן, ונכון לעכשיו ומאז פירוק ניידת2 אין ניטור רציף באזור התעשייה הצפוני בעיר. כדי לפעול בנוסע, כינסנו ועדת אד-הוק בנושא איכות אווויר, ומינינו ועדה מקצועית בלתי תלויה לבחינת הנושא שתגיש המלצות להנהלת העיר. יש עובדים רבים באזור התעשייה ובריאותם חשובה, גם אם אין כרגע בידינו את הנתונים לגבי השפעת זיהום האוויר מהתעשייה על מרחב המגורים העירוני".