הסרט ג'נין ג'נין חוזר לדיון בכנסת: המשפחות השכולות והלוחמים נגד ההקרנה

מאז העתירה הראשונה לבית המשפט ובעתירות ובערעורים שהגיעו לאחר מכן קבע בית המשפט פעם אחר פעם כי מוצגים ב"ג'נין ג'נין" דברים שקריים ולמרות זאת התיר להמשיך ולהקרין את סרטו של מוחמד בכרי

מוחמד בכרי / צילום: Mosab Omar, רויטרס
מוחמד בכרי / צילום: Mosab Omar, רויטרס

דיון שהתקיים היום (ב') בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת על מאבק הלוחמים והמשפחות השכולות נגד הקרנת הסרט "ג'נין ג'נין" ביוזמת ח"כ אלעזר שטרן, חשף שוב את אזלת היד של מדינת ישראל המשתקפת בהחלטות בית המשפט ב-18 השנים האחרונות שהתירו להמשיך ולשדר את הסרט. בבקשה לקיום הדיון כתב ח"כ שטרן כי "הסרט מציג את חיילי צה"ל כפושעי מלחמה ורוצחים ומתאר מעשי זוועה מחרידים שלא קרו בפועל בקרב. במאבק ציבורי שמנהלים מאז נציגי המשפחות השכולות והלוחמים הם מבקשים שימונה גורם ממשלתי שיוביל את המאבק המשותף של כל משרדי הממשלה וגורמי השלטון וישיפעל לטיהור שמו של צה"ל".

מאז העתירה הראשונה לבית המשפט ובעתירות ובערעורים שהגיעו לאחר מכן קבע בית המשפט פעם אחר פעם כי מוצגים בסרט דברים שקריים ולמרות זאת התיר להמשיך ולהקרין את סרטו של מוחמד בכרי. במשך השנים האלו נציגי המשפחות לא ויתרו והמשיכו להילחם בהחלטות בית המשפט, אך כעת הם מנסים לרתום את הכנסת שתעמוד לצדם בדרישה לעצור את הפגיעה בהם ובשמם הטוב של יקיריהם.

אריה קדוש, שהיה מג"ד בקרב במבצע חומת "מגן", אמר כי "החיילים בקרב נהרגו כי נהגנו בטוהר הנשק. הסרט הזה הוא הסתה לטרור. בית המשפט קבע כי הסרט שקרי ומסית, הוא לא מבין מה גבולות חופש הביטוי. למרות שהוא קובע שיש שקרים הוא מתיר לראות את הסרט. אם ימשיכו להקרין את הסרט הזה נכשלנו כמדינה. אנחנו נקראנו לדגל בערב פסח, באתי ושילמתי את המחיר והמדינה צריכה עכשיו להגן עלינו.

"לא יכול להיות שהילדים שלי יראו את הסרט וישאלו: מה באמת עשיתם את זה? אני קורא מכאן לשופטי ישראל תרדו לעם, אתם פוגעים בנו, דתיים וחילונים ובני מיעוטים. בכרי הציג סרט שהוא עלילת דם טוטאלית. כל פעם מת עוד הורה שכול. זאת בושה ואנחנו חיים בבושה הזאת".

עו"ד ישראל כספי, שהיה לוחם בקרב וכן ייצג את הלוחמים בהליכים המשפטיים, אמר "הגיעו מים עד נפש. באנו להלחם את מלחמתה של מדינת ישראל. אתם שלחתם אותנו למלחמה. אנחנו לא מאמינים על מה שקורה לנו כמדינה וכעם. במקום שמדינת ישראל תצא באופן הכי גלוי להגנתנו, אנחנו כבר 19 שנים פצועים ברוח שלנו. הסרט הזה מציג אותנו כרוצחים".

כספי יצא נגד התנהלות מערכת המשפט ואמר "איך המדינה לא עושה הכול כדי לצאת להגנתנו? אני עורך דין ומערכת המשפט חשובה בעיניי ואחרי זה בית המשפט עושה לנו דבר שהוא לא ניתן להכלה. בית המשפט נותן למוחמד להמשיך ולהקרין את הסרט. היינו אמא תרזה בקרבות, חלק מהחברים שלנו נהרגו כי נצרנו את נשקנו ואחרי כל זה בא בית המשפט ומתיר להתיר את הסרט? ישבנו בכניסה לביהמ"ש העליון שלושה שבועות מעוצמת העלבון. אמרו לנו בבג"ץ תנצחו ושוב פעמיים אמרו לנו שם שהסרט ישודר".

מי שגם מובילה את המאבק בשידור הסרט בכל השנים האלו, גאולה בוסידן, אם שכולה, השתתפה בדיון בזום והציגה את תמונת בנה עמית ז"ל שנפל בקרב. "זה עמית, היה אמור להיות משוחרר ומגייסים אותו בצו 8. אנחנו משפחה שורשית של לוחמים, לא האמנתי שבמדינת ישראל שבה גדלתי שנגיע לרגע הזה שאני אבוא ואצטרך להתחנן בפניכם אנשי הוועדה תשימו סוף לסאגה הזאת. חברי הוועדה, בכרי מקבל משכורת מאיתנו. המדינה רצחה את עמית פעמיים. 18 וחצי שנים אנחנו מתגלגלים עם זה. שנתיים הייתי בבתי משפט לא הייתי בבית. חייבים לטהר את השם של עמית ואת שם הלוחמים. זה חופש הביזוי בחסות בג"ץ".

פרופ' יובל אלבשן, שהשתתף בדיון אמר כי "אני לא מסכים לטיעון שיש לנו בעיה של חופש ביטוי. היועמ"ש לא עושה מה שהוא צריך לעשות. יו"ר הוועדה יודע שחופש הביטוי בא להגין על גרסאות אמת אבל ברגע שברור שיש כאן שקר מוחלט אין שום מניעה למנוע לגמרי את הקרנת הסרט פה בישראל. יכולה לצאת דרישה למנוע את הקרנת הסרט כולו דווקא מתוך חופש הביטוי".

ח"כ אבי דיכטר אמר בסוף הדיון כי "הוועדה לא יכולה לסיים את הדיון הזה בלי החלטה חד משמעית שאסור להקרין את הסרט הזה במדינת ישראל והיה בבית המשפט יפסוק אחרת עלינו לנסח חוק שיעצור את זה". לדרישתו הצטרפו חברי כנסת נוספים כמו בוגי יעלון וכן ח"כ איילת שקד שאמרה "חייבים להמשיך במאבק הזה ולקבל החלטה שתעזור מול בית המשפט או לדרוש מהיועמ"ש לחדד את עמדתו ואם זה לא יעזור לכת להליך חקיקה".

נציג היועמ"ש שאמור היה להשתתף בדיון לבסוף לא דיבר, מבלי שהדבר סוכם עם מי שניהל את הדיון, ח"כ גדעון סער. ככל הנראה הדברים סוכמו מול יו"ר הוועדה הקבוע האוזר, בטענה שהיועמ"ש מסר כבר את עמדתו במסגרת תביעת לשון הרע שמתקיימת כרגע בבית המשפט ואינו רוצה לזהם את ההליך המשפטי.

יור הוועדה ח"כ גדעון סער סיכם את הדיון: "להמשך המלחמה שלכם יש כוח גדול בסילוק השקר הזה מהחיים שלנו. נציג משרד המשפטים לא מוכן לדבר - אני לא יודע אם יש לזה תקדימים בוועדה. הוועדה קובעת פה אחד כי הסרט הוא עלילת דם נגד חיילי צה"ל עמדת הוועדה כי הסרט אינו ראוי להקרנה ויש לעצור את הקרנת הסרט בישראל. נעביר את ההחלטה לידי היועמ"ש".