פז סוגרת את הרבעון השלישי עם ירידה של 41% בהכנסות והפסד של 174 מיליון שקל

ההפסד הנקי המתואם של החברה ברבעון השלישי הסתכם בכ- 8 מיליון שקל • הפחיתה 201 מיליון שקל משוויו של בית הזיקוק • המנכ"ל ניר שטרן "הקבוצה רשמה ברבעון השלישי את הביצועים הטובים ביותר בחנויות Yellow מאז השקתן"

ניר שטרן/ צילום: כדיה לוי
ניר שטרן/ צילום: כדיה לוי

חברת האנרגיה והקמעונאות פז סגרה את הרבעון השלישי עם צניחה של 41% בהכנסות לרמה של כ-1.87 מיליארד שקל. זאת, על רקע ההשפעות השליליות של מגפת הקורונה שהחלה ברבעון הראשון ונמשכה גם ברבעון השני והשלישי. הצמצום בפעילות הכלכלית וצניחה הדרמטית במספר הטיסות הובילו "לירידה חדה בביקוש לנפט ולתזקיקים ולירידה חדה במחיר הנפט ובמרווחי הזיקוק".

ההשפעה על תוצאותיה הכספיות של החברה התבטאו גם ברישום הפחתה חשבונאית ברבעון בגין ירידת ערך נכסי בית הזיקוק באשדוד, בהיקף של כ-201 מיליון שקל (פז הודיעה כבר בשבוע שעבר כי תבצע הפחתה של 190-210 מיליון שקל משוויו של בית הזיקוק).

בשורה התחתונה הציגה פז הפסד נקי של כ-174 מיליון שקל ברבעון, לעומת רווח נקי של 126 מיליון שקל ברבעון המקביל. ההפסד הנקי המתואם (ללא סעיפים חד פעמיים) של החברה ברבעון השלישי הסתכם בכ- 8 מיליון שקל, לעומת רווח נקי מתואם של כ- 128 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

פז, אותה מוביל המנכ"ל ניר שטרן, מחלקת את פעילותה ל-4 מגזרים: קמעונאות (רשת חנויות (YELLOW, תעשייה, זיקוק ונדל"ן. הרווח התפעולי מפעילות הקמעונאות צנח ברבעון ב-35% והסתכם בכ-72 מיליון שקל. בפעילות התעשייה נרשם גידול של 16% ברווח התפעולי לכ-43 מיליון שקל, בנדל"ן ירידה של 4% לכ-27 מיליון שקל ואילו פעילות הזיקוק הסבה לפז הפסד תפעולי של כ-283 מיליון שקל לעומת רווח של 24 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה החברה עם ירידה של כ-38% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה ב-2019, לרמה של כ-6.06 מיליארד שקל. ההפסד הנקי עמד בתקופה זו על כ-275 מיליון שקל לעומת רווח של 260 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח הנקי המתואם הסתכם בכ-8 מיליון שקל לעומת רווח של כ-220 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

מניית פז  מגיבה לדוחות בירידה של כ-1% מתחילת השנה רשמה המניה ירידה של כ-30% ושוויה של החברה הצטמק לכ-3.3 מיליארד שקל.

המנכ"ל שטרן ציין היום כי "הקבוצה רושמת ברבעון השלישי את הביצועים הטובים ביותר בחנויות Yellow מאז השקתן, וזאת למרות הירידה במכירות הדלקים. אנו נמשיך בהרחבת מגוון המוצרים וההיצע לסופרים כחלק מתוכנית ההרחבה. הרבעון גם חתמנו על מזכר הבנות לרכישת רשת סופר יודה, התחלנו בהרחבת ופתיחת חנויות נוחות נוספות ובהסבת חנויות נוחות Yellow לחנויות Yellow Market. במקביל, החברה ממשיכה ביישום תכניתה האסטרטגית, ולהשקיע בין היתר, בתחומים משיקים ומשלימים בתחומי פעילותה. לפיכך חתמה ברבעון השלישי על מזכר הבנות עם חברת Evedge המתמחה בתחום הטעינה לרכבים חשמליים והשקיעה בחברת ג'נסל, המתמחה בתחום האנרגיה הירוקה".

עוד הוא ציין כי "ההשפעות של משבר הקורונה ממשיכות לאתגר את התוצאות העסקיות של החברה. הירידה ברווחיות אותה מציגה פז הושפעה הרבעון משתי סיבות חיצוניות עיקריות: הראשונה, ירידה משמעותית במרווחי התזקיקים, שגרמה לקיטון בהכנסות, לירידה בשורת הרווח ולעדכון שווי בית הזיקוק והשנייה - השפעת הסגרים וצמצום הפעילות העסקית אותה הצלחנו למתן בזכות פעולות התייעלות וחסכון. הצמיחה והרווחיות הגבוהה בפזגז ובפזקר פיצו על הפגיעה בשירותי תעופה ובנכסי תעופה שנפגעו מהירידה בביקושים לדלק סילוני".

הראל לוקר מונה ליושב ראש 

בדירקטוריון פז התגלעו לאחרונה חיכוכים ומחלוקות בין החברים בנוגע למדיניות החברה בנושאים מהותיים שעל סדר יומה, ובראשם רצונו של היו"ר אברהם ביגר לקדם היפרדות מבית הזיקוק של החברה. רצון זה נובע מהתפיסה של ביגר, לפיה פז נמצאת בשלב שעליה להשתנות ו"לחשוב מחוץ לקופסה" על מנת להתמודד עם שינויים שישפיעו עליה בשנים הבאות, עם תלות בהתפתחויות בצריכת ובמחירי הדלקים.

על רקע המחלוקות הודיע ביגר במפתיע לפני 10 ימים על התפטרותו מתפקיד היו"ר ולפני שבוע מונה הראל לוקר לתפקיד לאחר שדירקטוריון החברה בחר בו, פה אחד. לוקר, המכהן בתפקיד יו"ר התעשייה האווירית, יחליף ב-1 בינואר 2021 את ביגר.

לוקר (55) הצטרף לפז בסוף אוגוסט האחרון, ובמקביל הוא מכהן כאמור כיו"ר התעשייה האווירית. הוא יוביל את החברה לצד המנכ"ל שהביא ביגר - ניר שטרן, אשר הגיע לפז מעולם עסקי אחר לגמרי, של התקשורת והסלולר. שטרן החל לכהן כמנכ"ל פז בתחילת השנה, לאחר שעזב את ניהול חברת סלקום.