עיתונאים בסין: בייג'ינג מגרשת כתבים ומנצלת את המגפה להטריד עיתונאים בתחומה

מועדון העיתונאים הזרים של סין טוען כי הכתבים מתמודדים עם עלייה בהטרדות ובמעקבים, לאחר ההידרדרות ביחסי סין־ארה"ב

אנשי המשטרה בהונג קונג מנסים לעצור הפגנה של אנשי תקשורת לציון שנה להתקפת המפגינים ברכבת התחתית / צילום: Associated Press, Kin Cheung
אנשי המשטרה בהונג קונג מנסים לעצור הפגנה של אנשי תקשורת לציון שנה להתקפת המפגינים ברכבת התחתית / צילום: Associated Press, Kin Cheung

התנאים בהם עובדים עיתונאים זרים בסין הורעו באופן דרמטי בשנה שעברה, לאחר שהרשויות העלו הילוך בהטרדת כתבים והמקורות שלהם, סילקו עיתונאים וניצלו את המגפה להפרעה לדיווח - כך מגלה סקר שערכה קבוצת עיתונאים היושבת בבייג'ינג.

הקבוצה, מועדון העיתונאים הזרים של סין, אמרה כי לא היה אפילו עיתונאי או עיתונאית בודדים שהשתתפו בסקר ודיווחו על שיפור בתנאי העבודה לעומת השנה שעברה.

"כל הזרועות של כוחה של המדינה - כולל מערכות מעקב שנכנסו לשימוש כדי לבלום את מגפת הקורונה - שימשו להטרדה ולאיום על עיתונאים, על העמיתים הסיניים שלהם ועל כל מי שהתקשורת הזרה רצתה לראיין", נכתב בדוח שהוציא המועדון.

הדוח הבליט את ההרעה בסביבת העבודה של התקשורת בתוך שנה שבה יחסי סין וארה"ב, תחת נשיאותו של דונלד טראמפ, הגיעו לשפל חדש. בתוך המתח הגבוה, עיתונאים נכלאו בקרב עין־תחת־עין, במהלכו לפחות 18 עיתונאים מכלי תקשורת מערביים שהיו בסין גורשו מהמדינה.

העיתונאים המגורשים כללו כתבים שעבדו עם ה"וול סטריט ג'ורנל", ה"וושינגטון פוסט" וה"ניו יורק טיימס". בתגובה, ממשל טראמפ סילק עשרות עובדים בארה"ב שעבדו בכלי תקשורת השייכים לממשלת סין.

דובר משרד החוץ הסיני וואנג וונבין אמר כי הדוח של מועדון הכתבים הזרים של סין היה "מלא בהפחדות אבל חסר לחלוטין בעדויות". וונבין דיבר בתדרוך שגרתי לעיתונאים בבייג'ינג ביום שני. סין מקבלת בברכה עיתונאים שעובדים על-פי החוק, אמר וואנג בתדרוך.

"מה שאנו מתנגדים לו הוא הטיה אידאולוגית נגד סין", אמר. "מה שאנו מתנגדים לו הוא ניצול מה שמכונה חופש הביטוי לרקיחת פייק ניוז".

הסכסוך עם בייג'ינג על יחסה לעיתונאים הוא אחד מרבים שממשל ביידן צריכים להתמודד איתם בבואו לעבוד על גישת הממשל לסין. בכירים בממשל רמזו על כך שיש להם מעט תיאבון לסגת מהגישה הקשוחה של טראמפ לבייג'ינג, שהצלחתה בטיפול במגפת הקורונה הביאה אותה לנקוט מדיניות חוץ המאופיינת בביטחון עצמי רב.

יחסי הממשלה הסינית הגרועים עם התקשורת הזרה מאיימים גם להטיל צל על אולימפיאדת החורף ב־2022, שבייג'ינג צפויה לארח תוך פחות משנה. מועדון העיתונאים הזרים השתמש באירוח הסיני של אולימפיאדת הקיץ ב־2008 על-מנת להשיג הקלה משמעותית בהגבלות שהוטלו על עיתונאים במדינה - אבל הרבה מהפתיחות הזו הוסגה לאחור תחת שלטונו של הנשיא שי ג'ינפינג, שהיה יותר אגרסיבי בניסיונו להחניק דיווחים שליליים לגבי המדינה.

"מועדון העיתונאים הזרים של סין מאוכזב מאוד לציין את ההידרדרות המהירה בחופש העיתונות בסין, ובאופן נרחב יותר, חופש הביטוי, בניגוד גמור לערך האולימפי ארוך השנים של מצוינות, כבוד וידידות", נכתב בהודעה מטעם המועדון.

הדוח השנתי של המועדון, שחבריו כוללים עיתונאים מ־30 מדינות ואזורים, הבליט כמה מקרים של הטרדה והפחדה של עיתונאים זרים בידי הרשויות במהלך עבודתם, כולל מקרים של עיכוב ומעקב בזמן משימות, איחורים בהענקת ויזות או שלילתן לגמרי ומספר גובר של נושאים או אזורים שהממשלה הסינית קבעה שאסור לדווח לגביהם.

במקרים רבים הלחץ הופעל ישירות על מקורות. ויתר מחצי מהעיתונאים שענו לסקר אמרו כי הם מאמינים שראיון עם מקור בוטל או שהתבקשו לא להשתמש בו לאחר שהמקורות נלחצו על-ידי הרשויות. כמעט 40% דיווחו על כך שמקורות שלהם הוטרדו או נעצרו בגלל ששוחחו עם עיתונאי זר, עלייה של 25% מהשנה הקודמת.

דיווח על מגפת הקורונה בסין התגלה כקשה במיוחד, נאמר בהודעת המועדון. עיתונאים שביקשו לדווח בווהאן, העיר שדיווחה על המקרים הראשונים של הקורונה, אמרו כי הוטרדו בידי המשטרה ונאלצו למחוק צילומים או סרטונים שצילמו במהלך הדיווח. אחרים אמרו כי הרשויות הכריחו אותם לעשות מספר לא סביר של בדיקות קורונה או להיכנס לבידוד - צעדים שטענו כי מטרתם הייתה להפריע לדיווח.

במקרה של אחת העיתונאיות הזרות הבודדות שדיווחו מווהאן כשהייתה תחת סגר בתחילת שנה שעברה, צ'או דנג מה"וול סטריט ג'ורנל", תעודת העיתונאי שלה נשללה, והיא הושמה בסגר במלון מקומי במשך שבועות.

המועדון ציין גם כי התנאים עבור אזרחי סין העובדים בכלי תקשורת זרים נעשו קשים יותר. עובדים כאלה מועסקים לעתים קרובות בתפקיד תחקירנים או מתרגמים, והרשויות הסיניות חוקרות ועוקבות אחריהם יותר ויותר, נכתב בהודעת מועדון העיתונאים הזרים.

במקרה אחד, הרשויות בדצמבר עיכבו חברת צוות סינית שעבדה במשרד של בלומברג בבייג'ינג, מתוך חשש שהיא מסכנת את הביטחון הלאומי. הסינית, האזה פאן, עדיין עצורה, והרשויות לא גילו פרטים לגבי מצבה.

במהלך השנה החולפת בכירים במנגנוני הביטחון הסינים ביקרו בבתיהם של שני עיתונאים אוסטרלים והודיעו להם כי אסור להם לצאת מסין. העיתונאים מצאו לבסוף מקלט במתקנים דיפלומטיים אוסטרליים בסין ועזבו את המדינה. כיום אין לאף כלי תקשורת אוסטרלי עיתונאים בתוך סין.