פשיטת רגל? בני משפחתו של אליעזר פישמן צפויים לקבל כ-200 מיליון שקל ממכירת הנכס האחרון

פעילות קמעונאית של ממכר פרחים, סיגריות, ממתקים, צעצועים ועוד ייצרו אשתקד לפישמן רשתות הכנסות של יותר מ-500 מיליון שקל • מכירת מניות החברה, שמחציתן מוחזקת בידי הבנקים הנושים, עשויה להניב לבני משפחת פישמן, המחזיקים ביתרתן, כ-200 מיליון שקל

אייל פישמן, בנו של אליעזר פישמן / צילום: שלומי יוסף
אייל פישמן, בנו של אליעזר פישמן / צילום: שלומי יוסף

לקראת מכירתה האפשרית של חברת פישמן רשתות, נחשפים חלק מתוצאותיה הכספיות ונתוני הפעילות של החברה - הנכס המשמעותי האחרון הנמצא על המדף במסגרת הליך פשיטת הרגל של מייסד הפעילות, אליעזר פישמן. לפי ההערכות, התמורה עבור 50% עד 100% ממניות פישמן רשתות העומדות למכירה תשקף שווי חברה של 450-350 מיליון שקל, והליך המימוש צפוי לארוך מספר חודשים.   

נתוני החברות שבידי פישמן רשתות שהגיעו לידי גלובס, מראים בין היתר כי למרות פשיטת הרגל של פישמן, שהוכרזה רשמית בשנת 2017 והוערכה אז כגדולה ביותר בתולדות ישראל (עם חובות בהיקף של כ-4 מיליארד שקל), בני משפחתו רחוקים מלהיות חסרי הון - והם עשויים לקבל 200 מיליון שקל ואף יותר מכספי המימוש הנוכחי (מחזיקים ב-50% ממניות פישמן רשתות).

בין הגורמים הצפויים להשתתף בהליך המכירה, שמובילה ווליו בייס מיזוגים ורכישות בראשות יאיר אפרתי, נמנים גופים מתחום הקמעונאות וקרנות השקעה בשיתוף עם גופים מוסדיים. 

הפעילויות העיקריות של פישמן רשתות כוללות את רשת הפרחים זר פור יו (ZER4U), רשתות מוצרי הצעצועים טויס אר אס והפיראט האדום, חברת כרטיס האשראי החוץ-בנקאיים פאואר קארד ופעילות בתי מרקחת ומסחר בתרופות באמצעות טלפארמה וטלפארם. פעילויות אלה יחד ייצרו לפישמן רשתות בסיכום שנת 2020 הכנסות מצרפיות המוערכות ביותר מ-500 מיליון שקל. 

 
  

נכס מרכזי נוסף הוא כ-25% ממניות חברת גלוברנדס, המשווקת מוצרי העישון, ממתקים וחטיפים, אשר נסחרת בבורסה בשווי שוק של כ-550 מיליון שקל. גם החזקה זו, בשווי נוכחי של 135 מיליון שקל, נכללת בין הנכסים הנמכרים תחת החברה. 

עוד בידיה של פישמן רשתות, אך לא מיועדות למכירה, החזקת כ-10% מרשת ה"עשה זאת בעצמך" הום סנטר - שתחולק כדיבידנד בעין בין הבנקים לבין משפחת פישמן, אחרי שבנק הפועלים מכר למשפחה לפני כשלוש שנים כ-90% ממניות הום סנטר תמורת כ-5 מיליון שקל בלבד.

עוד בהחזקתה, רשת חנויות ציוד הספורט מגה ספורט, הנמצאת בהליך מכירה הכפוף לאישור רשות התחרות - כך שגם פעילות זו לא תיכלל במימוש המדובר של פישמן רשתות.

ההחזר לנושים - רק 50% מתמורת המכירה

עד לאחרונה החזיק עו"ד יוסי בנקל, נאמן בית המשפט בפשיטת הרגל של פישמן, ב-55% ממניות פישמן רשתות, עם שליטה מלאה בדירקטוריון, בעוד שבני משפחתו של פישמן - הבן אייל והבנות רונית וענת, החזיקו 45%. 

עו"ד יוסי בנקל / צילום: שלומי יוסף
 עו"ד יוסי בנקל / צילום: שלומי יוסף

במסגרת הסדר גישור שנחתם אשתקד עם בני המשפחה, ויתרו הבנקים הנושים (לאומי, הפועלים, דיסקונט ומרכנתיל) על 5% ממניות פישמן רשתות לטובת המשפחה, וכן הסכימו לשנות את תקנון החברה ולהעניק למשפחה מספר שווה של דירקטורים. בהתאם, רק  50% מתמורת המכירה צפויים להגיע לידי נושיו של פישמן (לאחר מימושים קודמים של נכסיו בהיקף של כ-1.5 מיליארד שקל). 

מנתוני פישמן רשתות עולה כי הכנסות זר פור יו זינקו אשתקד ב-41% (כולל זכיינות) ליותר מ-100 מיליון שקל, לצד רווח גולמי זל כ-75%, המיוחס בין היתר ל"מבנה עלויות יעיל". במבט קדימה הצפי ברשת הוא לצמיחה שנתית של כ-10% בפעילות עד שנת 2023.

זר פור יו, לפי הנתונים המוצגים, היא "החברה הגדולה בישראל למכירת פרחים ומוצרים נלווים כגון שוקולד, יינות, סיגרים ומתנות", עם 31 סניפים - מהם 20 בבעלות, 6 בזכיינות ו-5 תחת הסכם שימוש בשם.

זר פור יו נוסדה בשנת 2000 ומעסיקה כ-215 עובדים, והשנה, לפי הנתונים, היא צפויה לרכוש את פעילות היבוא של מותג השוקולד פרימיום "לאונידיס", מה שלהערכת החברה יוסיף לרווח השנתי שלה עד 1 מיליון שקל.

מפילוח הכנסות זר פור יו בשנה הקודמת, עולה כי כ-40 מיליון שקל הגיעו ממכירות פרחים, כ-20 מיליון שקל ממכירות שוקולד, יותר מ-10 מיליון שקל ממכירת צמחים, והיתרה ממכירת מתנות אחרות, כלים, יין ומשקאות חריפים.

חנויות הצעצועים "היו סגורות מעל 150 ימים ב-2020" 

בפעילות רשת חנויות הצעצועים של היפרטוי, המחזיקה בזיכיון רשת טויס אר אס העולמית וברשת הפיראט האדום, נשחקו ההכנסות ב-2020 בשיעור של 15% ל-187 מיליון שקל - מגמה המיוחסת למגפת הקורונה שבעטיה חנויות הרשת "היו סגורות מעל 150 ימים בשנה זו". ב-2019 הכנסות היפרטוי הגיעו ל-226 מיליון שקל - דומה להכנסות של 223 מיליון שקל שהציגה ב-2018.

טויס אר אס, לפי הנתונים, מחזיקה כיום ב-29 חנויות ברחבי הארץ בהסכם זיכיון בתוקף עד שנת 2036, ומעסיקה כ-450 עובדים. במבט קדימה, תוכניות הצמיחה של הרשת כוללות בין היתר השקת אתר קניות באינטרנט לקראת סיום השנה הנוכחית, פתיחת רשת חנויות קטנות (Toy Box) במרכזי ערים ושכונות, ופתיחת חנות בזכיינות ברמאללה בשבועות הקרובים.

לגבי הפיראט האדום, הנתונים מעלים כי המודל העסקי שלה מבוסס על זכיינות עם תשלום חד-פעמי ועמלה ממחזור המכירות, עם תמורה שנתית ממוצעת מכל סניף המוערכת בכ-6.5 מיליון שקל.

לפיראט האדום 28 סניפים, מהם 4 בבעלות והיתרה בזכיינות, ובחברה מציינים כי לפני כשנה החל מהלך למציאת זכיינים, עם רכישה מתוכננת של 2-3 חנויות בשנה - מה שלפי הרשת "יאפשר לחנויות הוזלת עלויות משמעותית".

צמיחה בפעילות מוצרי הגיל השלישי

חברת האשראי החוץ-בנקאי פאואר קארד מציגה בסיכום 2020 הכנסות שנתיות של כ-22 מיליון שקל ורווח נקי של קרוב ל-7 מיליון שקל. זאת כשמחזור הקניות הכללי בקשר עם כרטיס אשראי זה התקרב ל-1.9 מיליארד שקל.

פאואר קארד, הפועל בשיתוף-פעולה עם חברת כאל, הוקם בשנת 2020 וכיום פועל ב-23 רשתות קמעונאיות. לפי פישמן רשתות, כ-90% מהנפקות הכרטיסים מתבצעות ברשת הום סנטר, והיא צופה צמיחה של כ-15% בפעילות הכרטיס בסיכום השנה הנוכחית, ולאחר מכן צמיחה מתונה של כ-1%-2% בשנים 2022-2023.

בפעילות טלפארמה, המציעה מוצרים לגיל השלישי, שירות מכירת קנאביס ועוד, נרשמה בסיכום שנתי עלייה של כ-8% בהכנסות, ל-174 מיליון שקל - 60% מהן ממוצרי הגיל השלישי, בעוד שבפעילות טלפארם, העוסקת בשיווק B2B של תרופות, מוצרי ספיגה ותוספי מזון למבוגרים, ההכנסות השנתיות צמחו ב-23% ל-26 מיליון שקל.

***גילוי מלא: אליעזר פישמן הוא בעל השליטה הקודם בחברת גלובס פבלישר עיתונות - הבעלים של עיתון גלובס.