במועצה אזורית שומרון החליטו לא לחכות למשרד התקשורת

המועצה מוציאה מכרז לפריסת סיבים ב-36 יישובים בתחומי אחריותה, על רקע הרצון לזרז תהליכים לפריסת סיבים

פארק תעשיה ברקן - אריאל / צילום: אייל פישר
פארק תעשיה ברקן - אריאל / צילום: אייל פישר

מועצה אזורית שומרון החליטה שלא לחכות לפריסת סיבים אופטיים ביישובים שבאחריותה ויוזמת מכרז למפעילים ולספקי אינטרנט שיפרסו סיבים בקרב 10 אלפים בתים ב-36 יישובים. ההחלטה נובעת לדעתם מהמסקנה שבשנים הקרובות אין סיכוי שייפרסו סיבים בשומרון על ידי המפעילים ביוזמתם, ומנגד מדיניות משרד התקשורת שאמורה להוציא מכרזים לפריסה באזורים אלה במידה ובזק תחליט שלא לפרוס שם גם כן מוטלת בספק, כך שמבחינת המועצה עדיף להיות פרו אקטיביים וליזום פריסה עצמאית.

בניגוד לישובים מרוחקים אחרים ומועצות אזוריות שייאלצו לחכות שנים למשרד התקשורת, בשומרון 36 ישובים, ביניהם ישובים מרוחקים כמו אלון מורה חרמש ומבוא דותן יוכלו ליהנות מאינטרנט מהיר שבהרבה מישובי ישראל יכולים רק לחלום עליו, כבר בשנה הקרובה בעלות שלא עולה על מחירי השוק בארץ.

יוסי דגן יו"ר מועצה אזורית שומרון / צילום: יחסי ציבור מועצה אזורית שומרון
 יוסי דגן יו"ר מועצה אזורית שומרון / צילום: יחסי ציבור מועצה אזורית שומרון

את הפרויקט מקדם ראש מועצה אזורית שומרון יוסי דגן יחד עם הצוות המקצועי של המועצה, ומטרתו היא לנצל את היתרון לגודל ולהתקשר במכרז עם בעל רישיון תקשורת בין אם מדובר במפעיל או בספק אינטרנט, שיתחייב לפריסה של כל היישובים בתוך חצי שנה מתום התיכנון. הספק יתחייב למחירים קבועים עבור אינטרנט בקצב של 1 ג'יגה כולל טלפוניה. שירותי טלוויזיה התושבים ירכשו בנפרד או דרך הגורם שייבחר במידה והוא מוכר שירותי טלוויזיה. את פריסת התשתיות ביישובים יממנו היישובים והמועצה ביחד, כאשר בכל הקשור לפריסה מהרחובות לבתים, בעלי הבתים ישלמו.

מהמועצה נמסר כי עד היום ביישובי השומרון, בשל התקלות הרבות והתשתית הרעועה, נאלצו התושבים להסתפק במקסימום 40 מגה ביט וזאת רק באופן תיאורטי כאשר בפועל המהירות הייתה נמוכה בהרבה. יש ישובים שנותרו רק עם 5 מגה ביט בזמנים קשים וכאשר העומס עולה - וביתר שאת בתקופת הקורונה - אף התמודדו התושבים עם נפילות אינטרנט חוזרות ונשנות וניתוקים רבים.

"החלטנו לנצל את יתרון הגודל", אומר יוסי דגן ראש המועצה האזורית שומרון. "צוותים שלנו עמלו על בניית המודל הזה שיוציא את התושבים לחירות ויאפשר להם לקבל מבלי להוסיף שקל מעבר למחירי השוק את תשתית האינטרנט הטובה והחזקה ביותר המוכרת היום בעולם. תקופת הקורונה חידדה את הידוע לכל, אינטרנט הוא מוצר צריכה בסיסי ממש כמו חשמל ומים, לתושבים שלנו מגיעה התשתית הטובה ביותר והחלטנו לא לחכות למשרד התקשורת ולהתקדם בלעדיו".

כזכור לפני מספר חודשים, ניהל ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן מאבק במטרה להבטיח שמשרד התקשורת יתעדף גם את יישובי יו"ש ברפורמת הסיבים האופטיים. לאחר מכן הוציא שר התקשורת דאז יועז הנדל מכתב ליוסי דגן בו הובטח כי יו"ש תקבל תיעדוף יחד עם שאר יישובי קו התפר. יחד עם זאת, היות ואין תקציב מדינה, והנחת הסיבים האופטיים בפועל עלולה לקחת שנים, בין השאר בשל התעכבות תקציב המדינה  הוחלט בשומרון לצאת לדרך באופן עצמאי.

הערב הוצג המודל ליו"רים הישובים, וההערכה היא שעד סוף חציון 2022 כל מי שירצה להנות מאינטרנט מהיר בשומרון, מיצהר ואיתמר ועד שערי תקווה וסלעית, יוכל ליהנות ממנו.

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה כי "משרד התקשורת הוא כוח מניע בפרישת הסיבים המואצת שאנו חוזים בה, והוא פועל ללא לאות לייצר מדיניות אסדרה ומודלים המאפשרים ומסייעים לראשי רשויות בישובים צמודי קרקע בפרט לקדם פרישה עצמאית לצד הקרן. רק אתמול קיימנו כנס ראשי רשויות בנושא קידום פרישה עצמאית. אנו מברכים כל רשות שמקדמת פרישה עצמאית, ובכלל זאת את המועצה האזורית שומרון".