"לישראל אין תוכנית למקרה של משבר מזון עולמי"

בדיון שהתקיים בוועדת החוץ והביטחון נדון נושא מלאי החירום של ישראל שלא יוכל להוות פתרון במקרה של משבר מזון עולמי שיכול להימשך תקופה ארוכה • יו"ר הוועדה אמר כי יש לקיים עבודת מטה לתוכנית אסטרטגית לישראל על ייצור המזון כדי להיות ערוכים לכל משבר

רם בן ברק / צילום: איל יצהר
רם בן ברק / צילום: איל יצהר

לישראל אין תוכנית למקרה של משבר מזון עולמי. כך עלה היום מדיון בוועדת החוץ והביטחון שיוחד להבטחת מלאי המזון לשעת חירום.

במהלך הדיון אמר חיים אנג'וני, מנהל אגף בכיר לניהול משברים וסייבר במשרד החקלאות. תרחיש או איום הייחוס של רשות החירום הלאומית מתייחס לתקופת חירום יחסית קצרה, ואם הדיון נסוב גם על סיכון כלשהו של משבר מזון עולמי, כלומר חוסר חיטה בעולם ברמה כזו או אחרת, זה כבר משהו שמלאי החירום של ישראל כיום לא עונה עליו. מלאים אלה, בכל התחומים, לא מיועדים למשבר מזון עולמי שיכול להימשך תקופה ארוכה.

יו"ר הוועדה רם בן ברק שאל אם משמעות הדברים היא שלישראל אין תוכנית למשבר מזון עולמי, ואנג'וני אישר את הדברים.

יוסי שפירא מרשות החירום הלאומית במשרד הביטחון אישר כי גם הראייה של רח"ל היא לתקופות חירום מוגדרות ולא משבר עולמי מתמשך, למשל בנושא המזון. התרחיש המוביל הוא התרחיש המלחמתי, ולא נושאים מתמשכים כמו שטחי גידולים והתפתחות אוכלוסייה.

בן ברק אמר כי העולם הולך לקטסטרופה, ולכן חובה לקיים עבודת מטה לתוכנית אסטרטגית לישראל על ייצור המזון כדי להיות ערוכים לכל משבר. הוא הגדיר את המצב בעיה ביטחונית של ביטחון תזונתי, שהוא מרכיב חיוני בביטחון הלאומי שלנו כמדינה, ואין גוף שעוסק בעניין הזה בצורה קבועה. "אין גוף שאומר בואו נעשה תוכנית מהיום עד 2050, ואומר מה חייבים שיהיה כאן ומה זה מחייב, בכל מיני תרחישים. חייבים לוודא שזה קורה, ואני רוצה שהוועדה תקיים על הנושא הזה חשיבה עם המל"ל, כנציגות הרשות המבצעת, איפה גוף כזה צריך לקום ובאחריות מי, כדי שמדינת ישראל תדע לעמוד בכל האתגרים בפניה בעוד עשור ובעוד 30 שנה".