מי אחראי לפצות את הדיירים במקרה של התמוטטות בניין?

שאלות רבות עלו בעקבות התמוטטות הבניין בחולון • השאלה הגדולה היא: האם חברת הביטוח לוקחת על עצמה את האחריות לפצות במקרה שהבניין מתמוטט? • רובנו כנראה חושבים שכן, אך בפועל המציאות שונה.

הבניין שקרס ברחוב סרלין 38 בחולון / צילום: עיריית חולון
הבניין שקרס ברחוב סרלין 38 בחולון / צילום: עיריית חולון

בית יכול לשרוד עשרות שנים אם שיטת הבנייה טובה. בעבר שיטת הבנייה הייתה בניגוד לתקני הבנייה הבינלאומיים, בניין עם שיטת בנייה גרועה ותחזוקה לקויה לא יחזיק מעמד. כדי לשמור על בנייה תקינה ותחזוק מבנים ישנם פרויקטים כמו תמ"א 38 ופינוי בינוי.

אם אתם גרים בבניין ישן אשר מתחיל להתפורר, ישנה דליפה או כל בעיה אחרת - חייב תחזוקה וטיפול מידי שחלילה לא יגרום לאסון. בית משופץ ומתוחזק יכול להחזיק גם מאות שנים. אם נחשוב על מנזרים וכנסיות שעדיין מתקיימת בהם פעילות, יש כאלו שקיימים מהמאה השישית לספירה ועדיין עומדים על תילם בבטחה.

תהליך הריסה של הבניין מתבצע כאשר הדיירים כבר מתחילים לעזוב את הבניין עקב בלאי, חוסר שיפוץ והרבה החלפות ידיים בלי שייכנסו דיירים חדשים לבניין המוזנח. אז הבניין מועמד להריסה.

על פי המכון הלאומי לחקר הבנייה, מרבית המבנים והבניינים שיתוכננו וייבנו בשנים הקרובות ימשיכו לשרת את הציבור גם במאה הבאה. לצידם של הפרויקטים החדשים ימשיך להתקיים חלק ניכר של המבנים והבניינים שהוקמו במהלך עשרות השנים האחרונות של המאה הקודמת.

הסיבה המרכזית של הרשויות להכריז על בניין כמבנה מסוכן היא היחלשות מסוכנת בעמידות שלד הבניין לעומסים, במקום אחד או בכולו, והיחלשות זו עלולה לגרום להתמוטטות הבניין על יושביו.

הזדקנות של בניין לפי החוקרים מתחילה לאחר חמישים שנה ודורשת שיפוצים מסיביים. אבל יש לציין שרוב הבניינים ימשיכו לחיות עוד הרבה שנים אחרי שלב זה, ובניינים צעירים לא מתוחזקים יכולים להחזיק גם הרבה פחות מכך.

מלבד התחזוקה, דבר נוסף שקובע את שרידות הבניין הוא שיטת הבנייה. מפתיע שדווקא הבנייה הכפרית העתיקה מחזיקה אלפי שנים ללא שיפוץ, והסיבה היא פשוט בחירה טובה של חומרים וטכניקות בנייה נכונות.

אסור לסמוך על הביטוח

לאחר אירוע הקריסה של בניין הדירות ברחוב סרלין בחולון, פנו בעלי הבתים לחברות הביטוח כדי להפעיל את הפוליסות, אך התביעות של חלקם נדחו, בין היתר בטענה שהדיירים לא עדכנו שהבניין הוכרז כמסוכן, וזאת למרות שחלפו כ-30 שעות בלבד מרגע ההכרזה של כוחות כיבוי האש והעירייה על מסוכנות הבניין ועד לקריסתו.

לכל הדעות, מדובר בפרק זמן קצר מאוד. חוק חוזה ביטוח לא מגדיר את פרק הזמן להודעה על שינוי בסיכון מצד המבוטחים, אך הוא מגדיר את חלקה של חברת הביטוח, ודווקא הגדרה זו יכולה לשלול את דחיית התביעה: "תוך 30 ימים מהיום שנמסרה למבטח הודעה על שינוי מהותי או מהיום שנודע לו עליו בדרך אחרת, לפי המוקדם יותר, וכל עוד לא קרה מקרה הביטוח, רשאי המבטח לבטל את החוזה בהודעה בכתב למבוטח", נכתב בחוק. כלומר ייתכן שקרות מקרה הביטוח יש בו כדי לבטל את הטענה, בעיקר כאשר כבר מיום שבת, כלומר שעות רבות לפני הקריסה, דווח על מסוכנות הבניין ועל כך שהוא פונה.

מלבד הטיעון שהעלו בחברות הביטוח לגבי החמרת הסיכון שעליו נודע לדיירים, עלו בענף הביטוח עוד לפחות שתי סיבות שיכולות למנוע מהן לשלם פיצוי. במסגרת פוליסות הביטוח מציינות חברות הביטוח רשימה של חריגים אשר יפטרו אותן מהחובה הביטוחית. חריגים אלו, בחלק מחברות הביטוח, מוציאים מחוץ לסיבות לקרות האירוע הביטוחי המחייב בתשלום תהליכים ארוכי טווח כמו בלאי של המבנה ואף תזוזה או גלישה של הקרקע אשר גרמו לנזק למבנים. סיבות אלה דורשות כמובן הוכחה מצד החברה כי אכן הן שגרמו לקריסת הבניין.

פוליסת הביטוח לא כוללת קריסה

בישראל כ- 60% מהדירות מבוטחות בביטוח מבנה. אלה שמבוטחות, מבוטחות בפוליסת דירה תקנית, וכל חברת ביטוח יכולה להוסיף או להחריג כיסויים וסיכונים, כפוף לאישור רשות שוק ההון ובהתאם לבקשת המבוטח עבור חלק מהכיסויים. למעשה, מבין דיירי הבניינים שנהרסו, רק מעטים היו מבוטחים.

לרוב ביטוח מבנה כולל אירועים כמו: אש, ברק, התפוצצות, התלקחות, סופה וסערה, נפילת כלי טיס, התנגשות, פעולת זדון, רעידת אדמה ונזקי טבע. אם אחד מאירועים אלו יקרו ויגרמו להתמוטט אזי יש לזה כיסוי ביטוחי. במקרה של קריסת בניין ללא אחת מהסיבות הנ"ל הפוליסה אינה מכסה את הבנה והתכולה.

המקרה בחולון עורר את המודעות לקיומו של כשל בפוליסות התקניות, שאזרחים רבים מחזיקים בהן. הציבור לא מודע לעובדה שהן לא מכסות סיכון שעלול להיות נפוץ מאוד בעיקר ביחס לבניינים שנבנו לפני 50 שנה או יותר. מדובר בכשל חמור הגורם לחשיפה בקנה מידה עצום, שיש בו כדי לעורר קול זעקה במטרה שהרגולטור, רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, תתקן את הפוליסות התקניות.

אז האם משתלם לעשות ביטוח דירה?

ביטוח דירה הוא ביטוח שכדאי לעשות, הוא מגן עליכם מפני קטסטרופה פיננסית במקרה שיקרה משהו לדירה שלכם. נכון, המקרה של קריסת הבניין ברחוב סרלין בחולון מערער אותנו לגבי ביטוח דירה, אך ישנם אירועים רבים למעט אירוע כזה שיכולים לקרות ואנו רוצים להיות מוגנים כלכלית במקרים אלו.

מדריכים נוספים מאתר הון:

ביטוח דירה - כל מה שצריך לדעת

היתר בנייה בהליך מקוצר - כל מה שצריך לדעת

מצמצמי דיור במקום משפרי דיור - עולם רכישת הנדל"ן של המבוגרים

* המדריך נכתב על ידי מערכת אתר הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במדריך אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור נכסים כלשהם; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.