האם הפטור ממע"מ על קניות באילת בסכנה?

נציגים בכירים של רשות המסים הבהירו בכנס של לשכת יועצי המס שנערך באילת כי "המחוקק לא התכוון שאילת תהיה הקניון של המדינה"

קניון מול הים באילת. האם הפטור ממע"מ על קניות בעיר בסכנה? / צילום: יח''צ
קניון מול הים באילת. האם הפטור ממע"מ על קניות בעיר בסכנה? / צילום: יח''צ

האם הפטור ממע"מ על קניות באילת נמצא בסכנה? האם יש בכלל פטור, ואם כן - האם יש מוצרים שהוא לא חל עליהם, ונדרש בגינם מע"מ מלא? אלה היו השאלות שנדונו בפאנל שנערך אתמול (ב') בכנס לשכת יועצי המס באילת, ואשר במהלכו אמרו שלושה נציגים בכירים מרשות המסים כי "מעולם לא היה פטור מלא ממע"מ בעיר אילת".

גישת רשות המסים נחשפה במהלך הפאנל לאחר שעלו טענות בשוק הפרטי, בקרב העסקים ומייצגיהם - יועצי מס, רואי חשבון ועורכי דין - כי בחודשים האחרונים הרשות מכרסמת אט-אט בפטור ממע"מ באילת ומנסה לבטלו, תוך שהיא מוציאה שומות מע"מ בהיקף של מיליוני שקלים לעסקים, בניגוד להוראות חוק סחר חופשי באילת המעניק את הפטור.

אלי לנקרי, ראש עיריית אילת, שהשתתף בפאנל, אמר כי "ביטול החוק יביא את אילת לקריסה כלכלית ויביא להפסד הכנסות משמעותי למדינת ישראל, ותהיה ירידה דרמטית בפעילות הכלכלית של אילת מי שרוצה לבטל את החוק - שינסה בדרכים חוקיות ולא דרך כרסום. תראו מה קורה במדינות אחרות שיש בהן אזור סחר חופשי מלא". 

ראש עיריית אילת אלי לנקרי בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און
 ראש עיריית אילת אלי לנקרי בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און

ראש העיר לנקרי ומשתתפי הפאנל האחרים - יועצת המס ורו"ח רויטל סיטון בן ארי, רו"ח ועו"ד משה כדר, רו"ח ועו"ד טלי עזריאל, שותפה במשרד  הרצוג פוקס נאמן, ורו"ח גיא מלר - אמרו כי רשות המסים מוציאה בימים אלה שומות לעסקים באילת על מכירות של מוצרים ללקוחות שאינם תושבי אילת ודורשת מע"מ, בטענה כי החוק חל רק על מוצרים שנעשה בהם שימוש באילת. לטענתם, החוק לא קובע מגבלה על השימוש באילת אלא נועד לעודד צריכה בעיר אילת, ולכן לא מגביל את הקניות שניתן לעשות בעיר הדרומית בפטור ממע"מ. 

"רשות המסים היא לא הרשות המחוקקת או השופטת, ולעתים זה מתפספס לה"

בין היתר אמר עו"ד ורו"ח משה כדר כי "יש היום בצנרת של מע"מ אילת שומות שהם מוציאים כמדיניות חדשה, שהמשמעות שלהן זה שינוי חוק. רשות המסים היא הגוף המבצע. היא לא הרשות המחוקקת או השופטת, ולעתים זה מתפספס לה. אילו רצה המחוקק לרשום שימוש צריכה 'בלעדית' באילת, הוא היה רושם, אבל כבר 40 שנה הנוהג הוא אותו נוהג שלא השתנה.

"בכל הכבוד, מחשב נייד שאני קונה זה גם לשימוש באילת. לא רק. והפרשנות החוקית סובלת את המונח 'גם' באילת. לא נאמר בלשון החוק 'רק'. כל הישראלים יורדים לאילת לעשות קניות. ברשות המסים רוצים לשנות מדיניות? הגוף הנכון הוא רשות המחוקקת; וגם מודיעים לפני שמענישים. תודיעו - לא לשנות לבד".

נציגי רשות המסים דחו את הטענות על כך שהחוק לא מגביל את היקף הפטור ממע"מ על קניות באילת. רו"ח רום רצון, מנהל תחום מע"מ במחלקה המקצועית ברשות המסים, אמר כי "האמירה של 'אילת פטורה' היא כללית, שגויה ומטעה את הציבור, בעיקר ציבור העוסקים שחייב בנטל המס. אם המחוקק היה מתכוון שאילת באמת תהיה פטורה, אז סעיף 5 ג' לחוק אזור סחר חופשי לא היה מנוסח כך שכתוב 'מכר של טובין על-ידי תושב אילת לתושב אילת יהיה פטור ממע"מ' או שימוש או צריכה באילת. לאורך השנים יצאו שומות בתחום המסחר על טובין מסוימים שנמכרו באילת, וזה לא חדש. יש זמנים משתנים וטובין משתנים". 

משתתפי הפאנל בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און
 משתתפי הפאנל בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און

רו"ח רצון הוסיף כי ישנם מוצרים מובהקים שאין עליהם פטור ממע"מ, כיוון שברור שהם לא נועדו לצריכה באילת או לשימוש בעיר, בהם למשל מקרר. "הטובין שבדרך-כלל מוצאים בשומות הם אלה שבאופיים ומהותם אינם לשימוש או צריכה באילת כלל. לדוגמה, עוסק אילתי מוכר מקרר. אני בספק אם חלק מהחברה יגידו לו שזה פטור לפי סעיף 5ג' לחוק אס"ח. ככה המשכנו עם מוצרי חשמל מובהקים - מכונת כביסה, שואב אבק.

"יש הבדל בין טובין מסוימים, וכמובן הוצאו שומות לאורך השנים, כך שאין שינוי מדיניות. המחוקק לא רצה להפלות לטובה עוסקים אילתיים מחוץ לאזור אילת אלא רק באזור אילת. אנו רוצים 'להפלות' אותם לטובה רק באזור אילת - לא על חשבון כל הציבור". 

שאלת 17% המע"מ

המחלוקת בין בעלי העסקים באילת ומייצגיהם לבין רשות המסים סובבת סביב הוראת חוק סחר חופשי, הקובעת כי "מכירתם של טובין המצויים באזור אילת, בידי עוסק תושב אזור אילת לצריכה באזור אילת או לשימוש בו, למעט טובין המפורטים בתוספת השנייה, תהא פטורה ממס ערך מוסף".

מה זו "צריכה" ומה זה שימוש"? זו שאלת 17% המע"מ. בעוד הפרשנות של מומחי המס היא שכוונת המחוקק הייתה לעודד את הצריכה באילת במובן של "בואו תקנו" - רשות המסים טוענת כי הכוונה הייתה להגביל את הפטור ממע"מ רק על מוצרים שנצרכים בתוך גבולות העיר הדרומית.

לדברי עודד נצר, מנהל מכס אשדוד וממלא-מקום מנהל מכס ומע"מ אילת ברשות המסים, הרשות בודקת בתקופה האחרונה את המכירות באילת בתחומים מסוימים, בעיקר מוצרי חשמל, ובחלקם ברור כי אין פטור, כיוון שאין אפילו שימוש ראשוני או צריכה ראשונית שלהם באילת.

"מחשב נייח הוא לא לשימוש וצריכה באילת, ולכן הבדיקה שלנו היא של מוצרים שבאופיים או מהותם הם לשימוש ראשוני, והיא נכונה. אנו רואים מה קורה פה בחגים, כל עם ישראל מגיע, אבל שיקנו מוצרים שהם לשימוש ראשוני באילת, ויש מגוון מוצרים כזה.

"עשינו מספר ביקורות יזומות, ובחלקן תפסנו אולי 15 מקרים של אזרחים מהמרכז שהגיעו לאילת, וכשבודקים להם רכב, מוצאים סחורות ב-70 אלף שקל - משקאות חריפים, פלאפונים. עוסקים באילת הכינו להם את זה מראש. כמובן שהוצאנו להם שומות, והוגשו כתבי אישום פליליים. אנחנו לא נגד אזור סחר חופשי, זה טוב לעיר; אבל תפקידנו לפקח על החוק, ואת זה אנחנו מיישמים".

יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, הגיב על כך ואמר כי "אין לכם שום בסיס חוקי להוציא שומות. אתם מוציאים שומות בניגוד לתקנות ובניגוד לחוק, ואתם עושים משהו לעיר אילת שאפשר לעשות אותו רק אם תלכו לכנסת".

יואל חלימי, מנהל אגף בכיר שומה וביקורת מע"מ ברשות המסים, הוסיף כי גם שירות שניתן לעוסקים באילת אינו פטור ממע"מ, בניגוד ל"מכר" לעוסק באילת. "יש לנו עסקאות מכר ושירות. נפריד ביניהם - כשעוסק מחוץ לאילת, עוסק צפוני, עושה עסקת מכר עם עוסק תושב אילת - יש שיעור מס אפס, אבל יש חריג לגבי עסקאות מכר שהן חייבות במס - החריג הוא מחייב את המס בשיעור מלא כמו רכב פרטי, סיגריות, תכשיטים מעל 200 דולר. עכשיו בנוגע לשירות - שירות של עוסק צפוני לעוסק באילת יהיה חייב בשיעור מס מלא. בניגוד למכר פה זה מלא". 

"גורמים לעסקים להיות עבריינים על לא עוול בכפם" 

יועצת המס רו"ח רויטל סיטון בן ארי, סגנית נשיא לשכת יועצי המס, אמרה כי רשות המסים לא יכולה להחיל כללים חדשים רטרואקטיבית, ולהחליט מה פטור ומה לא פטור על דעת עצמה. "תעשו כללים ברורים. אנו לא מבינים שיקול-דעת. אתם גורמים לעסקים להיות עבריינים. האבסורד הוא שג'ינס שעולה 200 או 1,500 שקל זה בסדר, אבל שואב אבק זה לא בסדר? זה אבסורד. אם עוסק אילתי נתן שירותים לתושב שאינו אילתי באילת, זה היה פטור, נכון? עכשיו יש שינוי מדיניות, נכון? למה השינויים? אתם גורמים לעסקים להיות עבריינים על לא עוול בכפם, כי אתם מוציאים רטרואקטיבית".

גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, הוסיף כי כולם חשבו עד היום כי יש פטור ממע"מ באילת, אבל מה שנציגי רשות המסים אומרים בפועל זה שאין פטור באילת.

לדברי משתתפי הפאנל, גישת רשות המסים יוצרת אבסורדים. בין היתר תיאר רו"ח גיא מלר מצב שבו לקוח שלו, בעל חנות אופניים, שמוכר אופניים בשווי 30 ו-40 אלף, התקשר להתייעץ איתו לאחר שראה מפקחי מס שמחכים מחוץ לחנות ובוחנים אילו אופניים קונים לקוחות שהגיעו מחוץ לעיר. מלר ציין כי הוא אמר ללקוח שאם הם ירכשו את האופניים בתחילת החופשה, ביום חמישי, הוא יכול למכור להם את האופניים, כי הם לכאורה יעשו בהם שימוש באילת בסו, השבוע; אך אם הם באים לקנות את האופניים ביום ראשון, מעמיסים ונוסעים למרכז הארץ - אז אסור לו למכור להם, כי לא נעשה שימוש באופניים באילת.

דוגמאות אבסורדיות נוספות שעלו היו רכישת שואב אבק ושימוש בו לניקוי השטיחים בחדר במלון או רכישת מכשיר "נינג'ה" והכנת שייק אחד באילת לפני שחוזרים הביתה. 

"אם המחוקק היה רוצה להפוך את אילת לקניון של ישראל, הוא היה כותב את זה" 

רו"ח רצון מרשות המסים דחה את הביקורת כי גישת רשות המסים יוצרת אבסורדים, והסביר כי "אי-אפשר להגיד שאילת לגמרי פטורה, ואם המחוקק היה רוצה להפוך את אילת לקניון של מדינת ישראל, הוא היה כותב את זה. סעיף 5ג השתנה, ונוספו לו המילים 'צריכה ושימוש', כלומר עדיין הייתה משמעות בסוף לא לפטור הכול. כשמדברים על זה שרשות המסים מוציאה שומות, מדברים על מוצרים מובהקים (שלא משתמשים בהם באילת, א' ל"ו)".

גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, אמר על כך: "אם נשאל עכשיו את עשרת אלף התיירים שעכשיו בעיר האם יש פטור ממע"מ, כולם יגידו 'יש פטור ממע"מ באילת!'. אתם טוענים שלא. הציבור במדינה לא יודע. תעדכנו את המדינה".

רו"ח ועו"ד משה כדר הוסיף: "אמרו לנו שלושה בכירים ברשות המסים שיש מונח חדש בחוק אס"ח שנקרא 'מוצרים מובהקים'. זה לא כתוב בשום מקום, אבל זה בראש שלהם. כשרוצים - משנים חוק. בחוק אס"ח לא כתוב מכונת כביסה. רוצים? לכו למחוקק. ההגדרה של כל אחד למוצר מובהק היא שונה".