הבידוד בישראל מתקצר ל-5 ימים. ומה קורה בעולם?

ראש הממשלה בנט ושר הבריאות הורוביץ החליטו לקצר את הבידוד למאומתים משבעה ימים לחמישה • גם בעוד מדינות בעולם מקצרים את הבידוד, בגלל החשש למשק ולמערכות הבריאות

ניצן הורביץ / צילום: אורון בן חקון
ניצן הורביץ / צילום: אורון בן חקון

ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ החליטו על קיצור הבידוד למאומתים משבעה ימים לחמישה. בשעה שלוש וחצי היום (ב') לאחר דיונים פנימיים של גורמי מקצוע במשרד הבריאות, ראש הממשלה קיים דיון בנושא בהשתתפות הורוביץ ומנכ"ל משרדו. 

היציאה מהבידוד ביום החמישי תתרחש אם ביום החמישי והרביעי לא הופיעו סימני תחלואה ואחרי שבוצאו שתי בדיקות אנטיגן עם תוצאה שלילית, אחת בערב היום הרביעי והשנייה בערב החמישי. אם יש תסמינים או שהבדיקה חיובית לא ניתן לצאת מהבידוד, וזאת עד שמגיעים למצב ללא תסמינים ושתי בדיקות רצופות אנטיגן ביתיות שליליות. הקיצור תקף גם למי שנחשך לחולה מאומת גם אם אינו מחוסן/מחלים. 

בתדרוך לציבור, אמר פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא כי "בחנו את סכנת ההדבקה בקרב מבודדים ומאומתים לפני ימים, והחלטנו לקצר את משך הבידוד לחמישה ימים. 80%-85% מההדבקות מתרחשות עד היום החמישי". 

"עלינו לנהוג במשנה זהירות בכל מגע, גם בלי קשר לקיצור הבידוד, וחיסון מקטין את סכנת ההדבקה. חשוב שמי שבסיכון ישמרו על ריחוק פיזי בימים האלה - מי שלא באוכלוסייה זו מתבקשים לשמור על המבוגרים ולא לסכן אותם בהדבקה. אם יש מפגשים בלתי נמנעים, אפשר לבצע בדיקת אנטיגן לפני מפגשים אלה".

פרופ' זרקא התייחס לבדיקות ה-PCR ואמר כי "הנחינו את קופות החולים שלא לבצע PCR לאוכלוסייה שלא בסיכון. אוכלוסייה בסיכון תקבל קדימות בתור וגם במעבדות, ונבטיח שתוך 12 עד 14 שעות לכל המאוחר תהיה תשובה. שאר האוכלוסייה לא תוכל עוד לבצע בדיקת PCR, אלא אנטיגן מוסדי. התוצאות לכלל האוכלוסייה עשויות להתעכב עד 4-5 ימים ולכן נעדיף בדיקות אנטיגן".

"75% מהחולים בגל הזה אינם מחוסנים"

עוד אמר פרופ' זרקא: "התחלואה של האומיקרון בהשוואה לדלתא פחות קשה. 75% מהחולים בגל הזה אינם מחוסנים. הקריטריונים להבחין בין מאושפזים בגלל קורונה ועם קורונה הם מורכבים. בארה"ב מעריכים שקרוב ל-40% מהאושפזים עם קורונה, מאושפזים בגלל סיבה אחרת. אלא שלא קיים מנגנון שמאפשר להגיע להבנה חד ערכית לגבי אם מדובר באבחנה עם קורונה או בגלל קורונה. נדרשנו לנושא הזה ובדקנו את כל המאושפזים ומצאנו כי 78% מהחולים המאושפזים במצב קשה וקריטי או שמונשמים - הם בגלל קורונה ולא עם קורונה. כלומר הקורונה היא שהביאה אותם למצב הקשה".

"כמות ההדבקה יוצרת עומסים גדולים במקומות שונים והצוות ממשיך לתת מענה תחת עומס לא פשוט, במיוחד שחלק מהצוות נדבק ונמצא בבידוד. אנחנו מודעים להשפעת הבידודים על הצוותים הבריאותיים. בוחנים את הנושא הזה ואת האפשרויות לאפשר לעובדים חיוניים ויחודיים במיוחד המשך עבודה בתנאים מסוימים - גם בבריאות וגם במערכות האחרות. אנחנו בתוך גל גבוה ומדבק שמתאגר את כלל ענפי המשק בכדי לאזן בין הצרכים השונים - הבריאותיים והמשך תפקוד המשק. מדובר בתהליך של ניהול סיכונים".

לדברי פרופ' זרקא, "סכנת ההדבקה בהחלט קיימת אחרי חמישה ימים. אני מבקש ממי שיצאו מבידוד שישמרו על עצמם וסביבתם. ההנחה היא שסביבת העבודה עמוסת נגיפים. לכן ביקשנו שתי בדיקות אנטיגן. השיקול הגיע משיקול של עומס נגיפי. קיצור הבידוד יתרחש אחרי שלאדם אין תסמינים במשך יומיים והוא עבר שתי בדיקות אנטיגן רצופות".

"אני לא סבור שכרגע נדרשות הגבלות במשק, ככל שהתחלואה תמשיך לעלות נצטרך לבחון הגבלות", הוסיף. "התייעצנו לפני קיצור הבידוד עם ה-CDC ועם ארגון הבריאות בבריטניה".

"רצינו שמערכת החינוך תהיה ערוכה ללימוד היברידי", אמר. "זה המינון הנדרש, מקווה שמערכת החינוך תוכל בקרוב להגיב לאופציה הזו ללימוד פרונטלי לצד מענה למבודדים. כיתה ירוקה היא מושג שלא רלוונטי לעידן האומיקרון. זה התבסס על כך שהדלתא התנהלה אחרת - הכיתה הירוקה הוא פתרון שמיצה את עצמו".

לדברי פרופ' זרקא, בקרוב יתפרסמו נתונים על החיסון הרביעי: "אנחנו הראשונים בעולם עם חיסון רביעי. אוספים נתונים, כרגע לא נמצא על הפרק לחסן מתחת לגיל 60. לא בוחנים גם מנה מחיסון אחר. בקרוב נפרסם נתונים על היעילות".

סיכון קיים אבל מופחת אחרי 5 ימי בידוד

ההיגיון הרפואי בקיצור ימי הבידוד כרגע הוא ההערכה כי וריאנט האומיקרון מגיע לשיא העומס הוויראלי מהר יותר מאשר הוריאנטים הקודמים, ולכן המחלה גם עשויה לסיים את השלב המדבק מהר יותר, זאת בעיקר כשמדובר בחולים שהתסמינים שלהם קלים. 

הסיכון הזה נשקל מול הרווח, שהוא הפחתת הפגיעה במשק על ידי בידודם של מי שכבר אינם חולים, במצב שבו עשרות אלפי אנשים חולים בבת אחת. רוב הרופאים מאמינים שכרגע זהו הצעד הנכון.

אבל גם בקבלת החלטה כזו, יש משמעות למקרי ביניים. קיצור הבידוד תלוי בשלושה ימים נטולי סימפטומים. אבל ההחלטה מהו סימפטום נתונה לשיקול-דעתם של המבודדים, וצפוי להיות מופעל עליהם גם לחץ מצד המעסיקים שלהם, החווים מחסור בכוח אדם. אם לא תהיה הקפדה על הכלל הזה של שלושה ימים נקיים צפויים לצאת מבידוד לא מעט מאומתים שעדיין מדבקים, ותהליך החלמתם של החולים עלול להיפגע.

חשוב גם שמי שנמצאים בסיכון לא יבינו מתוך ההנחיות כי הם יכולים להיפגש עם מחלימים טריים ללא חשש מיד כאשר יצאו מן הבידוד הרשמי. אחרי היום החמישי, הסכנה מופחתת, אך עדיין קיימת. למשל, בבדיקה לאחר 7 ימים, 6% מהמאומתים ללא תסמינים עדיין היו מדבקים.

מדינות נוספות מקצרות הבידוד לחמישה ימים

רוב מדינות המערב דורשות בידוד של שבעה ימים לפחות מרגע גילוי הדבקה בקורונה, אך כמה מדינות קיצרו את התקופה הדרושה בשבועות האחרונים לחמישה ימים. הרקע למהלך הוא מחסור חמור בעובדים במשק וכן במערכות הבריאות, בשל העובדה כי עובדים רבים נאלצים להישאר בבית בגלל בדיקות חיוביות. עם זאת, המדינות מציבות תנאים כמו בדיקות שליליות לפני היציאה מבידוד, וכן ממליצות לעטות מסכות הגנה בחוץ כדי להגן על הסובבים מפני הדבקה.

בבריטניה, החל מהיום יכולים חולי קורונה לצאת מבידוד ביום החמישי אחרי שבדיקה מצאה כי הם חיוביים, בתנאי שהם מקבלים תוצאות שליליות בבדיקות מהירות ביום החמישי והשישי אחרי ההדבקה. שר הבריאות הבריטי סאג'יד ג'אוויד אמר לפרלמנט היום (ב') כי "בערך שני-שלישים מהחולים אינם מדבקים יותר עד סוף היום החמישי", והסביר כי ניתן לאתר אותם בעזרת הבדיקות השליליות. הממשלה הבריטית מחלקת בדיקות מהירות בחינם לכל דורש. בבריטניה נרשם מחסור חמור בצוותים רפואיים בבתי חולים בצפון המדינה, וכמה עשרות רופאים צבאיים נקראו לסייע בימים האחרונים. מערכת הבריאות הלאומית (NHS) בירכה על הצעד הממשלתי והגדירה אותו כ"פרגמטי".

בארה"ב, המרכז לבקרת ולמניעת מחלות (CDC) קיצר כבר לפני שלושה שבועות את משך הבידוד המומלץ לחמישה ימים בלבד. עם זאת, המרכז הבהיר כי רק מי שאינם מפגינים סימפטומים יכולים לצאת חמישה ימים מלאים אחרי בדיקה חיובית, וכי עליהם לעטות מסכות הגנה במשך חמישה ימים נוספים כדי להגן על הסובבים מפני הדבקה. בניגוד למצב ברוב מדינות אירופה, בתי החולים בארה"ב מתמודדים עם עומס חולים גבוה יחסית לעבר, כולל חולים רבים המאושפזים בטיפול נמרץ.

גם צרפת נקטה צעד יוצא דופן, והרשתה לפני כשבועיים לאנשי צוותים רפואיים להמשיך ולעבוד ולהימנע כלל מבידוד - אפילו אם הם מאובחנים כחולי קורונה. ההחרגה מבידוד היא אופציונלית ולא ברור עד כמה היא מיושמת בשטח, אולם החוקים שאימצה המדינה מאפשרים לאנשי צוות רפואי להימנע מבידוד אם הם נחוצים ואם אין להם תסמינים. צרפת גם קיצרה את הבידוד הדרוש לחולי קורונה שחוסנו באופן מלא לחמישה ימים, בתנאי שהם מציגים בדיקה שלילית ביום האחרון לבידוד.