משרד הכלכלה והתעשייה: צפי לשיא של 165 מיליארד דולר ביצוא השנה

על פי נתוני דו"ח התפתחויות ביצוא של מינהל סחר חוץ לשנת 2021, יצוא הסחורות והשירותים הישראלי הסתכם בשנת 2021 בכ-143 מיליארד דולר - שיא של כל הזמנים • עוד שיא שנשבר בשנת 2021 הוא היקף יצוא השירותים, שלראשונה מהווים יותר ממחצית מכלל היצוא הישראלי

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי
משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

לפי הערכות דו"ח התפתחויות ביצוא של מינהל סחר חוץ לשנת 2021 שהוגש לשרה אורנה ברביבאי - מגמת הגידול המהיר בסקטור השירותים תמשך וכתוצאה, עתיד היצוא ב-2022 לשבור את שיאה של שנת 2021 - אז רשם היצוא קפיצה היסטורית של 25% ועמד על 143 מיליארד דולר - ולהסתכם בכ-165 מיליארד דולר גידול של 25% לעומת 2021' שהייתה שנת שיא לכשעצמה.

במינהל מסבירים כי לא מדובר בתיקון ויישור קו ביחס לתקופה שקדמה למשבר הקורונה, שכן שיא היצוא הקודם נרשם בשנת 2019 עם היקף נמוך בהרבה שעמד על כ-117.5 מיליארד דולר בלבד.

עוד שיא שנשבר בשנת 2021 הוא היקף יצוא השירותים, שלראשונה מהווים יותר ממחצית מכלל היצוא הישראלי - 52% לעומת 48% לסחורות. כך, לראשונה מאז הקמתה, מייצאת כלכלת ישראל יותר שירותים מאשר סחורות. גם בגזרת הסחורות נרשם גידול ואלו צמחו בשיעור של 17% לעומת שנת 2020 - זאת בהשוואה לסטגנציה מסוימת בשנים האחרונות. לעומתם, השירותים צמחו בקצב כפול - 34%. קצב הגידול חריג בגובהו גם בהשוואה לגידול הממוצע של סקטור השירותים בשנים האחרונות. הענף האחראי לכך הוא ההייטק - מייצא שירותי התוכנה, סייבר פינטק וכו' המוגדרים כשירותים ואינם סחורות - והגידול העצום מציין את צמיחתו האפקטיבית מעשית של הענף הזה והצלחתו הבינלאומית.

מנהל מינהל סחר חוץ, אוהד כהן אומר כי "נתוני 2021 הפתיעו אותנו בהיותם חריגים במיוחד ביחס לשנים קודמות, לרבות שנים נטולות קורונה ומשברים כלכליים עולמיים. נתוני הצמיחה בסקטור השירותים הם תולדה של הצמיחה חסרת התקדים ביצוא השירותים בשנים האחרונות ובמיוחד בשנה החולפת של סקטור ההייטק לצד סקטור שירותי התחבורה, שחווה גם כן עליית מחירים משמעותית. בסקטור הסחורות נרשמה עלייה במרבית הענפים כאשר מובילים בגידול הינם סקטור המכשור הרפואי והאופטי וסקטור מיכון חשמלי ומכני כאשר גם סקטור היהלומים צמח בשיעורים נאים. כחלק מכך, לפי התחזית שלנו שנת 2022 תשבור שיא נוסף כשהיקף היצוא הכולל של ישראל יעמוד על כ-165 מיליארד דולר".

תחזית מינהל סחר חוץ לשנת 2022, מבוססת על נתוני היצוא של החודשים הראשונים של השנה, בצירוף נתונים ועיבודים פנימיים של מינהל סחר חוץ. על פי ניתוחים אלו, ישנו צפי לעלייה ניכרת במספר ענפי שירותים, כגון שירותי תחבורה, שירותי תיירות ושירותי מו"פ, כתוצאה ממכירת חברות הזנק ושירותי תוכנה. לצד אלו, גם סקטור הסחורות צפוי לצמוח, אם כי בשיעורים נמוכים יותר, ובו צפויים לצמוח ענפי הציוד הרפואי והאופטי, הכימיקלים ומוצרי תעשיות הכימיה וענף היהלומים. פי הדו"ח ימשך הגידול ביצוא הסחורות גדל ברוב הסקטורים.

שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי, ציינה: "מינהל סחר חוץ עושה עבודה בעלת חשיבות עצומה למשק ולתעשייה הישראלית עם הפעלת מערך של נספחות ונספחים כלכליים, המסייעים יום-יום ליצואנים, לתעשייה ולצמיחה במשק. המאמצים לקידום היצוא, משיכת ההשקעות והתמיכה בפעילות השיווקית של חברות ישראליות בחו"ל, מתרחשים במקביל למהלכים פורצי דרך שאנו, במשרד הכלכלה והתעשייה, מובילים לפתיחת השוק ליבוא, הקלת הרגולציה על העסקים והבאת קמעונאיות זרות לישראל".

הדו"ח הוצג בכנס הנספחים הכלכליים שהתקיים השבוע לאחר 3 שנים של הפסקה בשל הקורונה. במסגרתו הגיעו לארץ עשרות נציגות ונציגים מ-55 נציגויות משרד הכלכלה והתעשייה בעולם, נפגשו עם נציגי חברות ויצואנים ובחנו דרכים לקידום היצוא.