צלזיוס (Celsius) | פודקאסט

בנק הקריפטו "האכפתי" קרס. מה אפשר ללמוד מהסיפור של צלזיוס?

היזם הישראלי-אמריקאי אלכס משינסקי ייסד את בנק הקריפטו צלזיוס על עקרונות האכפתיות • הוא הבטיח לדאוג לציבור הלקוחות, ולא לעשוק אותם כפי שעושים הבנקים המסורתיים • זה הצליח: צלזיוס צברה 25 מיליארד דולר בנכסי קריפטו ומיליוני לקוחות • אך החודש הבנק קרס ברעש גדול • מה אפשר ללמוד מהסיפור של צלזיוס? • האזינו

מייסד ומנכ''ל צלזיוס אלכס משינסקי. ''השתמש בביטויים כמו 'בטל את הבנק שלך' ו'בנקים הם לא החברים שלך''' / צילום: Shutterstock
מייסד ומנכ''ל צלזיוס אלכס משינסקי. ''השתמש בביטויים כמו 'בטל את הבנק שלך' ו'בנקים הם לא החברים שלך''' / צילום: Shutterstock

בשנת 2017 ייסד אלכס משינסקי - יזם ישראלי-אמריקאי - בנק. לא סתם בנק, כי אם בנק קריפטו בשם "צלזיוס". בבנק קריפטו הכוונה היא למקום שבו אנשים יכולים להפקיד מטבעות קריפטו, כמו ביטקוין, את'ריום ואחרים, וגם לקבל הלוואות.

הוא שיווק את "הבנק" שלו כמקום שהוא בדיוק ההפך מהבנקים הרגילים שכולנו מכירים. הבנקים האלה לא רוצים בהכרח בטובתנו, לפי משינסקי, ואילו לבנק שלו, אכפת מאתנו. למעשה, משינסקי נהג להסתובב עם חולצות שעליהן היה הסלוגן "בנקים הם לא החברים שלכם". והוא גם נהג לומר: Unbank yourself, תשתחררו מהבנקים.

יותר מכל אלה, הבנק של משינסקי הבטיח תשואה פנומנאלית ללקוחות, אפילו 17% בשנה. למשינסקי יש שותף, גם הוא ישראלי, בשם דניאל לאון ולכן החברה פעלה גם מישראל וגם מארה"ב.

בתחילה, זה עבד היטב. בתוך שנים ספורות צלזיוס צברה 25 מיליארד דולר בנכסי קריפטו וקרוב ל-2 מיליון לקוחות ברחבי העולם. גם העובדים בצלזיוס - בארה"ב ובישראל - נהנו מתנאי עבודה חלומיים. "הייתה לנו הרגשה שאנחנו שולטים בכסף של העולם והכסף לא יכול להיגמר פה", סיפר אחד העובדים של צלזיוס כאן בישראל.

אלא שבתחילת החודש, צלזיוס קרסה. "זהו מקרה ליהמן ברדרס של קהילת הקריפטו", נכתב בפייננשייל טיימס - עם השוואה לבנק ההשקעות שהקריסה שלו הביאה לפרוץ המשבר הפיננסי, ב-2008.

"איבדתי את חסכונות חיי"

צלזיוס הודיעה על הקפאת נכסי הלקוחות ועצירת משיכות הכספים. היא הכריזה על הליך הגנה מפני נושים וחשפה שהיא חייבת למשתמשים שלה כ־4.7 מיליארד דולר ושיש לה חור של יותר ממיליארד דולר במאזן.

במסגרת הליך הבקשה להגנה מפני נושים שהגישה צלזיוס, המפרק שמונה לחברה הזמין את הלקוחות להעיד. וכך הגיעו לבית המשפט בארה"ב 160 מכתבים של משקיעים. רבים מהם לא משקיעים מתוחכמים כלל, אלא אנשים פשוטים, פנסיונרים, שהולכו שולל אחר ההבטחות של משינסקי לדאוג להם.

כך למשל כתב אחד מהם, ג'ונתן רברוקר: "אני מתנצל מראש על חוסר הקוהרנטיות. אלה לא זמנים רגילים, אנשים כמוני הם חסרי שינה, נואשים, כועסים, מושפלים. בצלזיוס טענו שהם מצייתים להוראות הרשות לניירות ערך האמריקאית. משינסקי סיפר כמה צלזיוס עקרונית ואכפתית עד לילה לפני שהכספים שלנו הוקפאו. לי יש 120 אלף דולר שנמצאים שם, ואני לא יכול לעשות כלום".

דיוויד צ'אנג כתב: "כמו משקיעים רבים, איבדתי חלק גדול מחסכונות חיי, ואני נאבק לחיות מדי יום עם ההרס וחוסר האונים".

מה יעלה כעת בגורל הכספים של הלקוחות? איפה נעוץ החטא הקדמון בכל הסיפור של צלזיוס? מה יכולים לעשות משקיעי קריפטו כדי להיזהר בעתיד ממקרים דומים? והאם -  בסופו של דבר - נראה גם את שוק הקריפטו עובר רגולציה? כל התשובות בפרק השבוע של "הצוללת של גלובס".