מעצר וקנס של 10 מיליארד דולר: ניגריה במלחמה נגד בורסת בייננס

על פי הערכות, כל אזרח עשירי בניגריה מחזיק במטבע קריפטו, שנחשב לבטוח ביחס למטבע המקומי • אך כעת הממשלה אסרה את השימוש בבורסת הקריפטו בייננס, ואף הכניסה למעצר שני בכירים בה

כספומט ביטקוין בלאגוס, ניגריה / צילום: Reuters, SEUN SANNI
כספומט ביטקוין בלאגוס, ניגריה / צילום: Reuters, SEUN SANNI

הממשלה בניגריה העמידה לדין שני מנהלים בכירים של בייננס, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, בהאשמה של העלמת מס בסכום עתק של 26 מיליארד דולר. בנוסף, דורשת ניגריה מבייננס לשלם קנס של 10 מיליארד דולר בגין העלמת המסים המיוחסת לה. בימים האחרונה, דווח במדינה כי אחד המנהלים הצליח לברוח מהמעצר. האירוע הביזארי נמשך, כשהמשטר הניגרי מנסה לגבות מיליארדים מחברת הקריפטו.

תחת כסות האשמת העלמת המס, הממשלה בניגריה אסרה את השימוש בבייננס, למרות שניגריה נחשבת למדינה מובילה באימוץ מטבעות דיגיטליים. על פי ההערכות, כל 1 מ־10 אזרחים ניגרים מחזיק בקריפטו - שיעור גבוה שדומה למדינות כמו רוסיה או הודו. הסיבות לפופולריות של הקריפטו בניגריה כוללות את הפיחות בערך הנאירה, המטבע המקומי. במילים פשוטות, המטרה של האזרחים היא לשמור על ערך הונם. לעומת זאת, הממשלה מנסה לעצור זרימת הון מחוץ למדינה והחליטה לנקוט צעדים נגד בייננס, שנחשבת מטרה נוחה יחסית בשל היסטוריה של הסתבכויות רגולטוריות, לרבות בארה"ב.

אילן שטרק, מנכ"ל הוריזון באלטשולר שחם, מסביר את האווירה במדינה: "ניגריה החלה כבר לפני שנה להגביל משיכות מזומנים מכספומטים, במטרה להגביל את זרימת ההון החוצה". הכלכלה הניגרית אינה ידועה ביכולתה לספק את צרכי האוכלוסייה. למרות היותה המדינה הגדולה והכלכלה החזקה ביותר באפריקה, עם יותר מ־200 מיליון תושבים, היא אינה מתפקדת כראוי.

הממשלה החדשה, שהושבעה ב־2022, נקטה במספר צעדים שהחריפו את המשבר. ביטול סבסוד הדלק איפשר הקצאת כספים לצרכים חיוניים אחרים, אך גם העלה את מחירי המוצרים. הדפסת כסף על־ידי הבנק המרכזי לכיסוי הוצאות הממשלה תרמה לאינפלציה. כל אלו פגעו קשות ביכולת הקנייה של הצרכנים הניגרים. רק השנה איבד הנאירה כ־66% מערכו, לאחר שהממשלה החליטה להפסיק לשלוט בשערו מול הדולר בניסיון לעודד משקיעים זרים.

"למדו מארה"ב"

האזרחים הניגרים לא נכנעו. למרות התנודתיות הגבוהה של שוק המטבעות הדיגיטליים שמרתיעה משקיעים רבים בעולם, ובהשוואה לנאירה המתערערת, מטבעות כמו ביטקוין נחשבים למפלט יציב יחסית.

כתוצאה, ניגריה הפכה למדינה עם נפח המסחר הגדול ביותר בשוק הקריפטו המבוזר. שטרק מסביר: "בתחילה ניגריה אסרה קריפטו מחשש להלבנת הון ומימון טרור, אך ב־2022 הותר המסחר בו תחת רגולציה מחמירה".

הראלי של הביטקוין בשנה החולפת הפך את ההשקעה לאטרקטיבית עוד יותר עבור ניגרים רבים, והוביל ליציאת כספים נוספים מהמדינה וירידה בערך הנאירה. מעגל קסמים שמחליש את המטבע - אזרחים קונים קריפטו, כסף יוצא מהדינה, שער המטבע יורד, ואז עוד אנשים מחפשים חלופות ורוכשים קריפטו.

מנקודת מבטה של הממשלה, כפי שהסביר דובר הנשיא לרשת BBC, בבורסות הקריפטו נקבע שער חליפין עצמאי ונמוך יותר לנאירה, דבר שמביא לפיחות נוסף במטבע.

במרכז הסערה עומדת בייננס כיוון שזוהי פלטפורמת המסחר הפופולרית ביותר בניגריה לקריפטו - והממשלה החליטה להגביל את פעילותה במטרה לצמצם את המעבר למטבעות דיגיטליים. "הממשלה למדה מארה"ב, שם האשימו את בייננס בהעלמת מס, ובחרה לנקוט גישה דומה", אומר שטרק. בינתיים, פעילות בינאנס במדינה הושעתה, למורת רוחם של מיליוני המשתמשים שלה.

ללא כתב אישום

לבייננס היסטוריה מורכבת עם רגולטורים שונים. בארה"ב פרשת העלמת המס הסתיימה בהסדר של מיליארדי דולרים לרשויות ובאיסור פעילות במדינות מערביות. לאור הפופולריות של קריפטו בניגריה, ברור מדוע בייננס שלחה מנהלים להיפגש עם הממשלה למציאת פתרון.

השניים נעצרו בפברואר ללא כתב אישום. "ניגריה רוצה את כל המידע על העברות הכספים של תושביה בייננס, וכך לקבל בחזרה את השליטה על זרימת ההון במדינה", מסביר שטרק. מהלך לא דמוקרטי במיוחד.

כעת קיים חשש שהאירוע יתפתח למשבר דיפלומטי מול ארה"ב ובריטניה. מנהל אחד נותר במעצר ולא ברור אם בכלל יוגש נגדו כתב אישום או שפשוט יישאר במעצר עד להודעה חדשה. בנוסף, הממשלה המקומית ביקשה מהאינטרפול להוציא צו מעצר גלובלי למנהל שברח ולנסות ולהחזיר גם אותו למעצר.