נטו פיננסים תימכר לארבע עונות בכ-51 מיליון שקל

סוכנות הפיננסים, שחובותיה נאמדים בכ-110 מיליון שקל, גיבשה הסדר חוב הכולל את מכירת הפעילות לסוכנות הביטוח שבבעלות אי.בי.אי • החובות למשקיעים בקרן וולת'סטון, שנטו התחייבה לחלץ, מסתכמים בכ-59 מיליון שקל

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי
אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

למעלה מחודש אחרי שבית המשפט אישר להתקדם עם מתווה המכירה של סוכנות הפיננסים נטו, אשר נכנסה להליך עיכוב הליכים - פרטי המכירה מתבררים במסגרת הסדר החוב של נטו. לפי ההסדר המוצע, סוכנות הביטוח ארבע עונות, המצויה בבעלותו של בית ההשקעות אי.בי.אי ומנוהלת על ידי מורן סיטון, תרכוש את נטו, סוכנות הפיננסים השנייה בגודלה בישראל, תמורת כ-51 מיליון שקל. התמורה מורכבת מסכום בסיס בגובה 43.5 מיליון שקל בתוספת מע"מ, והוא עשוי לגדול בהתאם לביצועי נטו ב-2026.

פרשנות | קודם התאגיד, עכשיו גל"צ: המסלול המהיר שמאפשר לממשלה לעקוף את הייעוץ המשפטי 
פרסונל: בית המשפט אישר לממש פרויקטי נדל"ן בקבוצה שקרסה 

לפי הסדר החוב, חלק ניכר מתמורת המכירה לארבע עונות ישרת את החוב של נטו לבנק מזרחי טפחות בגובה 27 מיליון שקל. לאחר פירעון החוב לבנק, ארבע עונות תכסה את חובה של נטו לאי.בי.אי בהיקף של 5 מיליון שקל. כמו כן, 11.5 מיליון שקל יופנו לכיסוי חובותיה של נטו לסוכנים שפעלו מטעמה. מתוך סכום זה, 6.5 מיליון שקל ישולמו לסוכנים שיתחייבו לעבוד עם ארבע עונות למשך שלוש שנים.

החובות שצברה נטו מוערכים על ידי מנהלי ההסדר בכ-110 מיליון שקל מתוך היקף כולל של תביעות חוב, המתקרב לכ-568 מיליון שקל. מנהלי ההסדר מציינים כי לנטו כ-50 אלף לקוחות פעילים, 200 סוכנים בעלי רשיון לביטוח פנסיוני, ו-40 עובדי מטה. תיק הלקוחות של החברה עומד על 28 מיליארד שקל.

מנהלי ההסדר מתכננים מכירת זכויות בהיקף של כ-4.5 מיליון שקל

כדי להכניס תשלומים נוספים לקופת נטו, מנהלי ההסדר מתכננים למכור זכויות בחברות בנות של הסוכנות, הפועלות במתכונת של פמילי אופיס, בהיקף של כ-4.5 מיליון שקל, ולגבות חובות עבר בהיקף של כ-3.5 מיליון שקל מסוכני נטו.

הסדר החוב מתייחס לסוגיה הבוערת של חובות נטו כלפי המשקיעים שגייסו סוכנים מטעמה לקרן וולת'סטון. כזכור, משקיעים רבים ניתבו את כספי החסכון שלהם לקרן שהתמחתה בהשקעות אלטרנטיביות, לרבות אשראי לנדל"ן. הפסדי הקרן נאמדים בכ-350 מיליון שקל עקב כשלון של חלק מהפרויקטים שבהם השקיעה. נטו ובעלי השליטה בה, עידן כץ ואילן בן-ישי, הם גם בעלי השליטה בוולת'סטון, לצד איש שוק ההון, ירון פיטארו. בינואר 2024 פתחה רשות ניירות ערך בחקירה נגד וולת'סטון ובעלי השליטה בה.

עם הסתבכותה של קרן וולת'סטון, לקחה על עצמה נטו לרכוש חלק מההשקעות הכושלות של משקיעי הקרן כדי לחלץ אותם ולמנוע אובדן כספים. מהסדר החוב עולה, כי החובות של נטו כלפי משקיעים אלה מגיעים לכ-59 מיליון שקל.

שווי הזכויות שרכשה נטו מאותם משקיעים בפרויקטים של וולת'סטון מגיע לכ-100 מיליון שקל, אך צפי ההחזרים לפי הסדר החוב מסתכם כעת בכ-50 מיליון שקל. זאת, "לפי הערכה שמרנית" המבוססת על שווי הבטוחות בפרויקטים.

"קרנות וולת'סטון שקועות עמוק בבוץ"

האפשרות שפרויקטים של וולת'סטון יניבו החזרים למשקיעים נתקלת בביקורת. במסמך שהוגש באחרונה לבית המשפט טוען עו"ד עידו קוסובר, המייצג שבעה חוסכים שהשקיעו בוולת'סטון דרך סוכנות נטו, כי "קרנות וולת'סטון שקועות עמוק בבוץ ומזה שנים לא מצליחות להשיב למשקיעים בהן את ההשקעות". לדבריו, ההסדר לגבי קרנות וולת'סטון לא כולל בדיקה לגבי השווי שלהן.

קוסובר מותח ביקורת גם על הסעיף בהסדר, המציע פטור לנטו ולבעלי השליטה מתביעות שיוגשו נגדם. לדבריו, "בעלי נטו והסוכנים הבכירים בה, שהתעשרו על גבי עשרות ומאות פנסיונרים, מנסים לפטור את עצמם מכל האירועים, לרבות מאחריותם בגין שיווק ההשקעות המטעה. על הדרך הם מבקשים לפטור את עצמם אישית מכל אחריות לאירועי וולת'סטון שחקירתם טרם הסתיימה".

מנהלי ההסדר של נטו מטעם בית המשפט, עורכי הדין ישראל בכר וליזה חדש, מסרו בתגובה כי "נדון בכלל הסוגיות שעל הפרק באסיפות הנושים לסוגיהן אשר יתקיימו בשבוע הבא".