גדי שמני | ראיון

מנוף הלחץ האחרון: האלוף שבטוח - כך ניתן למנוע מחמאס לשלוט בעזה

האלוף במיל' גדי שמני, לשעבר מפקד פיקוד המרכז ואוגדת עזה, טוען שישראל צריכה להתעקש ששיקום עזה לא יתחיל כל עוד חמאס שולט ברצועה • לגבי התעקשות ישראל על ציר נצרים הוא ציין כי "ישראל לא יכלה לעבור לסדר היום על ההפרות, עם ההתקדמות בתהליך יש לה פחות ופחות קלפים"

האלוף (במיל') גדי שמני / צילום: באדיבות המצולם
האלוף (במיל') גדי שמני / צילום: באדיבות המצולם

ישראל פתחה הבוקר את מסדרון נצרים למעבר לצפון הרצועה ובתמורה ישוחררו השבוע שלושה חטופים חיים נוספים, בהם ארבל יהוד.

דיברנו עם האלוף במיל. גדי שמני, לשעבר מפקד פיקוד המרכז ואוגדת עזה ומי שהיה גם מזכירו הצבאי של ראש הממשלה ב-2005-2006, לגבי עמדתו על המצב ואיך ישראל צריכה להתנהל בשלבים הבאים.

משלוח ענק של פצצות בדרך, מה ישראל תעשה איתו?
ספרד, אירלנד ודרום אפריקה: הקרן הזדונית שרודפת את חיילי צה״ל ולא מתכוונת לעצור

נראה שהתנהלות ישראל מול הפרות ההסכם של חמאס מוכיחה את עצמה.
"אני חושב שישראל הגיבה בצורה הנכונה. כי אי אפשר לעבור על זה לסדר היום כי אתה יוצר תקדים בעייתי", אומר שמני ומוסיף, "ככל שאתה מתקדם בתהליך יש לישראל פחות מנופים פחות קלפים. ביום החמישים כבר לא נהיה בציר פילדלפי, כבר אפשרנו את החזרה של התושבים לצפון הרצועה והתחיל להיכנס לרצועה סיוע הומניטרי. המנופים שנשארו לך בעצם הוא המנוף של השיקום - אתה לא תאפשר שיקום בתנאים לא נוחים לך - ואתה יכול לשחק עם הסיוע ההומניטרי. או שנחזור ללחימה, אבל אז אתה לא תחזיר את החטופים".

"אני ממש בסימן שאלה גדול אם ממשלת ישראל באמת רוצה להשלים את העסקה ולהחזיר את כל החטופים", אומר שמני. "אבל אם זו הכוונה שלה, ואני מקווה שכך, אז ישראל צריכה לתמרן בצורה כזאת שמצד אחד היא לא עוברת לסדר היום על הפרות ומצד שני היא לא מביאה לפיצוץ מוחלט ולקריסה של העסקה ושל השלבים הבאים בה".

איך אפשר להתמודד עם התמריץ שהעסקה יוצרת בקרב ארגוני הטרור לחטוף חיילים?
"קודם כל צריך להכיר במחדל העצום שגרם לנו להגיע לכאן. אני מאוד מקווה שאנחנו לא נגיע למצב כזה יותר לעולם. בהחלט תמיד יכול להיות מצב שבו ינסו לחטוף חיילים או אזרחים, אבל אירוע ה-7 באוקטובר הוא חסר תקדים ואני מקווה שהוא אף פעם לא יתרחש שוב".

בנוגע להתמודדות עם התמריץ שנוצר, אומר שמני כי "קודם כל צה"ל צריך להיות ערוך אחרת לחלוטין בגבולות. צריך בשביל זה צבא הרבה יותר גדול, הרבה יותר פרוש, הרבה יותר מוכן. זה כמובן גם בגבול הדרום וגם בגבול לבנון. צריך להבין שבגבול לבנון הבעיה שלנו אפילו לא לקראת פתרון. כל ההערכות שיש עכשיו עם צבא לבנון הן מראש בעייתיות. אתה סומך על צבא לבנון ובסוף אתה רואה גנרל לבנוני שמעביר נתונים לאיראנים. אז קודם כל צריך מדיניות אחרת בהפעלת הכוח, לעומת המדיניות של נתניהו לאורך השנים של חיזוק חמאס כאלטרנטיבה לרשות וכו''.

"דבר שני, צריך להגיע למצב בו כל ניסיון לחטוף, אנחנו גובים מחיר. גם לפני ה-7 באוקטובר הייתה הבנה שיכול להיות שהולכת להיות תקיפה כלשהי, אולי כיבוש מוצב, ואיפה היינו בדיוק? מדובר פה בקונספציה ארוכת שנים שמי שהוביל אותה זה נתניהו ברגע שהגיע למשרד ראש הממשלה ב-2009".

בהקשר העזתי שמני סבור כי "אנחנו נצטרך לפעול כדי להגיע להסדר עם הפלסטינים להרגעת המצב ויצירת תנאים לעצירת האלימות וההתקפות. אין מנוס מזה. כשיש מאבק מתמשך, אתה לא יכול אף פעם להבטיח לעצמך שלאויב אף פעם לא יהיו 'הצלחות'. כך, 'ההצלחה' ב-7 באוקטובר של החמאס זה דבר שלא חלמנו עליו. אבל גם בהצלחות יותר קטנות כמו חטיפת גלעד שליט, נתניהו שיחרר מעל אלף מחבלים".

לדברי שמני, "ברור לגמרי שלהשאיר את החטופים אצל האויב ולא להחזיר אותם זו לא אופציה, כיוון שזו תהיה למעשה בגידה בבסיס הערכי שעליו נשענת האמנה שבין צה"ל לחיילים שלו ובין מדינת ישראל לאזרחיה".

מה דעתך על שחרור המחבלים, והגליית חלקם לחו"ל?
"לפי הערכות השב"כ בין 10%-15% מהמשוחררים חוזרים לבצע מעשי טרור אלימים. אני לא מקל בזה ראש. אם מתוך 100 שמשוחררים 15 שהם רוצחים מסוכנים וחוזרים לפעילות טרור, זה נורא. אלה גם אנשים עם יכולת מנהיגותית. ולכן גם הגירוש לחו"ל הוא מאוד בעייתי, כי אתה בונה ומחזק את שלוחות החוץ של חמאס. אני חושב שאם היית שואל את הדרג המקצועי, היו הרבה כאלה שהיו אומרים לך שעדיף להשאיר אותם ביו"ש תחת פיקוח שלנו, כך שאפשר להחזיר אותם לבין הסורגים במידה והם חוזרים לפעילות טרור, לעומת שחרור לטורקיה, שם הם יכולים לעשות מה שהם רוצים".

אתה סבור שלא היה צריך לגרש בחו"ל?
"לחלוטין. אלא אם יש דמויות מאוד נדירות שעצם נוכחותם בשטח גורמת לתסיסה שתביא לאירוע טרור. אבל אין הרבה כאלה".

"צריך להגיד", מוסיף שמני, "מדינת ישראל נמצאת במצב בו היא חייבת לקחת הרבה סיכונים, בגלל שיש כל כך הרבה חטופים ישראלים שחייבים להחזיר אותם, וגם אני לא רואה אופציה אחרת. יש דברים שהם מעל הכל. אתה פשוט לא יכול להשאיר את האנשים שם".

"ההצהרות על ניצחון מוחלט - בעיקר פוליטיות"

נדמה שחמאס ממש שולט ברצועה. סיפרו לנו במשך חודשים שחמאס מפסיד, שאנחנו לקראת הניצחון המוחלט, זה לא היה נכון?
"ההצהרות של נתניהו על ניצחון מוחלט, על חיסול מוחלט של התשתית הצבאית של חמאס והיכולת השלטונית שלו - הן יותר בגדר הצהרות פוליטיות מאשר הצהרות מעשיות או מקצועיות. הפעולות של צה"ל פגעו בתשתית הארגונית של חמאס והצליחו להוציא את הארגון מיכולת פעולה של יחידות מסודרות, אבל כמו שאנחנו יודעים חמאס ממלא את השורות ונשק לא חסר בעזה.

"הדבר היותר חמור בעיניי זה שממשלת ישראל לא עסקה בשום צורה בנושא של חלופה שלטונית לחמאס. ברגע שאתה משאיר את המצב כמו שהוא, חמאס מנהל את כל המנגנונים האזרחים והממשלתיים ברצועת עזה ושולט ברחובות. לא צריך RPG ומקלעים כבדים בשביל לשלוט ברחובות. צריך אנשים של חמאס שמקבלים כמה עשרות דולרים בחודש, עם אקדח או עם אלה או סכין או קלאצ'ניקוב ואתה שולט בכל מקום שצה"ל לא נמצא בו פיזית. הממשלה הזו לא הסכימה לשום דיבור על חלופה שלטונית כי פחדו מכל דבר שמריח מהמילה רשות פלסטינית".

"אולי יצליחו לעשות משהו ולהביא איזה חלופה שלטונית, שזה להבנתי יכול להיות רק במסגרת נוסחה יותר רחבה ואזורית עם מדינות האזור", מסכם שמני. "כדי שזה יקרה צריך להבהיר לחמאס שלא יהיה שום שיקום כל זמן שהוא בשלטון"

"אבל זה ידרוש להתמודד עם השאלה, אם לא חמאס אז מי כן? בקטאר, באמירויות ובמצרים לא רוצים לבוא לשלוט בעזה. צריך פה שינוי חשיבה, ואני לא רואה איך זה קורה עם הממשלה הזאת שכל הזמן עסוקה רק בלהטיל את האשמה על אחרים ולמנוע ועדת חקירה".