הציבור הישראלי נחשף בשבועות האחרונים למעורבות אפשרית של קטאר בלשכת ראש הממשלה. יועצי תקשורת ישראלים המקורבים לראש הממשלה הפועלים לפי הדיווחים בשירות האמירות המפרצית כדי לשפץ את תדמיתה, וחקירת שב"כ בנוגע לאינטרסים של המדינה האיסלמית־קיצונית בצמרת השלטון הישראלי.
● הבכיר הטורקי וכתב ההאשמות: "שורש הבעיות במזרח התיכון"
● בלעדי | כבר לא חשאי: המפגש שמסמן התקרבות היסטורית בין ישראל לקטאר
למעשה, שיטות העבודה של קטאר, שעל פי שורת מקרים בעבר אינה בוחלת שימוש בשוחד כדי להשיג את מטרותיה, עולות בימים האחרונים לכותרות גם באירופה. אחרי פרשת "קטאר־גייט", שבה התברר כי שורת חברים בכירים בפרלמנט האירופי מרחבי היבשת קיבלו מיליוני דולרים, חלקם במזוודות מזומנים, בתמורה ל"הלבנה" של ניצול העובדים הזרים בגביע העולם בכדורגל שהתקיים במדינה, באירופה לא מופתעים, אך דורשים כי הרשויות ימצו את החקירות בנושא.
קבוצה של חברות תעופה אירופיות, ביניהן לופטהנזה ואייר־פראנס, שיגרו בימים האחרונים מכתב לנציבות האירופית בבריסל, שבו הן דורשות להשעות באופן מיידי את הסכם השמיים הפתוחים שנחתם בעבר בין האיחוד לקטאר. ההסכם, שהיה מטרה קטארית במשך שנים ארוכות של משא־ומתן, איפשר לחברת התעופה של האמירות, קטאר איירווייז, לפעול באופן חופשי באירופה החל מ־2021 ולהציע טיסות מכל יעד אירופי. החברה הואשמה בעבר על ידי מתחרותיה במימון לא חוקי מצד המדינה, שנועד לתת לה יתרון תחרותי, ובשנים האחרונות נחשבת לחברה ה"שוברת את השוק" במקרים רבים, במחירי טיסות לאסיה.
הרקע לדרישה החריגה מצד החברות האירופיות כעת הוא פרסומים על כך שמשרד התביעה של האיחוד האירופי, גוף שנועד לחקור עבירות שחיתות ומרמה הפוגעות באינטרסים הכלכליים של הארגון, פתח בחקירה פלילית נגד מי שעמד בראש המשרד האירופי לענייני תחבורה (DG MOVE).
הנריק הולוליי, במקור מאסטוניה, חשוד בכך שהעביר לקטארים מידע סודי מתוך חדרי המשא־ומתן שבהם ההסכם נדון. בתמורה, לפי החשד, קיבל הבכיר חופשות יוקרה על חשבון קטאר, מתנות לעצמו ולמשפחתו וסכומי כסף שהיקפם עדיין נאמד. ה"ליברסיון" הצרפתי, שדיווח בין היתר על הפרשה, אמר כי היא "חסרת תקדים מבחינת דרגת החשודים", וכי היא נמשכה במשך שנים.
חלק מהפרשה נחשף כבר לפני כשנתיים, אז פירסם אתר פוליטיקו כי הבכיר - מקביל למנכ"ל משרד ממשלתי אך ברמת האיחוד האירופי - זכה לטיסות חינם ללא הגבלה מצד חברת קטאר איירווייז בזמן שאנשיו נשאו ונתנו על הסכם השמיים החופשיים. בעקבות הדיווח הוא פרש מתפקידו, והחקירה התנהלה לאטה מאז. הלובי של חברות התעופה האירופית דורש כעת "שקיפות מלאה וחקירה משפטית מחייבת כדי לבדוק אם ההסכם תקף ואם יש להמשיך בו".
הלובי גם מאשים את קטאר בכך שאינה מספקת מידע פיננסי לגבי תמיכתה בחברת התעופה שלה, ורומז כי היא יוצרת תחרות לא־הוגנת על ידי סבסוד ממשלתי, האסור לפי חוקי האיחוד. קטאר לחצה בכל הכוח להשיג את ההסכם כבר ב־2021, לפני המונדיאל שהתקיים בה שנה לאחר מכן ושנועד להציג תדמית חיובית לעולם.

פרשה חדשה
בצרפת, השבוע האחרון עמד בסימן גילויים כי התביעה במדינה הגישה כתב אישום נגד נאסר אל־חלאיפי, אחד מבכירי קרן ההשקעות הקטארית (QIA) המנצלת את כספי הגז הטבעי של האמירות להשקעות גלובליות, ומי שמכהן מטעמה גם כנשיא מועדון הכדורגל פריז סן־ז'רמן. אל־חלאיפי נחקר בעבר בעבירות הכוללות שחיתות ומרמה, שוטרים פשטו על ביתו, אך בית משפט עליון פסל אותן אחרי קרב משפטי. כעת, לפי הדיווחים, הוא חשוד בכך שהטה החלטות עסקיות תמורת שוחד.
לפי הדיווחים בצרפת, אל־חלאיפי הסכים ב־2018 לשנות את עמדת קרן ההשקעות הקטארית, שהיא בעלת אחזקות מרכזית בחברת המדיה הצרפתית Lagardere, בשלל עניינים עסקיים, בתמורה למינוי מקורביו לתפקידי מפתח. במרכזה נמצאת ההתנהלות של מנכ"ל החברה, שניהל אורח חיים נהנתני על חשבון החברה, השתמש בכספיה וגם ביצע מניפולציה במחיר המניה. אל חלאיפי חשוד בשיתוף פעולה עם המנכ"ל. החקירה נמצאת בשלב מתקדם, והסעיף הרשמי הוא "קניית קולות" בדירקטוריון במסגרת החלטות עסקיות.
אל־חלאיפי מכחיש את ההאשמות נגדו, וקטאר יצאה למתקפה פומבית נגד "ציד המכשפות" שמתנהל לדבריה במדינה נגד "אנשי עסקים קטארים". מקורות בדוחא שהתראיינו לכלי תקשורת צרפתים איימו כי ייתכן שהאמירות "תסיט את השקעותיה" מצרפת, ושהדבר גם יפגע בפריז סן־ז'רמן, קבוצת הדגל של הכדורגל הצרפתי שפתחה את הארנק כדי להביא כוכבים גדולים בשנים האחרונות. קטאר מחזיקה ב־87% מהבעלות על הקבוצה. דוחא גם התחייבה להשקיע כעשרה מיליארד אירו בצרפת בשנים הקרובות.

ספקית גז דומיננטית
קטאר מיצבה את עצמה בשנים האחרונות כאחת המשקיעות הגדולות ביותר באירופה, על ידי שילוב של רכישת עסקים בעלי תדמית חשובה לאומית, קבוצות ספורט, קבוצות תקשורת וחברות מרכזיות. בגרמניה, למשל, מחזיקה רשות ההשקעות הקטארית בכ־15% מפולקסווגן, כ־10% מסימנס וכ־8% מדויטשה בנק. בצרפת, היא מחזיקה בנתחים מעשרות חברות, ביניהן איירבוס וטוטאל.
בבריטניה רכשה רשות ההשקעות הקטארית את הכלבו המפורסם הרודס, היא מחזיקה ב־10% מבנק ברקליס ובכ־20% מנמל התעופה היתרו. המדינה גם מספקת כ־10% מצריכת הגז המונזל האירופית, ויש לה חוזים ארוכי טווח עם גרמניה, הולנד ומדינות נוספות. היא נחשבת לספקית קריטית לאירופה, שנאלצה להיגמל מגז רוסי בעקבות מלחמת אוקראינה.
פרשת השוחד בפרלמנט האירופי, שעדיין מתנהלת ונחקרת באטיות, מוכיחה כי אירופה לא ממהרת לטפל בשחיתויות הללו. החשדות לשוחד ברמות הגבוהות ביותר במסגרת "קטאר־גייט" עדיין מתבררים בחקירת משטרה מאז דצמבר 2022.
במסגרת הפרשה, חברי פרלמנט משבדיה, בלגיה ואיטליה, וכן סגנית נשיאת הפרלמנט אווה קאילי מיוון, חשודים שקיבלו כסף רב וטובות הנאה מקטאר תמורת שבחים פומביים לאופי ההעסקה במדינה, למרות מאות מקרי מוות של עובדים זרים בבנייה, ומתן "אור ירוק" אירופי לנושא. קטאר מכחישה את ההאשמות בפרשת "קטאר־גייט", וגם בנושא התעופה והמעורבות לכאורה בהחלטות עסקיות בצרפת. משרד הסחר הצרפתי הכחיש כי ישנו איום להפסיק את ההשקעות במדינה, ואמר כי הן נמשכות בהתאם להתחייבויות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.