לפני שלושה חודשים, חברת המחקר Morningstar בחנה אילו קרנות נאמנות ותעודות סל ייצרו הכי הרבה ערך למשקיעים בעשור שהסתיים בסוף 2024, ואילו השמידו להם הכי הרבה ערך. בעשור שנבדק, מי שהשקיע במדד S&P 500 היה רושם תשואה חיובית בשיעור תלת־ספרתי, אך לא מעט קרנות בלטו לרעה, וביניהן גם קרן ARK Innovation - קרן הדגל של קת'י ווד, שבתקופה זו מחקה למשקיעים בה כמעט 7 מיליארד דולר.
● ניתוח | החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם
● לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט
יתרה מכך, לפי הנתונים של מורנינגסטאר, קרנות ARK היו הקרנות שמחקו הכי הרבה כסף למשקיעים בהן בעשור הזה - מעל 13.3 מיליארד דולר (קרן ARK Genomic, המשקיעה בתחום הביוטק, מחקה למשקיעים כ־4.7 מיליארד דולר). עם זאת, בחודש יוני, קרן ARK הפכה לבעלת הביצועים הגבוהים ביותר, כך לפי נתוני Yahoo Finance. מה יכול להסביר את השינוי והאם הוא בר־קיימא?

מסלול התרסקות שנמשך שנים
תעודת הסל (ETF) ARK Innovation הפכה את ווד לסוג של גורו בוול סטריט בתקופת הקורונה. קרן ARK Innovation משקיעה בחדשנות משבשת - כלומר טכנולוגיות שנכנסות ומשנות את המודלים העסקיים הקיימים. בשנת 2020, על רקע הזינוקים במניות הטכנולוגיה, היא הפכה לסנסציה: התשואות היו מצוינות, סכומי כסף רבים זרמו לקרנות ARK ו־ווד הפכה למרואיינת מבוקשת שמפזרת תחזיות אופטימיות בכל הזדמנות. במקביל, משקיעים פרטיים רבים התחילו לעקוב אחרי השקעותיה של ווד (ואחריה ברשתות החברתיות) על מנת לחקות את המהלכים שלה.
אלא שאחרי שהגיעה לשיא בתקופת ההייפ של 2021, הקרן איבדה תוך פחות משנתיים 81% והתקשתה לשחזר את ההצלחה בהמשך. רבים מהמשקיעים נכנסו להשקעה בקרן בתזמון הגרוע ביותר - בשיא, והפסידו כספים. ARK לא הצליחה לשחזר את ההישגים בעקבות עליית הריבית ושינוי הטעמים בשוק, אך גם בשל תזמון שנוי במחלוקת של מימושי השקעות. כך למשל, את מניית אנבידיה הקרן מכרה ב־2023 ופספסה את העליות החדות בה בשנתיים הבאות (לאחרונה היא שוב רכשה מניות אנבידיה).
בשנים שלאחר השיא ב־ARK, ווד הפכה לסמל להשמדת ערך בוול סטריט. כדי לנסות ולהציל את המוניטין שלה, כתבה ווד מכתב למשקיעים והזהירה אותם כי "יציאה מהאסטרטגיה שלנו עכשיו תקבע הפסדים שאמורים להפוך לרווחים משמעותיים בשנים הקרובות". בציוץ ב־X (טוויטר), שבהמשך נמחק, היא הזכירה את הפסדי העבר של הקרן כיתרון, משום שהפסדי הון יקזזו מס מהרווחים, והיא העריכה שזה נכס לא מספיק מוערך באסטרטגיה של הקרנות שלה. או במילים אחרות, אולי אין לכם תשואה, אבל יש לכם חיסכון במס.
כאמור, ייתכן שהשבועות האחרונים מצביעים על שינוי מגמה, הפעם לחיוב: ARK עלתה ב־24.7% בחודש יוני. מאז השפל של חודש אפריל, על רקע טלטלת המכסים ומלחמות הסחר היא רושמת עלייה של מעל 70%. יחד עם זאת, גם אחרי העליות האחרונות, ARK נסחרת במחיר שנמוך בכ־55% מהשיא.
המניות שהקפיצו את התשואות בקרן הדגל
את העליות בקרן מניעות מספר מניות משמעותיות בהן היא מחזיקה. אחת מהן היא Coinbase , בורסת קריפטו שנסחרת בנאסד"ק בשווי 90 מיליארד דולר לאחר שמחיר המניה שלה יותר מהכפיל את עצמו מאז השפל האחרון של אפריל. המניה נהנתה ממומנטום חיובי, בין היתר על רקע חקיקה חדשה שעברה לאחרונה בסנאט האמריקאי בשם GENIUS Act שבמסגרתה תוקם מסגרת רגולטורית ייעודית למטבעות יציבים - מטבעות קריפטו המוצמדים למטבע מסורתי כמו הדולר למשל. החזקה נוספת של ווד נהנתה מהמומנטום באופן דומה - Circle. החברה, שהנפיקה מטבע יציב בשם USDC, השלימה הנפקה ראשונית בניו יורק בתחילת יוני וזינקה במאות אחוזים מאז (אך נחלשה מרמות השיא שלה). קרן ARK לא השתתפה בהנפקה, אך רכשה מניות סירקל ביום הראשון למסחר במניה, ובהמשך התחילה לצמצם את ההחזקה ולמכור מניות ברווח שמוערך במאות מיליוני דולרים.
הקריפטו הוא מנוע לעליות גם בפלטפורמת המסחר רובין הוד , שהשבוע זינקה לשיא לאחר שהשיקה טוקנים המבוססים על מניות של מספר חברות. עוד מניות שהקרן מחזיקה בהן ונסחרו לאחרונה במגמה חיובית הן יצרנית מוצרי האלקטרוניקה Roku , חברת הגיימינג רובלוקס וחברת הטכנולוגיה הביטחונית פלנטיר .
ווד היא אוהדת קריפטו גדולה. בראיון ל-CNBC לפני כחודשיים, ווד אמרה כי הביטקוין, שנסחר כיום בכ־108 אלף דולר, צפוי להגיע בתרחיש הבסיס שלה ל־700־750 אלף דולר בשנת 2030, ובתרחיש שורי - אף ל־1.5 מיליון דולר. "אנחנו רואים את אבני הבנייה", הסבירה ווד, וציינה בין היתר את כניסת המוסדיים לתחום. "יש עוד לאן ללכת שם", הוסיפה.
במקביל למימושים המהירים בסירקל, הקרן גם הגדילה לאחרונה החזקות במספר מניות, כולל יצרנית השבבים AMD , שנסחרת בנאסד"ק בשווי 233 מיליארד דולר. מניית AMD זינקה לאחרונה (לאחר תקופה של חולשה במניה) אחרי שחשפה שבב חדש לתחום ה־AI שהתקבל בהתלהבות על־ידי אנליסטים ומשקיעים. ARK של ווד רכשה מניות AMD זמן קצר לאחר מכן.
אבל ההחזקה הכי גדולה של קת'י ווד, היא דווקא מניה מאכזבת - טסלה . על רקע הסכסוך המתוקשר בין אילון מאסק לנשיא דונלד טראמפ, בצירוף ירידה במכירות, המניה ירדה ביותר מ־20% מתחילת השנה. כמעט 10% מקרן הדגל של ווד מושקע בטסלה עם מניות בשווי של מעל 660 מיליון דולר. אבל למרות הירידות, ווד הצהירה שוב ושוב על אמונה במניה.
רק לפני כחודשיים ווד טענה כי טסלה תגיע למחיר של 2,600 דולר למניה ב־2030 - יותר מפי 8 מהמחיר הנוכחי. "האמון שלנו ביעד הזה גבר לקראת השקת הרובוטקסי", אמרה ווד טרום ההשקה.
בראיון אחר מלפני מספר שבועות, היא אמרה שאם הייתה נדרשת לבחור רק במניה אחת, זו הייתה טסלה. "תחשוב על זה: שילוב של שלוש מהפלטפורמות העיקריות שלנו, רובוטים, אחסון אנרגיה ו־AI", אמרה ווד.
השורטיסטים מתנפלים על הקרן של ווד
ב־Yahoo Finance העריכו בשבוע שעבר שבהינתן שתנאי המאקרו ימשיכו לתמוך, קרן ARK נמצאת בעמדה טובה "להישאר שחקנית מפתח בשלב הבא של השקעות בטכנולוגיה". באתר המשקיעים The Motley Fool תהו האם הקרן "התחממה יותר מדי" (Overheat). לדבריהם, בעוד שהנתונים של סירקל ופלנטיר מצביעים על הערכת יתר בשווי - מה שעלול להוות סיכון לקרן אם יגיעו חדשות שליליות מצד החברות - ברוב החברות שמהוות את ההחזקות הגדולות של ARK מכפיל הרווח נמוך מ־20, כלומר מכפיל סביר ביחס למניות מהסוג שווד מחפשת שאולי יכול ללמד על פוטנציאל צמיחה.
לעומת זאת, בבלומברג הציגו גישה ספקנית יותר בכתבה שפורסמה לפני כשבועיים. לדבריהם, למרות הקאמבק המרשים, הקרן לא הצליחה להחזיר לעצמה את אמון המשקיעים שנותרו סקפטיים, והפדיונות בקרן נמשכים. לפי נתונים שהוצגו בבלומברג מחברת המחקר הפיננסי S3 Partners, שורטיסטים מתנפלים על הקרן ומהווים 37% מהסחורה הצפה שלה. במקביל, להערכתם, עם תעודות סל ממונפות שזמינות בשוק, משקיעים יכולים לשכפל או אף לשפר את האסטרטגיה ללא ניהול אקטיבי, וזו סכנה לקרנות כמו ARK.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.