תדיראן - אי.סי.איי: מיזוג עם בעיה

ההסכם הקיבוצי שנחתם לצד ההערכות להשתלטות של ECI על "תדיראן תקשורת", מחדד עוד יותר את התחושה, כי ניזום על ידי קברניטי "כור" תוך פזילה לוול סטריט. מניעי מיזוג מקובלים, כמו התייעלות ואיחוד כוחות מו"פ ושיווק, הם טובים וראויים, אך יצירת חברה גדולה וממוקדת היא בראש וראשונה תגובה על מה שוול-סטריט מרמזת שהיא אוהבת.

שיתוף פעולה בתחום מו"פ ושיווק הוא דבר שניתן לעשותו גם ללא מיזוג בין שתי חברות שתרבותן הארגונית שונה, מה גם שבעל השליטה הוא אחד - "כור".

התייעלות משמעותית בוודאי שאין כאן. הסכמה לפיטורים של עד 180 עובדים ועוד 70 דרך פרישה מרצון, היא זניחה. ראשית, לא מדובר בקיצוץ מיידי אלא בתהליך שימשך, כך הוסכם, לפחות 3 שנים. שנית, הוסכם על תנאי פרישה כה מפליגים, כפי שיובא להלן, עד כי המוטיבציה לממשה אולי לא תהיה גבוהה במיוחד. שלישית, מספרים אלו, ביחס לגודל החברה המאוחדת (כ-6,000 עובדים), אינם גדולים משמעותית מהיקפי פרישה טבעיים בארגון מסדר גודל כזה.

ההסכם הקיבוצי שנחתם עם העובדים אינו הסכם קיבוצי רגיל. אחד הצדדים הוא "אי.סי.איי טלקום". ההסתדרות לא היתה מוכנה בשום פנים ואופן לחתום רק עם "תדיראן תקשורת". "הרי זו נעלמת", אמרו, "מול מי נעמוד בעוד 4-3 חודשים?". נפל, איפוא, דבר בישראל, דוד רובנר חותם על הסכם קיבוצי ולקח על אירגונו למלא את תנאיו. ההסכם קובע כי: "... עם השלמת המיזוג, יחולו כל הוראות ההסכם על אי.סי.איי. ודינה לכל דבר ועניין יהיה כדין החברה, ובכל מקום שההסכם זה משתמש במונח החברה יראו את האמור כחל על אי.סי.איי'".

חבילה נאה סידר קולבר לרובנר, הסכם קיבוצי וועד עובדים שפועל בחברה. בזמן המו"מ ההנהלה ביקשה התחייבות של ההסתדרות שלא לנסות לארגן את עובדי "אי.סי.איי". הבטחה לא ניתנה.

אינני יודע כיצד אנליסטים יכולים להעריך שני מרכיבים בעייתיים שההסכם מעורר ומחדד. האחד, והפחות מורכב, הוא שאלת עלות מימוש ההסכם לאורך תקופת ההסכם (3 שנים).

הוסכם, כי במצבים מסויימים יכולים עובדים לעזוב את החברה עם פיצויים עודפים, היכולים להגיע כמעט ל-7 ספרות בדמות תגמולי פרישה מוקדמת. מתוך ניתוח ההסכם ניתן למשל להניח, כי עובד בן 55 שהחל את עבודתו בחברה לאחר שירותו הצבאי הסדיר, צבר ותק של 34 שנים, שמשמעותו הוא זכויות פנסיוניות של %68 מהשכר הקובע. נניח ששכרו הוא כ-16 אלף שקל, שכר לא מוגזם להנדסאי או מהנדס עתיר ותק.

השכר הקובע לפנסיה בתדיראן יהיה במקרה כזה כ-11 אלף שקל. עובד כזה, אם יפרוש כעת, יהיה זכאי לפנסיה מוקדמת במשך 120 חודש עד לפרישתו הרגילה לגמלאות, היינו כ-7,600 שקל לחודש בפרישה ל-10 שנים. בערכים עכשוויים מדובר בלמעלה מ-900 אלף שקל. אין לדעת מי יפרוש ומתי בתנאים אלו, ולכן גם קשה להעריך את גובה ההתחייבות, בוודאי לאורך זמן (לכך יש להוסיף את הקושי בשיערוך ההתחייבויות המופיעות בהסכמים קיבוציים קודמים של החברה).

מסלול הפיצויים הרגיל אף הוא נדיב לפי כל אמת מידה. עובדים המועסקים בחברה 14 שנים ומעלה (ויש רבים כאלה) יהיו זכאים ל-%290 פיצוי. ותק מעל 16 שנים יקנה גם 5 חודשי הסתגלות (גם פורשים שויתקם נמוך מזה זוכים לתגמול נדיב במינון יורד).

מתוך אלו נגזרת הבעיה השניה, המורכבת יותר: מה תהיה תגובתם של עובדי אי.סי.איי?

לא נתפלא אם ההסכם יצור תסיסה. עובדי אי.סי.איי רואים את עצמם במעמד גבוה יותר מעמיתיהם ב"תדיראן תקשורת" - חברתם ומוצריה ממוצבים גבוה יותר בשוק ההיי-טק העולמי. שווי השוק של החברה אף הוא נקבע בהתאם. והנה באים עובדי "תדיראן תקשורת" זוכים להטבות ששוויין מיליוני שקלים. לא מדובר רק בתנאי פרישה פוטנציאליים. ההסכם מקנה גם תוספות שכר לנשארים - ביום השלמת המיזוג (כמתוכנן ב-1.4.99 או כשיושלם המיזוג ואז התשלום יחול רטרואקטיבית מה-1.4.99) יזכו עובדי ההסכם לתוספת שכר של %6 וב-1.4.2000 לתוספת נוספת בשיעור דומה. כן ישולם מענק מיזוג מיוחד בשיעור של 2.75-1.5 משכורות, תלוי בוותק.

ברי לנו, כי גם עובדי אי.סי.איי זוכים בתוספות שכר מעת לעת, אך הדבר נעשה בחדרי חדרים, בדיוני שכר של ההנהלה, במו"מ אישי עם כל עובד ותוך התייחסות להישגיו. כאן ניתן פומבי להישגי שכר שאינם תלויי ביצוע, רק משום שהעובדים הגיעו ממערכת אירגונית שונה, ותוספת זו נלקחת מהעוגה הכוללת.

רובנר יודע, כי מיום השלמת המיזוג חברי הוועד ונציגי ההסתדרות יסתובבו במסדרונות אי.סי.איי. הם לא ידברו רק עם העובדים המאורגנים. חלום הביעותים שלו עשוי להתגשם מהר משחשב. מערכות הניהול שלו לא ערוכות להתמודד עם יחסי עבודה מאורגנים. הוא אמנם סידר לעצמו תעודת ביטוח חלקית בדמותו של צבי לוין, מנהל משאבי אנוש, תיפעול ומערכות מידע ב"תדיראן תקשורת", אך בכך אין די. לוין מכיר היטב את הוועדים וההסתדרות והיה שותף דומיננטי למשא ומתן. הוא גם זכה להבטחה, שלא ילך הביתה וכי בחברה המאוחדת ימשיך לנהל את "ש.מ.ר" - מערך התיפעול הנוכחי של החברה (שימשיך לפעול כחברת בת של אי.סי.איי). כך היה יכול לנהל בראש שקט את המשא ומתן, מבלי לחשוש לעתידו, לפחות בטווח הקצר. בתקופה הקרובה גם יזדקק, מן הסתם, לשירותו עופר זקס, סמנכ"ל משאבי אנוש של אי.סי.איי. לא אחת יוזעק לוין כדי להתמודד עם קשיי יישום ההסכם המיוחד שיהיה שותף לחתימתו.

סביר להניח, כי להתרחשויות אלו יהיה משקל על הדרך בה מתנהלת החברה והתנהגות עובדיה.

בטווח הקצר, ערך המניה עשוי לעלות בעקבות המיזוג: מתרשמים מגודל החברה המאוחדת, עוצמתה ופוטנציאל הפיתוח והשיווק שלה. אך לאורך זמן, ועל כך מעידים מיזוגים רבים שנבחנו לאורך זמן, ערכה עשוי להתייצב על רמה שלא הצדיקה את האנרגיה האדירה שהושקעה במיזוג.

הכותב הוא יועץ לניהול משאבי אנו