מצרים תמכור לישראל ב-97' רק כ-%60 מכמות הנפט המתחייבת מהסכמי קמפ-דייוויד

ראש מינהל הדלק: מצרים הבהירה שלא תוכל למכור את סל המוצרים הנדרש

לראשונה מאז הסכם השלום בין ישראל למצרים, תרכוש ישראל בשנת 97' כמות נפט מצרי הקטנה ב-%30-%40 מהכמות עליה התחייבה מצרים בהסכמי קמפ דייוויד. כך אישר היום (ג') בשיחה עם "גלובס" ראש מינהל הדלק, יוסי קוליץ.

על פי הסכמי קמפ דייוויד, התחייבה מצרים למכור לישראל נפט בכמות של 2 מיליון טון בשנה במחירים בינלאומיים. את הנפט רוכשים בתי הזיקוק וחברות הדלק, בהתאם למו"מ עיסקי בינן לגורמים המצרים, בראשם חברת הנפט הלאומית.

קוליץ הוסיף, כי במו"מ לקראת רכישות לשנת 97' הבהירה מצרים, כי אין באפשרותה למכור לישראל את סל המוצרים שביקשו החברות. כיוון שהחלופות שהציעה מצרים לא ענו לצרכי הקניינים בישראל הוסכם, כי חברות הדלק ירכשו כ-300 אלף טון ובתי הזיקוק מעל מיליון טון. זאת בהשוואה לרכישות בהיקף של 500 אלף טון על ידי חברות הדלק ו-1.5 מיליון טון על ידי בתי הזיקוק בשנת 96'. לשנת 97' ביקשו בתי הזיקוק לרכוש 1.7 מיליון טון דלק מצרי.

קוליץ העריך, כי לא מדובר במהלך מצרי פוליטי, אלא במהלך עיסקי. זאת למרות, שגורמים שונים מייחסים לכך משמעות פוליטית, הוסיף. לדבריו, ישראל נחשבת לקוח חשוב מבחינת חברת הנפט המצרית, הצורך כ-%15 מיצוא הנפט שלה. היקף השימוש בישראל בנפט מגיע ל-10 מיליון טון בשנה. כלומר, היבוא הישיר ממצרים מהווה כ-%20 מהיבוא הישראלי. "למרות שהיבוא הישיר יהיה לראשונה נמוך מ-2 מיליון טון, אני מניח, שבשוק החופשי תרכוש ישראל נפט מצרי במיליון טון נוספים, כפי שקורה כל שנה", הוסיף.

ערב כינוס ועידת הליגה הערבית בקהיר הודיע שר הנפט המצרי, כי ארצו תמכור לישראל כ-1.2 מיליון טון נפט בשנת 97', לעומת 2 מיליון טון בשנים הקודמות. ממשרד התשתיות נמסר בתגובה, כי ישראל מוכנה לרכוש נפט ממצרים, אולם אם היא מסרבת למכור, ניתן להשיג אותו במקומות אחרים בעולם. "אנחנו מוכנים לקנות נפט מצרי על בסיס שיקולים כלכליים. איננו מוכנים לערב בעסקים הכלכליים שיקולים פוליטיים. נראה, כי מצרים משתמשת בנפט כמנוף להפעלת לחצים פוליטיים על ישראל", נמסר בתגובה. «מאת אורה קורן «מצרים תמכור לישראל ב-97' רק כ-%60 מכמות הנפט המתחייבת מהסכמי קמפ-דייוויד «ראש מינהל הדלק: מצרים הבהירה שלא תוכל למכור את סל המוצרים הנדרש