חברת גמל תשואה, בבעלות קבוצת בנק לאומי ודוד עזריאלי, חתמה ביום א' שעבר על חוזה, שבו היא קונה את חלקה של לאדברוק, 50 אחוז, בפרויקט המשרדים והמסחר הרצליה ביזנס פארק, בהרצליה, ב-45 מיליון דולר. שום פירסום רשמי לא ניתן לעיסקה הגדולה, עד שפורסמה לראשונה בגלובס, ביום א' השבוע. כך, בקול דממה דקה, הסתימה מעורבותה של לאדברוק בארץ - פעילות שהחלה לפני כעשר שנים בקול תרועה גדולה. חברת הנדל"ן האנגלית הגדולה היחידה שהשקיעה כאו - חיסלה בשבוע שעבר את השקעתה האחרונה. משקיע חוץ, ולא מן הקטנים, עוזב את ישראל.
ההתחלה היתה בהילוך רביעי, לאדברוק זכתה ב-1987 במכרז של חברת קרתא הממשלתית-עירונית, לקניית מיתחם ממילא בירושלים, ליד חומת העיר העתיקה. לאדברוק שילמה כ-10 מיליון דולר בעד הקרקע, והודיעה שתבנה 200 דירות יוקרה, מרכז מסחרי בן 15,000 מ"ר, שני בתי מלון, מרכז מסחרי וחניוני ענק. יו"ר החברה ומבעליה, סיריל סטיין, יהודי ציוני עם לב חם, מקורב לגוש אמונים, הודיע חגיגית שהחברה תשקיע בפרוייקטים נוספים בארץ ותהפוך לחברה מובילה. כהוכחה, קנה למשפחתו ולו דירת-פאר בבית דירות יוקרה ליד מלון המלך דוד, ולכל חג הוא מגיע לירושלים. הוא עמד בהתחיבותו.
לאחר זמן קצר קנתה לאדברוק, עם קופות הגמל של בנק לאומי, את קרקע מפעל הטקסטיל אדרת בהרצליה פיתוח. היזמים הודיעו שיבנו מרכז מסחרי ובניני משרדים בהשקעה של כ-120 מיליון דולר. בכירי החברה הגיעו מאנגליה להנחת אבן הפינה, לפני שנים אחדות. סטיין, ויד ימינו ג'ון אנדרסון, הממונה על השקעות חוץ בלאדברוק, הצהירו שהחברה תקנה עוד נדל"ן בארץ.
לאמיתו של דבר, היו הענינים יגעים. האנגלים קרי המזג, שרצו למהר ולבנות בירושלים, נקלעו לסחבת של מתן רשיונות ואישור תכניות תב"ע. בניית המרכז המסחרי התעכבה בשל ויכוח ארוך עם הכנסיה הסמוכה, על רשות לחפור בתוך מגרשה. כשהחלו סוף סוף לבנות משהו, נתקלו מיד בקברים, ובניית המרכז המסחרי התעכבה שנים. הם החלו לבנות 50 דירות ראשונות מול שער ציון, והמכירה התנהלה בעצלתים, אף כי בכירים, ובהם נשיא המדינה דאז, חיים הרצוג המנוח, קנו מהם דירות.
בינתים, חלו שינויים גם באנגליה. ללאדברוק היו בעיות בתחומים אחרים, ובעלי המניות החליטו להכניס שינויים בהנהלה. התמימים, שחשבו שסטיין הוא בעל המניות המוביל וכל-יכול בחברה, גילו פתאום שלאמיתו של דבר הוא מחזיק רק בכ-%2 מן המניות, והשליטה היא בחלקה בידי קבוצת משקיעים אנגלים ותיקה, ובחלקה בידי קרנות פנסיה של מפעלים גדולים. לא כל המשקיעים הלא-יהודים ראו בעין יפה את החלטתו של סטיין להכנס להשקעות בארץ. מצבה של החברה חייב אותה לצמצום בפעילות, וישראל היתה בין הקרבנות הראשונים. לאחר זמן קצר פרש סטיין מתפקידו כיו"ר, ולא היה, ממילא, מי שימריץ את ההשקעה בארץ.
האנגלים החליטו למכור את השקעותיהם בחלקים. תחילה, ב-1993, הם מכרו את הקרקע למגורים בממילא, כשהיא מפותחת ולאחר השבחב, לקבוצת אקירוב, ב12.5 מיליון דולר. לאחר זמן קצר מכרו לאקירוב, ללא שותפים, 50 אחוז מהפרוייקוט המסחרי, כולל בנין המשרדים ושני בתי המלון. ביולי 1995 מכרה לאדברוק לאקירוב גם את המחצית השניה של הפרוייקט המסחרי. כל המכירות נעשו פחות או יותר במחירי עלות, כלומר החזר מה שלאדברוק שילמה לקרתא בעד הקרקע, צמוד למדד, ועוד החזר הוצאות תיכנון ופיתוח. אקירוב החל באחרונה בבנית המרכז המסחרי. בניית ומכירת 50 הדירות הראשונות הסתיימה, ועתה בונים ומוכרים מנה נוספת של 50 דירות.
כל התכניות לקנות קרקע במקומות נוספים בארץ - בוטלו. זה שנתים וחצי שללאדברוק יש רק השקעה אחת בארץ, שותפות של 50 אחוז בהרצליה ביזנס פארק. זוהי דוקא השקעה טובה: עד עתה בנו 13,000 מ"ר משרדים ו-5,000 מ"ר מסחרי, וכמעט הכל מושכר. אולם המקורבים לעיסקה יודעים זה חדשים רבים, כי לאדברוק החליטה לחסל גם את ההשקעה האחרונה שלה.
מדוע לצאת מהשקעה כה טובה? נציג לאדברוק בארץ, יוסי איסלנד, אומר שאין לו יפוי כח מהחברה בלונדון להשיב לשאלות עתונאים. מקור המקורב לחברה אמר לגלובס, כי החברה קיבלה החלטה איסטרטגית לחסל את כל השקעותיה בנדל"ן מחוץ לאנגליה, וכי הנכס בהרצליה הוא בעצם אחד האחרונים שנותרו למימוש. מקור אחר אמר הבוקר לגלובס, כי לחברה כה גדולה כמו לאדברוק, פשוט לא כדאי לנהל משרד ופעילות בארץ בשביל פרוייקט אחד, שבקנה המידה שלה הוא קטן.
כבר בראשית 1997 העבירה לאדברוק את הנכס בהרצליה מסעיף רכוש קבוע לסעיף רכוש שוטף במאזן, מה שרימז בכוונתה למכור את חלקה במשך השנה. בחודשים האחרונים פנתה החברה למספר גורמים, וההצעה הגבוהה ביותר, 45 מיליון דולר, הגיעה ממשקיע יהודי-אנגלי. השותפה הישראלית, גמל, ניצלה את זכות הסירוב הראשונה, המוקנית לה בחוזה השותפות, והודיעה שהיא קונה את ה-50 אחוז במחיר זהה. לאדברוק יוצאת - עזריאלי נכנס. «אלעזר לוין «משקיע אחד פחות «מכירת חלקה של חברת לאדברוק ב"הרצליה ביזנס פארק" מסיימת את פעילותה של החברה בישראל, שהחלה בהכרזות גדולות והסתיימה בשקט
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.