לונדון בקדחת המילניום

אולי השעון של גריניץ' היה הסיבה שלונדון העניקה לעצמה כבר לפני שנה את התואר "מילניום סיטי". הרי "גריניץ' מין טיים", קו האורך אפס של כדור הארץ, נמתח מן המצפה המלכותי שעל הגדה הדרומית של התמזה, והוא קנה המידה לזמן המקובל בעולם כולו.

כדי להקנות לבירת בריטניה פרופיל המתאים לפתיחת האלף השלישי לספירה, הושקעו מיליונים רבים. הכספים מגיעים בעיקר מהפיס הלאומי הבריטי וכן מספונסרים (נותני חסויות) מסחריים.

עיקר תשומת הלב מוקדשת לארכיטקטורה החדשה. בין הפרוייקטים נמנית גלריית טייט לאמנות מודרנית, שלמענה משפצים תחנת כוח גרעינית ישנה בגדה הדרומית של התמזה. האדריכלים השווייצריים הנודעים הרצוג ודה מרון מתכוונים להפוך את המבנה להיכל אמנות. בגדה הצפונית של הנהר מתוכננת ספריה לנשים. גם במקומות אחרים בלונדון קמים מיבנים מרשימים, שלחלקם אין תכלית זולת אחת: לשמש במת פרסום לספונסרים גדולים.

* * * דוגמא בולטת היא גלגל הענק בגובה 135 מטר המכונה "העין של לונדון", שבעזרתו רוצה חברת התעופה בריטיש איירוייס להשקיף בסוף השנה לעבר האלף החדש. הגלגל ליד התמזה יאפשר "טיסה" במשך 30 דקות בשמי לונדון, שחושפת פנורמה מרשימה כבר מגובה נמוך.

כמה מאות מטרים במורד הנהר נתקלת העין במחווה הנבנית הבאה, שתועלתה לא ברורה ממבט ראשון. מדובר בגשר להולכי רגל שיקשר את גלריית טייט החדשה עם כנסיית סנט פול בלב הסיטי. זהו המעבר הראשון מעל התמזה שלא מיועד לכלי רכב. העין של לונדון תקרוץ מחודש ינואר 2000, בגשר המילניום יוכלו לצעוד רק באפריל, וטייט החדשה תיפתח לקהל החל מחודש מאי (פרטים: בכל לשכות התיירות בעיר).

אבל הפרוייקט הארכיטקטוני הגדול ביותר לאלף הבא הוא "מילניום דום" השוכן בחצי האי אשר בקטע הדרומי מערבי של התמזה. הבניין השנוי במחלוקת יוכל להכיל 13 פעמים את רויאל אלברט הול, ומתנגדיו כינו אותו "צלחת מעופפת הפוכה". כאן בונה אדריכל בריטי חשוב, לורד ריצ'רד רוג'רס, אוהל עגול שיעלה מיליונים, ולמענו מינתה ממשלת בלייר אפילו את השר פיטר מנדלסון. הדום יהיה טבור "חוויית המילניום" - השם שנתנו למכלול הפרוייקטים באיים הבריטיים.

החגיגה אמורה להימשך שנה שלמה. מארגנת המופעים היא חברה הנקראת "ניו מילניום אקספיריינס קומפני" (NMEC) שאמורה להוציא 758 מיליון ליש"ט. ספונסרים מסחריים, ביניהם בריטיש סלקום, רשתות כמו טסקו ומארקס אנד ספנסר, וגם פירמות אמריקאיות כמו פורד ומקדונלד'ס, יתרמו יותר מ-150 מיליון ליש"ט. אף פעם בעבר לא משך אירוע בממלכה המאוחדת סכום גדול מזה.

* * * זה יהיה קרב הצריכה של האלף הבא. ההכנסות מכרטיסי כניסה, מכירת מוצרי מילניום וגסטרונוניה, נאמדות על ידי NMEC ב-200 מיליון ליש"ט. המחזור העיקרי יזרום בדום. בחסות מקצועני הבמה פיטר גבריאל ומארק פישר, יועלה שם מילניום-שאו. מדובר על "קרנבל של אמנים רוקדים ומעופפים, שיגולל סיפור אהבה דרמטי על מיפגש טראנסדנטאלי בין נער ונערה", נאמר בתיאור התכנית.

אטרקציה נוספת של הדום: 14 מישורי חוויות שבהן המבקרים יוכלו להחליף זמנית את הגזע, ואפילו את המין שלהם. NMEC לוקחת בחשבון 12 מיליון מבקרים, כולל 2 מיליון מחו"ל, שינהרו במשך השנה הבאה לדום.

העיתונות הביקורתית מטילה ספק במספרים, בהתחשב במחיר הכניסה המוצע של 20 ליש"ט. מה שבטוח הוא שליל הסילבסטר בכיכר הדום יהיה מסיבה ענקית. בין 10,000 המוזמנים יהיו גם המלכה וראש הממשלה. בליבם מקווים המארגנים שהדום לא יהפוך ביום המחרת לצלחת מעופפת חסרת תועלת, ולמפולת פיננסית.

« הנדלסבלאט « לונדון בקדחת המילניום «