תל-אביב - הוליווד. מלחמות היהודים

בועז דוידזון מאשים את יורם גלובוס בנישולו מזכויות היוצרים והתמלוגים על "אסקימו לימון" ונכסים קולנועיים אחרים

בועז דוידזון מתקשה להבין מדוע יורם גלובוס מחק את שמו מרשימת הקרדיטים של הגירסה הטלוויזיונית של "אסקימו לימון". אחרי הכל, דוידזון הוא זה שביים את הגירסה הקולנועית עליה מבוססת הסדרה, והוא גם כתב את התסריט, יחד עם אלי תבור - ששמו כן מוזכר כאחד מכותבי הסדרה.

"זה לא רק הקרדיט", הוא אומר, "'אסקימו לימון' מבוסס על הזיכרונות שלי. על עצמי, על החברים, על ההורים ועל החברות שלי. אלה חוויות הילדות וההתבגרות שלי. ועבור גלובוס זה לא נחשב. עבורו אני פשוט לא קיים יותר". דוידזון החליט "לצאת למלחמה", במטרה לקבל את מה שמגיע לו, לדבריו. עורכי דינו עומדים להגיש בקרוב, כך הוא טוען, תביעות בשווי של כמה מיליוני דולרים נגד גלובוס, בישראל ובארה"ב.

דוידזון יושב היום בלוס אנג'לס ומופקד על ההפקות ופיתוח הפרוייקטים של Nu Image, חברת הפקות הוליוודית משגשגת, בבעלותם של אבי לרנר ודני דימבורט. דוידזון עצמו היה מעורב בפיתוח, בימוי והפקת למעלה מ-100 סרטים הוליוודיים, אך "אסקימו לימון" נותר קרוב לליבו יותר מכל הפקה גדושת סטארים אחרת. הפוסטר של הסרט תלוי בגאווה במשרדו שבשדרות סנסט בהוליווד, כך שאף אחד לא יחמיץ אותו.

הפרוספקט ההדור של סדרת הטלוויזיה "אסקימו לימון" - שחולק לקניינים בינלאומיים ב-MIP-TV האחרון - מונח, לעומת זאת, על המכתבה, כמוקצה מחמת מיאוס. תמונתו של צחי נוי מתנוססת עליו, לצידם של שלושה גברברים צעירים. שמו של גלובוס מופיע, כמו גם שמם של נוי ואלי תבור. לדוידזון אין, כאמור, כל זכר בשורת הקרדיטים.

דוידזון טוען, כי גלובוס מפיק את סדרת "אסקימו לימון" ללא תיאום עימו, ואינו מתכוון לשתף את דוידזון בהכנסות ממכירת הסדרה בישראל ובשווקים הבינלאומיים. לדבריו, הוא נושל גם מזכויותיו לתמלוגים מהרווחים שגרף הסרט בכל העולם.

"אסקימו לימון", מנכסי צאן הברזל של הקולנוע הישראלי, הוא "שובר הקופות" הישראלי הבולט של כל הזמנים, והיחיד שזכה להצלחה מסחרית ניכרת בשוק הבינלאומי. הצלחת הסרט הזה שימשה כמקפצה פיננסית ליורם גלובוס ומנחם גולן, ובעצם איפשרה להם לרכוש את קנון גרופ ולהיכנס לתעשיית הסרטים ההוליוודית. קנון עשתה חיל מספר שנים, עד שקרסה בשלהי שנות ה-80.

דוידזון, החייל הנאמן של גולן וגלובוס מאז ימי סרטי נוח, טוען, כי לא ראה סנט מרווחי הלהיטים שביים עבורם. פרט ל"אסקימו לימון", נזקפים לזכותו גם "משפחת צנעני", "לופו", "ישראלים מצחיקים" וסרטים אחרים, שמכרו מיליוני כרטיסים בבתי הקולנוע ומוקרנים מדי פעם בערוצי הטלויזיה והכבלים. הוא אמנם קיבל תשלום עבור בימויים, אך לא את התמלוגים המגיעים לו, לטענתו, כשותף בסרטים הללו.

הוא מפנה אצבע מאשימה ליורם גלובוס, שחולש על כל הנכסים הקולנועיים הללו. דוידזון: "במשך שנים ניסיתי לקבל ממנו לפחות דו"חות על ההכנסות, אבל ללא הצלחה. שלחתי לו אינספור תזכורות ומכתבים, ובפעם האחרונה שהוא טרח לענות לי, הוא כתב כי כשמכרתי את המניות שלי בקנון בחזרה לחברה, בעצם ויתרתי על הזכויות שלי על הסרטים. הטענה של ויתור על הזכויות מגוחכת. לא ייתכן שגלובוס, כישראלי, ירוויח מהעובדה שאני נאלצתי למכור את המניות שלי בחברה ציבורית אמריקנית".

לדברי דוידזון, הוא התלבט ממושכות לפני שהחליט לפנות לבית המשפט. "לפני שבוע שלחתי לגלובוס מכתב חריף, והבהרתי לו שהוא גורם לי עוול ומאלץ אותי לנקוט בצעדים דרסטיים. הצעתי לו לסיים את העניין בצורה יפה, אבל הוא לא מוכן לוותר ואפילו לא הגיב".

מדוע חיכית כל כך הרבה שנים ולא הגשת תביעה?

"אולי זו התמימות שלי. ניסיתי בדרכים טובות וזה לא עבד. היום יש נתק, אבל כשהוא התגורר בלוס אנג'לס, היחסים בינינו היו מאוד הדוקים. תמיד הייתי לצידו, ברגעים הכי קשים".

בירור תביעה כזאת עלול להימשך שנים, ולא קל להוכיח כמה הסרטים הרוויחו.

"עורכי הדין שלי מקבצים נתונים על מכירות הכרטיסים בבתי הקולנוע ומכירות של זכויות השידור לטלוויזיה, בישראל ובעולם. אנחנו מכירים את השוק והתעריפים הנהוגים, ומכירות הכרטיסים מדווחות על פי החוק. אנחנו גם בודקים את האפשרות להטיל צו מניעה על הפקת הסדרה. אולי הגיע הזמן גם לחשוף כמה סיפורים אפלים מפרשיית קנון. זה יגרום לרעידת אדמה לא רק בהוליווד, אלא גם בתעשיות הסרטים בישראל ובאירופה. אני מאוד מקווה, שהוא לא יאלץ אותי לעשות את זה.

"אין ספק, שהסרטים שלי היו רווחיים. אין ספק, שמגיע לי חלק מהרווחים, ואין ספק גם שלא קיבלתי פרוטה מהרווחים. כולנו יודעים את זה, ורק גלובוס מתכחש לזה".« ניר נתן, לוס אנג'לס « תל-אביב - הוליווד. מלחמות היהודים « בועז דוידזון מאשים את יורם גלובוס בנישולו מזכויות היוצרים והתמלוגים על "אסקימו לימון" ונכסים קולנועיים אחרים