כמה שאנחנו מסכנים. התחלנו לאסוף מידע על מאה האנשים העשירים ביותר בתחום הטכנולוגיה במארס וסיימנו באוגוסט. השקענו שישה חודשי עבודה בהשוואת גרעונות חשבונות הבנק שלנו לנכסים של אנשים כמו ביל גייטס ומייקל דל.
גרוע מכך, הנכסים לא הפסיקו להשתנות. ב-1 במרס, לפייר אומידיאר מ-eBay היו מניות בשווי 4 מיליארד דולר. מאז, השווי שלו, נטו, הגיע ל-6.4 מיליארד דולר (8 במארס), 8 מיליארד (29 באפריל), 2.8 מיליארד (4 באוגוסט) ו-4.7 מיליארד (31 באוגוסט).
בהתחלה הגיעה התמוטטות האביב. בתוך חמישה ימים, בעלי המניות של AOL, יאהו, אמאזון, IBM, דל, קומפאק, מייקרוסופט, אינטל וסיסקו איבדו 108 מיליארד דולר. ג'רי יאנג מיאהו איבד לבדו 300 מיליון דולר. עד ה-14 ביוני ירדו מניות אמאזון ב-%56 ממחיר השיא שלהם, ובכך קיצצו משווי הונו של מנכ"ל אמאזון, ג'ף בזוס, 7 מיליארד דולר.
בקיץ, מגזר ההיי-טק החל להתאושש ולמעוד חליפות, אך סיים אותו מאושש. מאה העשירים שלנו הגיעו לאוגוסט עם שווי משותף של 282.5 מיליארד דולר. עכשיו תקשיבו לזה: ה-282.5 מיליארד דולר האלו הם כמעט כפול מערך מאה העשירים המקבילים בשנה שעברה (152.9 מיליארד דולר), ופי 2.6 יותר מאשר אלו מלפני שנתיים (אנשים שחשבנו אותם לעשירים באופן אבסורדי). ברשימה 30 מיליארדרים, כפול ממספר המיליארדרים בשנה שעברה וכמעט פי שלושה יותר מבין מאה המופלאים של 97'.
זה כמו לקרוא מאמרים אסטרונומיים על היקום: אחרי כמה זמן, 10,000 שנות-אור לא נשמעות כמו מרחק גדול. (המאמר הזה מזכיר את המילה "מיליארד" 21 פעמים. נסו להקריא את המאמר הזה בקול רם ותישמעו כמו "ספוק" מסטאר טרק). 98 הגברים ו-5 הנשים האלו (ברשימה 3 זוגות) לא רק מאד עשירים, הם עשירים במידה בלתי-ניתנת להבנה.
ג'ו ריקטס מחברת הברוקרים המקוונת אמריטרייד היה מספר 34 ברשימת השנה שעברה עם 351 מיליון דולר. השנה, הנשיא לשעבר של מייקרוסופט, ג'ון שירלי היה זקוק ל-935 מיליון דולר כדי לתפוס את מקומו של ריקטס. כדי לתפוס את המקום ה-100 השנה היה צריך 167.4 מיליון דולר, כפול מ-82 מיליון הדולר שהיו מספיקים כדי להתגנב למקום האחרון בשנה שעברה ופי 3.5 מה"אחרון אחרון חביב" של לפני שנתיים.
אבל יש דברים שלא השתנו מאז שחיברנו את הרשימה הראשונה לפני שנתיים. כל שלושת האנשים העשירים באים ממיקרוסופט. למעשה, ששת השמות הראשונים לא יצאו מהמקומות הללו, הם רק החליפו מקומות: מייקל דל עבר מהמקום השישי לרביעי, ובכך עבר את גורדון מור מאינטל ולארי אליסון מאוראקל. עכשיו מאיים דל על מספר 3 ברשימה - סטיב באלמר ממייקרוסופט. ביחד טיפס ההון של 6 הראשונים ב-%63 מ-98' וב-%127.5 מ-97'.
ותמיד צריך לזכור את האינטרנט. לפני שנתיים הרשימה שלנו כללה שמונה יזמי אינטרנט שתרמו %1.6 לעושר הכולל של הרשימה. המספרים האלו עלו ל-28 אנשים ו-%5.7 לפני שנה, כאשר בחור אחד - בזוס - נמצא בעשירייה הפותחת. השנה, 43 יזמים מ-25 חברות תרמו %16 לעושר הכולל של הרשימה; בהם נכללו שלושה מתוך ה-11 הראשונים.
אנשי האינטרנט החדשים באים מ-14 חברות, 10 מתוכן הנפיקו לראשונה בשנה האחרונה. נותנות הטון היו חברות כמו ברוקייד קומיוניקיישנס, מובילה במיתוג והולכה של סיבי תקשורת עבור אחסנה ממוחשבת (עלתה ב-%983.9 מאז הונפקה ב-24 במאי), ו-eBay (עלתה ב-%2,365.6 מאז ההנפקה בספטמבר שנה שעברה).
שווי מניות Etoys צמח פי ארבעה ביום המסחר הראשון שלהן, לשווי שוק של 7.7 מיליארד דולר. ההערכות האלו לא מוטרפות; הן פשוט עניין של היצע וביקוש. ומה בדבר 32 ה"מרוששים" שנפלו מהרשימה? מקצתם צפו בעושרם קטן, אך שלום רובם טוב, הם פשוט לא עומדים בקצב צמיחת העושר של אנשים כמו קווין או'קונור מדאבל קליק, חברה לפרסום באינטרנט, שהונו צמח ב-%507. למען האמת, המסכנים שווים בסביבות 100 מיליון דולר כל אחד. אבל, בעצם, 100 מיליון דולר כבר לא נשמעים כל כך הרבה, נכון?
וזה בהחלט מפחיד.
מה זה 100 מיליארד דולר
ביל גייטס עשוי להיות שווה עכשיו רק 92 מיליארד דולר, אבל, בתלוי במחיר המנייה של מייקרוסופט, הוא כבר שלט בעבר ביותר מ-100 מיליארד דולר. הנה כמה דרכים לתפוס כמה 100 מיליארד דולר שווים:
גייטס יכול היה לתת לכל אוכלוסיית ארצות-הברית (273.68 מיליון נפש) 365.39 דולר, או לתת לכל אדם בכדור הארץ 16.61 דולר.
שני מיליון אמריקאים, שכל אחד מהם מייצר 50 אלף דולר באופן שנתי, היו מרוויחים את שווי גייטס בשנה.
אם היו ממירים את הונו לשטרות דולר בודדים ומניחים אותם קצה לקצה, הם היו מגיעים מכאן לירח 40.4 פעמים. 9.69 מיליון מייל!
דבר אחד שמגמד את הונו של גייטס הוא החוב הלאומי של ארצות-הברית בסך 5.66 טריליון דולר. הוא יכול לשלם רק %1.77 מהסכום הזה.
הוא היה יכול לשלם את כלל התקציב של נאס"א (13.47 מיליארד דולר) במשך 7.42 שנים.
אם משרד המשפטים האמריקאי היה מחליט להטיל על מיקרוסופט קנס יומי בסך 1 מיליון דולר על הפרות מונופוליסטיות, גייטס היה יכול לשלם את הקנס במשך 273.8 שנים.
ביל שווה 53.75 מיליארד דולר יותר מכל הזהב שאגור בפורט נוקס (האתר בו נשמרות עתודות הזהב של המעצמה מס' 1 בעולם).
הוא היה יכול לתת לכל אחד מ-31,575 העובדים בחברתו 3,167,062.55 דולר.
הוא גם יכול היה לתת לכל אחד מחסרי-הבית בארצות-הברית (כ-700,000 אנשים), 142,857.14 דולר או לכל אחד מהאמריקאים שחיים בעוני (34.5 מיליון נפש) 2,898.55 דולר.
שווי הונו היה מציב אותו במקום ה-35 ברשימת התמ"ג של מדינות העולם לפי הבנק העולמי, ובכך היה עובר את התמ"ג של איראן, אינדונזיה, מצרים, איחוד האמירויות, כווית, ניו זילנד, מרכז אמריקה, הרפובליקה הדומיניקנית, פרו, הפיליפינים, קוסטה ריקה, קייפ ורדה, קמבודיה, מאקאו, סרי לנקה, וייטנאם, פנאמה, גרינלנד, מרוקו, סינגפור, קניה וניגריה (וכ-2 מיליארד פחות מהתמ"ג של ישראל ב-98').
1. ביל גייטס, בן 44
מיקרוסופט: מייסד, מנכ"ל,יו"ר
92.73 מיליארד דולר
השנה זינק עושרו של גייטס לשמיים, בזמן שתדמיתו הציבורית צללה לקרקעית האוקינוס. האם באמת היה עלינו להאמין לו, כשטען במשפט האנטי-טראסט נגד חברתו שהאיש שיש לו הרבה יותר כסף (על הנייר) מ-100 מיליון האמריקאים העניים ביותר, לא ידע מה פירוש המושג "נתח שוק"? האם הוא מונופוליסט קשוח או רק בחור שמנסה לעשות כמה בוחטות בשוק החופשי? אל תסמכו על הממשל הפדרלי האמריקאי שהוא יצליח לגלות את האמת. עושרו של גייטס מהווה כשליש מסך כל העושר שמייצגת הרשימה - אפילו בזמן שהוא מוותר עליו: תרומותיו לקרן המשפחתית שלו גדולות כיום מ-17 מיליארד דולר.
2. פול אלן, בן 46
מיקרוסופט: מייסד, חבר מועצת המנהלים
25.5 מיליארד דולר
השמועות על כך שאלן עומד להתחתן בחודש מאי עם כוכבת הטניס מוניקה סלס התפוגגו, אבל סביר שמאמא סלס עדיין מצפה להצלחת השידוך. אלן מכר כ-20 מיליון מניות של מיקרוסופט במהלך השנה האחרונה, בזמן שמניות החברה טיפסו ב-%91 עד אוגוסט. לאלן אחזקות בכ-100 חברות דרך וולקן ונצ'רס, ורכישותיו הפכו את צ'ארטר קומיוניקיישנס לחברת הכבלים הרביעית בגודלה בארצות-הברית. הצעד הבא עבור צ'ארטר: הנפקה ראשונית בשווי 3.5 מיליארד דולר. אלן הוציא 25 מיליארד דולר על עסקי כבלים ואינטרנט ב-19 החודשים האחרונים בנסיונו להפוך לאיל רוחב-פס.
3. סטיב באלמר, בן 43
מייקרוסופט: נשיא
22.2 מיליארד דולר
"לעזא. עם ג'אנט רינו", אומר באלמר, בהתייחסו למשפט האנטי-טראסט שעומד נגד מייקרוסופט. באלמר מודאג יותר מהאטת הביקוש למחשבים פרטיים וממתחרים כמו רד האט, סאן, אוראקל, AOL. הרשימה לא נגמרת. כמו סטיב קייס מ-AOL (מס' 29) ומג ויטמן מ-eBay (מס' 37), באלמר הוא בוגר תאגיד מוצרי הצריכה פרוקטור אנד גאמבל.
4. מייקל דל, בן 34
דל קומפיוטר, מייסד, מנכ"ל, יו"ר
20.21 מיליארד דולר
בזמן שהפסדי אמאזון בתחום המסחר האלקטרוני הלכו והצטברו, למיזם המסחר באינטרנט של דל, Gigabuys.com לקח רק 4 חודשים להגיע לרווחיות. מכירות באינטרנט מהוות כיום יותר מ-%30 מהכנסות החברה, והנתח האלקטרוני הולך וגדל. לא משנה כמה מהר יטפסו הרווחים, הם לא יעמדו בקצב עליית שווי המניות של דל: עלייה של יותר מ-%69 אלף (!) בעשור האחרון (ו-%92 בשנה האחרונה).
5. גורדון מור, בן 70
אינטל: יו"ר בדימוס
14.6 מיליארד דולר
תקראו לזה החוק השני של מור (בראשון הוא קבע שכוח החישוב של המעבדים המובילים יכפיל עצמו כל 18 חודשים): עבור כל שיפור בכוח החישוב של מעבדי אינטל, יש עלייה בהונו של מור. העושר הזה הצטמק ב-%25 באביב האחרון כשבוול-סטריט דאגו שמחשבי PC זולים יכריחו את אינטל להוריד באופן דראסטי את מחירי המעבדים שלהם, ובכך להפחית את שולי הרווח השמנים שלהם. אבל אל פחד: הורדות המחירים של אינטל השיגו מספיק שווי שוק כדי לנטרל את הצרת השוליים. המנייה חזרה לחייך וכך גם הונו של מור.
6. לארי אליסון, בן 55
אוראקל: מייסד, מנכ"ל, יו"ר
12.4 מיליארד דולר
אליסון הוביל את ספינתו דרך ים סוער בשנה האחרונה. בדצמבר הוביל את היאכטה שלו דרך הוריקאן הלן כדי לנצח במירוץ סידני-הוברט. ואז במארס, צנחו מניות אוראקל ב-%22 ביום אחד - ועושרו של אליסון צנח ב-3 מיליארד דולר. התוכנית שלו להחלפת מיחשוב בשיטת שרת-לקוח למודל מבוסס אינטרנט (מחשב רשת) עזר למניות אוראקל ולעושרו של אליסון להתאושש. עכשיו, צריך רק לקוות שהחברה תצליח להישאר על אדמה יבשה.
7. ג'ף בזוס, בן 35
אמאזון.קום: מייסד, מנכ"ל
7.3 מיליארד דולר
מניות אמאזון התאוששו מאז הנפילה החופשית שלהם באביב האחרון, שהורידה %56 מערך המניות. ההתרחבות היקרה של אמאזון לדיסקים, סרטי וידאו, מכירות פומביות, צעצועים ואלקטרוניקה, הכניסה את החברה לחובות ארוכי-טווח בשווי 1.5 מיליארד דולר, והיא מאידך לא הצליחה לקחת את השוק מהמובילים בתחומם כמו eBay ו-eToys. גרוע מכך, הצמיחה בהכנסות הואטה. בזוס עדיין עשוי לנצח במירוץ, אבל זה לא יהיה קל. או זול.
8. ויליאם היולט, בן 86
היולט-פקארד: מייסד, חבר מועצת המנהלים בדימוס
6.6 מיליארד
דולר אביה מולידה של HP שמר על מיקומו בשל עלייה של %94 בהונו. העלייה התבססה בחלקה על המאמצים של החברה בת ה-61 להציג בפני המשקיעים תדמית קלילה וזריזה יותר - יצירת נוכחות אינטרנט על ידי חתימת חוזה עם יאהו לבניית פורטלים, לדוגמא. הצעד האחרון: מינוי מנהלת לשעבר בלוסנט, קרלי פיורינה כמנכ"ל החיצוני הראשון בתולדות החברה הוותיקה. פיורינה היא גם האישה הראשונה שמנהלת חברת בלו צ'יפ. איך הלכה לה התדמית העבשה.
9. טד וויאט, בן 36
גייטוויי: מייסד, מנכ"ל, יו"ר
6.24 מיליארד דולר
אנליסטים מגחכים מהרעיון של וויאט ל"חנויות-כפריות" ללא מלאי, אבל טד נראה נבון למדי כרגע: המכירות של גייטוויי גדלו ב-%20 במחצית הראשונה של 99'. וויאט מרחיב את גייטוויי לתחומי התוכנה, הציוד ההיקפי והגישה לאינטרנט; האם ספקי האינטרנט יהיו הבאים בתור? החברה מתחרה כעת עם מייקרוסופט, AOL וגם עם דל - ו-וול-סטריט חזרה להאמין בחברה של וויאט: מניות גייטויי הוסיפו בשנה האחרונה %50 לערכן.
10. פייר אומידיאר, בן 32
eBay: מייסד, יו"ר
4.72 מיליארד דולר
האתר של eBay קרס באופן סדרתי בקיץ שעבר, חתך את שווי מניות החברה בחצי ועלה לאומידיאר יותר מ-3 מיליארד דולר. על המשקיעים לצפות ללחץ נוסף על המניה, בעקבות פתיחת אתרי המכירות הפומביות של אמאזון ויאהו. ועדיין, באתר נערכות 1.8 מיליון מכירות ביום, נתח דומיננטי מהשוק, ו-eBay באמת מצליחה להרוויח. במובן מסוים, eBay כבר מילאה את המשימה שלה: אומידיאר פתח את האתר כדי לעזור לארוסתו דאז, פאמלה, לאסוף מחזיקים של סוכריות פז. בספירה האחרונה, לפאמלה היו 400 פריטים שונים באוסף
11. ג'יי ווקר, בן 44
פרייסליין.קום: מייסד, סגן יו"ר
4.24 מיליארד דולר
"זה הולך להיות גדול - באמת גדול". איש התדמית של פרייסליין, השחקן ויליאם שאטנר (קפטן קירק) צדק. המודל העסקי הפשוט של החברה - נקוב במחיר של שירותים: מכרטיסי טיסה ועד משכנתאות - יצר צמיחה של %1,494 במכירות מאז 98'. מניות פרייסליין זינקו פי ארבעה ביום המסחר הראשון במארס, וטיפסו ב-%135 עד אפריל, ובכך הגיעו מניותיו של ווקר לשווי של 10.1 מיליארד דולר. ווקר עשה את המיליון הראשון שלו בגיל 20, כשהחל לעבוד בשבועון בצפון מדינת ניו יורק. בין המיזמים הנוספים שלו אפשר למנות את NewSub Services, חברה למכירת מנויים, ו-Walker Digital, טראסט-מוחות בעל אוריינטציה דיגיטלית.
13-12. דייויד פילו, בן 33 ג'רי יאנג, בן 31
פילו יאהו: מייסד - יאנג יאהו: מייסד, חבר הנהלה
- פילו: 3.45 מיליארד דולר
יאנג: 3.37 מיליארד דולר
החברה שהוקמה על-ידי שני מעריצי הסומו האלה מילאה את ביטנה השנה. היא זללה את גיאוסיטיס, ברודקאסט.קום ואת יצרנית התוכנה Encompass. היא גם הורידה את מתחריה לקרשים: ליאהו מגיעים יותר מ-32 מיליון מבקרים ייחודיים מדי חודש (3 מיליון יותר מאשר ל-AOL) ויש לה יותר מ-3,800 מפרסמים באתר. ביוני הצליחה יאהו לעבור את הערכות ההכנסה שנצפו, רבעון חמישי ברציפות, מפתיע לגבי חברה שהולכת ומשמינה.
14. ג'והן מורגרידג', בן 66
סיסקו סיסטמס: יו"ר
3.05 מיליארד דולר
בעוד מנכ"ל החברה, ג'והן צ'יימברס (מס' 58), מתאמץ להביא את מכירות האון-ליין של סיסקו ל-30 מיליארד עד 2002, הוא יכול לסמוך על היו"ר שלו שישים לב לעלויות. בתקופת כהונתו של מורגרידג' כמנכ"ל (88'-95'), הוא העלה את סיסקו ממכירות שנתיות חמישה מיליון דולר למיליארד דולר. לאחרונה הוא נשמע שואל בבית מלון בקליפורניה על ההנחה לפנסיונרים. מיליארד דולר הם לא מה שהיו פעם.
15. ג'פרי סקול, בן 34
eBay: סגן נשיא
2.86 מיליארד דולר
סקול משכיר בית עם עוד ארבעה חברים, נוהג במזדה משנות ה-80, ולאחרונה קנה סלון בשווי 2,000 דולר. כנראה שהוא עסוק מדי בלעשות כסף מכדי לבזבז אותו. סקול עובד 100 שעות בשבוע. באוגוסט, הוא לקח את החופשה הראשונה שלו ב-3 השנים האחרונות - אבל לא נסע לשום מקום. סקול היה שווה כמעט 4.2 מיליארד דולר לפני קריסת המערכות של האתר בקיץ; מאז פחת עושרו ב-%30. זה בסדר: מה שהוא באמת רוצה לעשות זה לכתוב רומנים היסטוריים.
17-16. הנרי סמואלי, בן 45, ניק ניקולאס, בן 40
סמואלי - ברודקום: מייסד, מנהל טכנולוגי ראשי, יו"ר שותף ניקולאס: ברודקום: מייסד, מנהל טכנולוגי ראשי, יו"ר שותף
סמואלי: 20.5 מיליון דולר/2.64 מיליארד דולר, ניקולאס: 20.5 מיליון דולר/2.64 מיליארד דולר
האם זו האינטל הבאה? אולי. השבבים של החברה הבלתי מוכרת הזו מאפשרים למידע לעבור במהירות גבוהה יותר על רשתות קיימות. העיצוב האחרון שלהם עבור גרפיקה ועיבוד עשוי לגרום לחברה לשלוט בשוק השבבים שממזגים את הטלוויזה והאינטרנט. כמה משקיעים מאמינים שהנרי וניק (השני מביניהם ישן בין שלוש לארבע שעות בלילה) נראים כמו היורשים של גורדון מור; מה שמסביר יחס מחיר/הכנסות של 274 ואת גודל הונם.
18. רוב גלאזר, בן 37
רילנטוורקס: מייסד, מנכ"ל, יו"ר
2.29 מיליארד דולר
גלאזר ידוע בנטיותיו הפילנטרופיות: החברה מתכננת לתרום %5 מרווחיה ברגע שהיא תגיע לרווחיות מתמשכת. הוא גם ידוע בפרצי הכעס שלו. הוא מפחיד את עובדיו ב-"Opressive Networks" (שם החברה המקורי היה Progressive Networks), כמו שהחברה ידועה בסיאטל. אבל הוא הכי מפורסם בגלל המאבק שלו עם מיקרוסופט, בה עבד. העריץ השמנמן העיד בעניין מיקרוסופט בפני הסנאט, וקבע שתוכנת הצגת המדיה שלה מתחרה באופן לא הוגן עם נגני המולטימדיה של חברתו. רילנטוורקס מנצחת לעת עתה, ויש לה נתח שוק בן %85.
19. צ'ארלס וואנג, בן 55
CA: מנכ"ל, יו"ר
1.87 מיליארד דולר
בבעלותו של וואנג, יליד שנגחאי, %6.4 מחברת מחברת התוכנה השלישית בגודלה בעולם (אחרי מיקרוסופט ואוראקל). בזמנו החופשי הוא גייס את ג'ורג' בוש, את נשיא סין זיאנג זמין ואת ביל גייטס כדי לעזור לקרן הצדקה האובה עליו: "רכבת החיוכים" (The Smile Train), ארגון שמספק ניתוחי-חינם לילדים מהעולם השלישי, שסובלים מפיות שסועים.
20. ג'ים קלארק, בן 55
Healtheon ו-AOL: מייסד Healtheon
1.65 מיליארד דולר
רכישת נטסקייפ על ידי AOL עזרה להגדיל את הונו של קלארק השנה, אבל הוא כבר עבר לסיפור ההצלחה הבא שלו. Healtheon מקשרת רופאים, צרכנים ומבטחים באופן מקוון. מניות החברה שילשו ערכן ביום המסחר הראשון בפברואר. לאחר מכן, הן טיפסו ב-%125 בשבוע בו התאחדה החברה עם WebMD. בקיץ האחרון נפלו מניות החברה ב-%20 ביום אחד: התאריך בו עובדים היו יכולים למכור מניות ברשותם לראשונה. באותו הזמן, כמות המסים הגבוהה שהוא משלם היוותה קרקע להנבטת סטרט-אפ נוסף: myCFO, שעוזרת לאנשים לעקוב אחרי מצבם הפיננסי האישי ברשת.
21. ג'ו ריקטס, בן 58
אמריטרייד: מנכ"ל משותף, יו"ר
1.62 מיליארד דולר
מניות אמריטרייד טיפסו בכמעט %1900 מאוקטובר 98' ועד לאפריל 99', בעת שמשקיעים אימצו אל ליבם חברות ברוקרים מקוונות. הקפיצה הזו היתה הכרטיס של ריקטס אל מועדון המיליארדרים של אומהה (יש דבר כזה. טד מס' 9 ונורמן וויאט וורן באפט הם האחרים). מניות אמריטריד ירדו ב-%45 מערכן המקסימלי, אבל ריקטס עדיין הצליח לתרום 1.46 מיליון דולר ליצירת תוכנית למסחר
22 דייויד וות'ראל,בן 45
CMGI: יו"ר
1.47 מיליארד דולר
חברת אחזקות עם טוויסט דיגיטלי מקווה ש-%83 שלה במנוע החיפוש הגוסס אלטה ויסטה יהפכו לאבן-הפינה של קיסרות האינטרנט שלה. וות'ראל מתכנן להשקיע יותר מ-100 מיליון דולר במהלך 18 החודשים הקרובים כדי לבנות מחדש את מנוע החיפוש, שנשאר מאחור בתחרות עם יאהו, לייקוס ואקסייט. אם התוכנית תצליח, הנפקה ראשונית של אלטה ויסטה עשויה להרים את עושרו של וות'ראל מעלה. ל-CMGI השקעות ביותר מ-40 חברות.
23. סקוט מקנילי, בן 45
סאן מיקרוסיסטמס: מנכ"ל, יו"ר, מייסד
1.34 מיליארד דולר
הברית המחוכמת שכרת מקנילי עם AOL מעמידה את סאן כספקית המובילה של תשתית האינטרנט. AOL מבטיחה לקנות שרתים של סאן בלפחות 500 מיליון דולר במשך שלוש השנים הקרובות, וסאן יכולה לצרף לשרתים שלה תוכנות מסחר אלקטרוני מבית היוצר של נטסקייפ. כל החדשות הטובות האלו שילשו את ערך מניות סאן, והפכו את שחקן ההוקי החובב והמנגח הנלהב של ביל גייטס למיליארדר של נייר.
24. רוברט גאלבין, בן 77
מוטורולה: חבר הנהלה
1.3 מיליארד דולר
גאלבין צפה בבנו, כריס (מס' 84), מביא את גאלבין מניופקטורינג (מוטורולה מאז 1947) חזרה לשגשג, על-ידי חיסכון בהוצאות ומכירת מחלקות. לגאלבין סניור, בנו של מייסד החברה, פול גאלבין, יש יותר מאינטרס הנובע מגאווה אבהית: מניות החברה קפצו ב-%102 בשנה שעברה - והחזירו אותו לקבוצת המיליארדרים. תודה, ילד.
25. ריצ'ארד בראדוק, בן 57
פרייסליין.קום: מנכ"ל, יו"ר
1.2 מיליארד דולר
זה לא הון שבראדוק היה מסוגל להגיע אליו בבנקאות. הנשיא לשעבר של סיטיקורפ עשה בוחטות עד עכשיו, והוא עובד על ניפוח הונו על-ידי פיתוח מערכת איסוף הביקוש ("Demand Collection System"), מערכת עליה יש לחברה פטנט. המערכת מאפשרת לפרייסליין.קום למכור חדרי מלון, רכבים שכורים ומשכנתאות ועוד הרבה דברים אחרים. השאלה אם החברה תחקה כדור פורח ותעוף לשחקים עדיין פתוחה. למרות עלייה של %126 בהכנסות ברבעון השני ביחס לרבעון הראשון, מניות החברה ירדו, משום שמשקיעים דואגים בגין עניין שולי אחד - רווחיות.
31. סאנג'יב סידהו, בן
42 i2Technologies: מייסד, מנכ"ל, יו"ר
999.8 מיליון דולר
אחרי 11 שנה, סידהו עדיין מחזיק ב-%44 מהחברה שלו, המהווה את הסיבה לכך שהוא מופיע באופן קבוע ברשימת ה-100. ההכנסות הוכפלו כל שנה מאז הקים סידהו את החברה ב-88', וסידהו מתמיד במציאת אופנים חדשים כדי לחסוך ללקוחות כסף. לאחרונה, הודיע על תוכניות לרכוש את סמארט טקנולוג'יס, שמפתחת פתרונות מבוססי אינטרנט לטיפול בלקוחות. ביולי האחרון הוא יצר שותפות עם HP לבניית פורטלי מסחר אלקטרוני. נתראה בשנה הבאה, סאנג'יב!
32. ג'יי אר. סימלוט, בן 90
מיקרון: חבר הנהלה
976.1 מיליון דולר
החבר הזקן ביותר ברשימה. סימפלוט הוא גם היחיד מבין המאה שעשה את המיליונים ממוצר היי-טק (שבבי זיכרון), אך גם ממוצר לו-טק (צ'יפסים, מתפוחי אדמה ולא מסיליקון). בינואר שעבר מכר סימפלוט %40 מאחזקותיו בחברה. הוא עדיין מחזיק ב-%3.2. אולי הוא סוף סוף פורש. מי יודע? הוא עדיין מסתובב בעירו במכונית הלינקולן שלו עם לוחית הרישוי "מר בטטה".
33. נאבין ג'אין, בן 40
אינפוספייס.קום: מייסד, מנכ"ל, יו"ר
936.1 מיליון דולר
ג'אין, עובד מיקרוסופט בדימוס, נהנה באופן קצר ממעמד של מיליארדר באפריל האחרון כשמניות אינפוספייס עלו ב-%384 יחסית למחיר ההנפקה הראשונית. החברה מספקת שירותי מידע עבור 1,800 אתרים ברשת. כשהמנייה נפלה, זה עלה לג'אין ב-500 מיליון דולר. אבל הוא מכר %20 מאחזקותיו עבור 200 מיליון דולר בקרוב למחיר השיא. עם הכסף הוא קנה בית ב-15 מיליון דולר בפרבר של סיאטל וקרא לו דיאמנטי - יהלום ביוונית.
34. ג'והן שירלי, בן 61
מיקרוסופט: חבר הנהלה
935.4 מיליון דולר
נשיא ומנהל תפעולי ראשי של חברת התוכנה מ-83' ועד 90'. שירלי משרת כיו"ר מנטור גראפיקס מאז 94'. החברה מספקת פתרונות עיצוב ממוחשבים עבור חברות טלקומוניקציה, סמיקונדקטורס, רכב ותעופה. אבל, איזה מזל שיש לשירלי כל כך הרבה מניות במיקרוסופט: מניותיו במנטור כמעט שאינן שוות דבר, במונחים יחסיים.
35. ג'והן ליטל, בן 42
פורטל סופטוור: מייסד, יו"ר
893.4 מיליון דולר
החברה נוסדה ב-85' כ-Portal Information Network, אחת מספקיות הגישה הראשונות. אז זיהה ליטל שוק צומח במהירות ולא מנוצל: ניהול לקוחות וחיובם. הוא שינה את שם החברה ואת מוקד העניין שלה, הפך את החברה לציבורית במאי האחרון ובום! ליטל הגיע לרשימה הזו. המנייה קפצה ב-%169 ביום ההנפקה, ובניגוד ל-IPOs אחרים - המשיכה לטפס. נכון להיום, מחיר המנייה גבוה ב-%236 ממחירה ביום ההנפקה. המשקיעים אוהבים את קאדר הלקוחות של החברה, הכוללים את MCI, UUNet, וורלדקום, בל סאות' ופאלם קומפיוטינג, כמו גם את ההסכם שלהם עם סיסקו, שהשקיעה בה 39 מיליון דולר. לליטל בר-המזל %25 מהחברה.
36. מייקל סיילור, בן 34
מיקרוסטראטג'י: מייסד, מנכ"ל
893.4 מיליון דולר
סיילור הוא בוגר חיל האויר האמריקאי ובוגר MIT. הוא קרא את הדיווחים של 500 חברות שונות לרשות האמריקאית לניירות ערך (ה-SEC) לפני שתכנן את מבנה ה-IPO של החברה, שעוסקת בפיתוח תוכנה לתמיכה בהחלטות. הדגם נותן למספר אנשי-חברה (כולל סיילור, בעל %60 מהמניות) %10 יותר זכויות הצבעה עבור כל מנייה מאשר בעלי מניות אחרים. כשגולדמן סאקס לא אהבה את הסידור עבר סיילור למריל לינץ'. המניות קפצו ב-%231 מאז ההנפקה ביוני.
37. מרגרט ויטמן, בת 37
eBay: מנכ"ל
892.7 מיליון דולר
טוב שלפעמים חושבים פעם שנייה על הצעות. כשפייר אומידיאר (מס' 10) הציע לויטמן לעזוב את ניהול תחום השיווק בהאסברו (ייצור ושיווק משחקי-ילדים) כדי להיות המנהלת הכללית של החברה שתגדיר מחדש את המושג "מסחר אלקטרוני", היא אמרה לא - ואז, שינתה את דעתה. שנתיים אחר כך, היא הפכה לשלישית מבין המיליארדרים של eBay. לאחר מכן איבדה מערכה הכספי עם השפל במניות ההיי-טק בקיץ וקריסת האתר של החברה. אבל היא עדיין האשה העשירה ביותר בין מנהלי חברות
38. שלדון קאפהאן, בן
47 אמאזון.קום: מנהל טכנולוגי ראשי
808.9 מיליון דולר
ג'ף בזוס (מס' 8) הפך את קאפהאן לעובד הראשון בחברה ב-94', כשמשך אותו ממיזם המולטימדיה של אפל ו-IBM (קלייבה לאבורוטוריס), שנפח כבר את נשמתו. חמש שנים לאחר מכן, קאפהאן כלכך חשוב, עד שכמה אנשי טכנולוגיה בחברה נוהגים להיפגש במה שנוהגים הבריות לכנות "אוניברסיטת שלדון". לקאפהאו מספיק מניות באמאזון - יותר מכל אדם מחוץ למשפחת בזוס - כדי לתמוך בקולג' אמיתי.
39. קית' קראץ', בן 45
אריבה: מייסד, מנכ"ל, נשיא
731.3 מיליון דולר
קראץ', בוגר כריזמטי של תוכנית ה-MBA של הרווארד, היה יזם הבית של קרן הון הסיכון בנצ'מארק קפיטל כשעלה על המודל העסקי של אריבה: לעזור ללקוחות כמו סיסקו, שברון ומדינת קליפורניה לארגן את הכל משירותי השרברבות ועד לחומרת מחשב. לא יותר מדי סקסי (יחסית לעסקי האינטרנט), אבל השוק גדל בקצב של %105 בשנה, על פי IDC. ולראייה, המניה עלתה ב-%504 מאז הנפקתה.
40. דייויד דאפילד, בן 59
פיפלסופט: מייסד, יו"ר
694.9 מיליון דולר
כבר כמה שנים שאנשים בקהילה טוענים שדאפילד הוא הבן אדם הנחמד ביותר בעסקי ההיי-טק. עכשיו מסתכלים עליו כרק נחמד אחד מני רבים. תואר הנחמד המצטיין מגיע לקרייג קונוויי, סגן נשיא לשעבר לשיווק באוראקל, שגויס במאי, לאחר שפיפלסופט פירסמה נתוני הכנסה נמוכים והחלה לפטר עובדים. קונוויי הגיע כנשיא ומנהל תפעולי ראשי, מתוך הבנה שהמשרה מספר אחד (זו של דאפילד) תהיה שלו - ולא כך היא. דאפילד נשאר היו"ר, אם כי אחיו פרש במרס. אחת הסיבות שהאח פרש היא, שהרגיש מספיק עשיר כדי להפסיק לעבוד.
41. פיטר קארמאנוס, בן 56
Compuware: מייסד, מנכ"ל, יו"ר
677.2 מיליוןד דולר
לקארמאנוס היתה שנה סוערת. מניות קומפיוור נפלו ב-%55 במשך אפריל (בזמן שכל שאר המניות עפו למעלה), כי המשקיעים חששו שבאג 2000 יצמצם את מכירות התוכנה של החברה לניהול מערכות. המניות חזרו למעלה, אבל קארמאנוס עדיין בבעיות. הוא עומד בפני תביעה על רקע הטרדה מינית, שהוגשה על-ידי עובדת לשעבר, והוא היה צריך כבר ליישב תביעה דומה בעבר. הוא מוציא את כספו על קרנות צדקה (מחקר בתחום הסרטן, אומנות) והוקי-קרח: עם חברו מקומפיוור, תומאס ת'וס (מס' 64), קארמאנוס הוא הבעלים של הקרולינה הוריקנס מה-NHL (ליגת ההוקי המקצוענית).
42. סקוט קרינס, בן 41
ג'וניפר נטוורקס: מנכ"ל, יו"ר
646.5 מיליון דולר
הוא נלחם עם סיסקו על בסיס יומי וזה לא יכול להיות יותר מדי מהנה. אבל, ג'וניפר שמתמחה בנתבים, גורמת למתחרתה להיראות שלומיאלית בשנה האחרונה. הנצחון הגדול של ג'וניפר הגיע בספטמבר 98' עם ה-M40, מערכת ניתוב מהירה עבור האינטרנט (סיסקו עדיין עובדת על הגירסה שלה). אולי זו הסיבה לכך שהמנייה קפצה ב-%191 ביום ההנפקה והמשיכה לטפס.
43. נאת'אן מירוולד, בן 43
מיקרוסופט: מנהל טכנולוגי ראשי
639.3 מיליון דולר
מירוולד לקח חופשה בת שנה כדי לחקור תקופות פרה-היסטוריות. במסגרת השנה הוא עסק בחפירות במונטנה בחיפוש אחרי עצמות דינוזאורים - מה שהופך אותו לחוקר המאובנים החובב העשיר ביותר אי-פעם. לוול-סטריט הוא עדיין לא חסר: מניות מיקרוסופט עלו ב-%93 מאז חודש אוגוסט האחרון. קוסם ההיי-טק אמור לחזור למרתפו ביולי 2000.
44. סקוט קוק, בן 47
אינטואיט: מייסד, חבר הנהלה
615.7 מיליון דולר
האינטרנט ממשיך להיות זרז רציני עבור חברתו של קוק, שפעם התעסקה במכירת תוכנות מעבר לדלפק. אנליסטים קובעים ש-%30 מהעסקאות בשוק המוערך ב-4 טריליון דולר (בארצות-הברית) ינוהלו באינטרנט עד 2005: חדשות מצוינות עבור החברה שמנהלת את אתר QuickenMortgage.com החדש.
45. ריצ'רד איגן ומורין איגן,
בן 63 ובת 62 EMC: ריצ'ארד מייסד - EMC: איגן חברת הנהלה -
614 מיליון דולר
EMC ממשיכה להיות השחקנית הבכירה בשוק אחסון המידע והזוג איגן מופיעים ברשימה זו השנה השלישית ברציפות. EMC הדיעה על תוכניתה להרחיב את פס הייצור שלה באמצעות רכישת יצרנית המיני-מחשבים דאטה ג'נרל. האיגנים מכרו 500 אלף מניות בדצמבר 98', ומימשו 41 מיליון דולר מעושרם. חלק מהכסף הלך לגורג' בוש הבן, ששם את ריצ'ארד במועצת המדע והטכנולוגיה שלו.
46. אד מקוואני, בן 58
ג'יי.די אדוארדס: מייסד, יו"ר
602.3 מיליון דולר
הפחד מפני באג 2000 ומפני שינויים מרחיקי לכת בתחום ה-ERP הורידו את מניות אהובת וול-סטריט לשעבר ב-%54 מאז אוקטובר 98', עובדה שהובילה לירידתו של מקוואני ב-30 מקומות ברשימה. ועדיין, מקוואני, שפרש מכס המנכ"ל לפני שנה, שולט ב-%32 מהחברה, שמתחילה להתאושש. חברת ה-ERP הרביעית בגודלה בעולם חיזקה את ביצועיה באמצעות שיתופי-פעולה עם סיבל ואריבה, שמיועדים לספק אפליקציות קצה (front-end) לתחומים כמו מסחר אלקטרוני.
47. טימות'י קוגל, בן 48
יאהו: מנכ"ל
595.7 מיליון דולר
קורות החיים של קוגל כוללות נגינה בגיטרה, השתתפות במירוצי מכוניות, פעילות פוליטית רדיקלית נגד מלחמת וייטנאם וקדנציה כנשיא Intermec Technologies החברה שהמציאה את הבר-קוד. אבל נראה שכל זה היה חימום בלבד. מאז שמונה למנכ"ל יאהו ב-95', קוגל הפך את התחביב של מספרי 12 ו-13 (פילו ויאנג, מקימי יאהו) לפורטל המוביל בסייברספייס וגם לעסק רווחי. הצעד הבא: הגדלת הנוכחות של החברה בתרבויות נוספות. כיום פועלת יאהו ב-20 מדינות.
48. פהונג צ'ן, בן 42
ברודויז'ן: מייסד, מנכ"ל, יו"ר
582.9 מיליון דולר
ברודויז'ן הוסיפה 63 לקוחות חדשים של תוכנת המסחר האלקטרוני שלה למצבת הלקוחות שלה ברבעון השני. ביניהן ניתן לכלול את וולמארט, CompUSA, אנדרסן קונסלטינג ושירות הדואר של ארה"ב. הרווחים לחציון הראשון עלו ב-%2,100 יחסית לשנה שעברה.
49. טוד ואגנר, בן 39
ברודקאסט.קום/יהאו: סגן נשיא
574.8 מיליון דולר
ואגנר הקים את המובילה בתחום זרימת המולטימדיה באינטרנט, ברודקאסט, עם מארק קובאן (מס' 28) ב-95', כאשר שני החברים מהאוניברסיטה ניסו להקים אתר כדי לקלוט את משחקי הכדורסל של נבחרת הקולג' שלהם. האתר גדל הודות לספורט (450 קבוצות שונות מעבירות תכנים דרך האתר שלהם) וסקס (האתר היה עמוס כמו שלא היה אי-פעם כשפרשת קלינטון היתה בשיאה, וגם כשהוצגה תצוגת אופנה של הלבשה תחתונה). מה הייתם מצפים מזוג פרחחי קולג' אמריקאיים? ואגנר עשה 350 מיליון דולר מהירים באפריל שעבר כשהחברה נמכרה ליאהו.
50. ג'ודי פול וטרי פול, בני 53
Advantage Learning: מייסדת וסגנית יו"ר, מייסד ויו"ר
554.2 מיליון דולר
הסיבה לכך שמניות החברה טיפסו ביותר מ-%50 מאז הנפקת החברה ב-97' היא שהמוצרים של ALS נמצאים ב-45 אלף בתי ספר ברחבי ארצות הברית. ביניהם מחזיקים בני הזוג %73 מהחברה. ג'ודי היא היחידה מבין מייסדי החברה שאין לה רקע עסקי או טכנולוגי: יש לה תואר בחינוך יסודי והיא זו שעלתה על הרעיון ללומדות של ALS כשהיתה עקרת בית ואמא במשרה מלאה. לחברה הכנסות ב-54 מיליון דולר. זה לא יאהו, אבל זה גם לא רע.« פורבס « וואו, כמה כסף « במשך ששת החודשים לאורכם הוכן הפרוייקט הזה, צפו אנשי פורבס בג'ף בזוס מאבד שבעה מיליארד דולר ובג'רי יאנג מנושל מ-300 מיליון דולר. אבל אל דאגה: הם הרוויחו את הכסף בחזרה