היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, על דעת פרקליטת המדינה, עדנה ארבל, הינחה את המשטרה ואת רשויות המס לפתוח בחקירה פלילית כנגד נשיא המדינה, עזר ויצמן. בכך עולה מדרגה בדיקת המשטרה שהתנהלה עד כה.
על פי החשד שעלה במהלך הבדיקה שערך צוות הבדיקה בפרשה, החל בשנים 1984-1983 ועד לאחר כניסתו של ויצמן לתפקיד שר, התקיים קשר עסקי בינו לבין אדוארד סרוסי, באמצעות חברה המצויה בזיקה לסרוסי. צוות הבדיקה גילה מימצאים המצביעים על ראיות לכאורה למערכת יחסים "בעלת אופי עסקי" בין ויצמן לבין חברה זו - דבר שלא היה ידוע קודם לכן.
ההודעה על פתיחה בחקירה נמסרה אמש לפרקליטי הנשיא, עוה"ד יעקב וינרוט ויהודה וינשטיין. היום (ה') נפגשו השניים עם ויצמן בנושא.
מנכ"ל בית הנשיא, אריה שומר, אמר בתגובה להחלטת היועץ המשפטי לממשלה, כי אין בכוונת הנשיא ויצמן להתפטר או להשעות את עצמו, בעקבות חקירת החשדות הפליליים.
שומר הדגיש, שויצמן ימשיך בתפקידו והוא לא ישנה את תוכניותיו בעקבות החקירה. ויצמן נועד היום עם פרקליטיו, ואחה"צ הוא יצא לביתו בקיסריה.
פרקליטו של סרוסי, עו"ד פנחס רובין, אמר בתגובה, כי סרוסי ישמח למסור את גירסתו לפרקליטות, אם יידרש. באשר למימצאים החדשים, אמר רובין כי לא ידוע לו דבר על כך.
גורמים טוענים, כי בין היתר נבדקת מעורבותו של ויצמן בקבלת עמלות בגין עיסקאות שונות, ביניהן עיסקאות נשק, והדיווח שבוצע לגביהן.
הבדיקה מתמקדת באפשרות שהעמלות התקבלו, לכאורה, משני כיווני עסקים: יצוא נשק מישראל ואולי גם יבוא של ציוד צבאי.
על פי המידע שחשף העיתונאי יואב יצחק, עשה סרוסי, סוחר הטקסטיל יליד סודן, הון רב בסחר בנשק בקוסטה ריקה ובמדינות אחרות. זאת, בשנים 81'-84' בהן ויצמן עצמו עסק יחד עם חברים לעסקים, בעסקי נשק שונים, באישור משרד הבטחון.
המשטרה ורשויות המס מבקשים לבצע בדיקה של דיווחי עיסקאות יצוא הנשק, אם היה גילוי מלא של כל העמלות שהיצואנים קיבלו, והאם שולם לגביהן מלא המס, או שמא לגבי מי מהשותפים הדיווח היה חלקי בלבד, ויתרת העמלות התקבלו, לכאורה, באמצעים שונים, ביניהם מתנה שהועברה לחשבון הנאמנות ובכך לא שולם עליה מס כנדרש.
כיוון חקירה נוסף מתייחס לאפשרות, שטרם הוכחה, של יבוא ציוד צבאי, שנעשה בתיווך ישראלי של מערכות עיסקיות שויצמן פעל בהן באותה עת, ותיווך זר של חברות הקשורות או שהיו קשורות באותה עת לסרוסי.
הבדיקה נוגעת לאפשרות לכאורה שעל מחיר הציוד, ששולם על ידי מערכת הבטחון, הועמסו עמלות גבוהות מהמדווח, ובהן התחלקו המתווכים או הסוכנים משני הצדדים.
אם אכן כך, נבדקת אפשרות שהצד הישראלי קיבל את חלקו בהחזר העמלות באמצעות מתנה שהועברה, לכאורה, לחשבון הנאמנות, בלא ידיעת משרד הבטחון ובלא ששולם בגינה מס הכנסה כנדרש.
נודע, כי לפי החשד, מדובר בשכר שקיבל ויצמן בגין ייעוץ שהעניק בשנים 1983 ו-1984 לחברה גרמנית הקשורה לסרוסי, אשר פעלה במדגסקר. ויצמן כיהן אז כחבר כנסת, ובהמשך כשר.
בא כוחו של ויצמן, עו"ד יהודה וינשטיין, אמר בתגובה כי "לנוכח שמועות שונות ומשונות המתפרסמות בעיתונות סביב עניינו של הנשיא, שאין להן שחר, הוא מקדם בברכה קיומה של חקירה ולא דורש לעצמו פריבילגיה מיוחדת. הנשיא מצפה, כי החקירה תהיה מהירה ותגיע לחקר האמת, שכן חקר האמת משרת בהכרח את עניינו של הנשיא".
(ראה "גלובס השבוע").« מאת הדס מגן וסטלה קורין-ליבר « חקירה פלילית נגד ויצמן על קשריו העיסקיים עם סרוסי « נבדקת מעורבותו של ויצמן בקבלת עמלות מעיסקאות, ביניהן נשק * שומר: הנשיא לא מתכוון להתפטר או להשעות עצמו
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.