קמטק - המתחרה הקטנה של אורבוטק

החברה תגייס מחר בנאסד"ק כ-50 מיליון דולר לפי שווי של כ-200 מיליון דולר

זרם ההנפקות של חברות ישראליות בנאסד"ק עומד להגיע בשבועיים הקרובים לשיאו, בתנאי, כמובן, שהשוק הראשוני בוול-סטריט לא יסבול מאיזה פיק ברכיים. אם הכל יישאר על כנו, זו תהיה השנה הפורייה ביותר של חברות ישראליות בנאסד"ק, לפחות לפי מספר ההנפקות שהתבצעו ועוד אמורות להתבצע. בשנה שעברה היינו עדים למספר הנפקות מצומצם יחסית, אבל בהיקף גדול (אמדוקס, גילת ופרטנר). השנה הפיזור גדול יותר וההיקפים הממוצעים עומדים על כ-100 מיליון דולר.

מה שבולט הוא, לפחות עד כה, שכל ההנפקות החוזרות שבוצעו לא נהנות מתשואה עודפת (ראו טבלה). לעומת זאת, שתי ההנפקות הראשוניות שבוצעו הניבו תשואות פנטסטיות (רדוויז'ן ובריזקום). לכאורה, זה מה שעשוי להתרחש עם מניות קמטק, שתנפיק מחר לראשונה את מניותיה בוול-סטריט.

אבל זה כנראה לא יקרה, לפחות לא בעוצמה של רדוויז'ן ובריזקום. שתי האחרונות עוסקות בתחומים "חמים" מאוד כמו העברת תקשורת קול, וידאו ונתונים באינטרנט (רדוויז'ן) ופתרונות אלחוטיים לאינטרנט (בריזקום), ואילו קמטק עוסקת בתחום "משעמם" יחסית של מערכות בדיקה. עד כמה התחום נחשב לפחות אטרקטיבי אפשר לראות משווי השוק של חברת אורבוטק (ששולטת בתחום של קמטק), שמגיע לכ-1.7 מיליארד דולר "בלבד" לעומת מיליארד דולר ויותר לרדוויז'ן ובריזקום שעדיין מפסידות. אורבוטק, רק נזכיר, מוכרת בכ-230 מיליון דולר בשנה, מרוויחה יותר מ-50 מיליון דולר וצומחת מרבעון לרבעון.

אל תצפו, אם כן, ממניות קמטק לזנק בעשרות אחוזים ביום המסחר הראשון. זו תהיה "השקה שקטה" של המניות, אם בכלל. קמטק, כאמור, מפתחת מערכות בדיקה אופטית (AOI), המזהות פגמים במעגלים מודפסים, ומתכננת לגייס מחר (ה') כ-50 מיליון דולר לפי שווי של עד 200 מיליון דולר. המערכות שמפתחת קמטק משמשות את יצרני המעגלים המודפסים ומאפשרות להם לבקר את איכות המוצרים ולתקנם.

שוק המעגלים המודפסים צומח, אמנם, מדי שנה, אם כי בפרופיל יחסית נמוך. ב-99' עמד היקף המכירות הכולל של מעגלים מודפסים, הנמצאים היום בכל מכשיר אלקטרוני, על 34.3 מיליארד דולר והתחזיות לשנת 2002 מדברות על היקף מכירות של 43.3 מיליארד דולר. כלומר, צמיחה צנועה של כ-%8 בלבד בשנה.

בתחום זה בולטים המעגלים המודפסים רבי השכבות, והם גם שעוברים בדיקה אופטית. מכירות מעגלים אלו, שהיוו בשנת 99' קרוב ל-%54 מכל מכירות המעגלים המודפסים, צפויות לצמוח בקצב קצת יותר מהיר של כ-%9.4 לשנה במשך 3 השנים הקרובות. אבל מה זה %9.4 לשנה לעומת הצמיחה, לה אנו רגילים בתחומים "הסקסיים" - אינטרנט, תקשורת רחבת- פס, שירותים סלולריים וכל מה שאיכשהו נוגע להם.

צמיחה איטית זו מקרינה, כאמור, גם על התחומים הנלווים, לרבות תחום עיסוקה של קמטק - זיהוי פגמים על המעגלים המודפסים רבי השכבות. למרות שקצב הצמיחה הצפוי בשוק הזיהוי האופטי עולה על קצב הצמיחה בשוק המעגלים המודפסים, הוא עדיין צנוע - כ-%13. התחומים לא צומחים באופן זהה בגלל שיטות היצור של המעגלים - יצרני המעגלים עוברים לטכנולוגיה הרבה יותר מורכבת וצפופה, וככל שמהעגל מורכב יותר, נחיצות בדיקתו עולה.

היקף המכירות בתחום זיהוי הפגמים בשנת 99' מוערך בכ-250 מיליון דולר. אורבוטק הישראלית, כאמור, שולטת בכ-%65-%75 מהתחום והגדילה את מכירותיה בתחום בשנת 99' ב-%7 לכ-170 מיליון דולר. קמטק, לעומתה, מכרה בשנת 99' בהיקף של כ-23.9 מיליון דולר, גידול של %17.7 לעומת 98'.

בית ההשקעות אופנהיימר מעריך כי הצמיחה בשוק זה תמשיך להיות איטית ותעמוד על שיעור חד-ספרתי. אז למה אורבוטק נסחרת בשווי של 1.7 מיליארד דולר וממשיכה לקבל המלצות קנייה? את התשובה תמצאו בעסקיה האחרים של אורבוטק ובמיוחד מערכות הבדיקה האופטית ליצרני הצגים השטוחים.

שוק הצגים השטוחים, להבדיל משוק המעגלים המודפסים, צומח בקצבים מדהימים. ההערכות מדברות על צמיחה שנתית של %35 בביקוש לצגים שטוחים ב-5 השנים הקרובות. אם בעבר מוקד הצמיחה בשוק זה היה שוק המחשבים הניידים, כיום גם שוקי ה-Desktop וה-Palm תורמים משמעותית לצמיחה ובעתיד גם שוק הטלוויזיות יגביר את הביקושים.

אורבוטק מכרה בשנת 99' מערכות בדיקה לשוק הצגים השטוחים בכ-24 מיליון דולר ולהערכת אופנהיימר החברה צפויה להגדיל מכירותיה בשוק הספציפי הזה לכ-50-45 מיליון דולר בשנת 2000 ולכ-90 מיליון דולר בשנת 2001.

קמטק, מנגד, אינה מפגינה נוכחות בשוק בדיקות הצגים השטוחים ולכן צמיחתה נראית, לכאורה, מוגבלת. עם זאת, החברה הצליחה להשיק בהצלחה בשנת 99' מכונת בדיקה חדשה לזיהוי פגמים על המעגלים המודפסים בשם אוריון. המכונה החדשה מיועדת גם ליצרני המעגלים המודפסים ובזכותה הגדילה קמטק באופן משמעותי את מכירותיה וצמחה בשיעורים גדולים יותר משיעורי הצמיחה בשוק בכלל. כל זה מעיד שבתחום הזה קמטק ואורבוטק הולכים "ראש בראש".

לדברי בכירים בקמטק, החברה הצליחה לזכות בכמה חוזים, שעליהם התמודדה מול אורבוטק. לטענתם, האוריון היה הגורם למרבית ההכנסות בחציון השני של 99' ולמעשה ברבעון הרביעי של 99' כמעט ולא היו מכירות של מכונות הדור הקודם. בקמטק אומרים עוד שהאוריון נמכר ללקוח בכחצי המחיר (250 אלף דולר) לעומת המכונות של אורבוטק. זאת, "למרות שיכולת הזיהוי של המכונות שלנו לגילוי פגמים היא ברמה הגבוהה ביותר, לפחות ברמה של אורבוטק".

מוזר, לא? זולים יותר, טובים יותר, איפוא המוקש? לאחר שהקשנו קיבלנו את התשובה: "באופן כללי, ניתן לומר שהמכונות של אורבוטק מהירות יותר". צריך גם לזכור כי אורבוטק השיגה את מעמד השליט בשוק לאחר שנים (אפילו עשרות שנים) של ניסיון ואלפי התקנות של מערכותיה, בעיקר אצל היצרנים הגדולים. קמטק, עם כל הכבוד, נכנסה לתחום ב-93' והתקינה עד היום "רק" 430 מערכות בדיקה ברחבי העולם. רק לאחרונה הצליחה למכור ליצרניות הגדולות. לכן בשלב הזה קמטק "רק" מדגדגת את אורבוטק, ויש לה עוד דרך ארוכה מאוד להגיע למעמד של אורבוטק.

בכל אופן, קמטק מונפקת במכפיל רווח גבוה יחסית. על בסיס שני הרבעונים האחרונים (רווח של כ-800 אלף דולר ברבעון) מדובר על מכפיל 60, גבוה מאוד לתחום מוגבל, גם בהנחה שרווחי קמטק ישתפרו במשהו במהלך השנה הנוכחית.

השאלה המתבקשת היא, כרגיל, האפשרות של בליעת קמטק על ידי אורבוטק. כזכור, גם אורבוטק נולדה כתוצאה ממיזוג בין אופטרוטק לאורבוט, שהתחרו על אותה משבצת. בכירים בקמטק דחו את האפשרות הזו ואמרו שלא התקיימו עד עתה כל מגעים בנושא. אבל ייתכן שהיציאה לבורסה "חושפת" יותר מהרגיל את קמטק לאפשרות של רכישה על ידי אורבוטק.

הנהנית העיקרית מהנפקת קמטק היא חברת האם, פי.סי.בי, הנסחרת בבורסה בתל-אביב. האפשרות של הנפקת קמטק עלתה וירדה מדי פעם במהלך השנתיים האחרונות והיא זו ש"אחראית" לזינוק של מניות פי.סי.בי במאות אחוזים. פי.סי.בי אמורה לרשום רווח הון של כ-30 מיליון דולר בעקבות ההנפקה ותחזיק לאחריה בכ-%69 ממניות קמטק.

אבל לא רק פי.סי.בי תפיק רווחים גדולים מהנפקת קמטק. כרגיל, גם עובדי החברה ומנהליה יזכו להטבות משמעותיות. במסגרת תוכנית האופציות בקמטק ניתנו לעובדים ולמנהלים אופציות למימוש של כ-368 אלף מניות לפי מחיר מימוש של 3.9 דולר למניה. בהנחה (סבירה למדי) כי מחיר ההנפקה ינשוק לטווח המקסימלי, 18 דולר למניה, מדובר על הטבה של כ-5.2 מיליון דולר לעובדים. סכום יפה, אך צנוע יחסית ביחס להטבה הענקית (50 מיליון דולר) לעובדי TTI, שהנפיקה אמש בוול-סטריט בפעם השלישית.« מאת אבישי עובדיה « קמטק - המתחרה הקטנה של אורבוטק « החברה תגייס מחר בנאסד"ק כ-50 מיליון דולר לפי שווי של כ-200 מיליון דולר