מזון בצה"ל בשנות ה-50

63 שעות מקורס הטבחים הצבאי בשנות החמישים הוקדשו להכנת ארוחת בוקר לארוחת צהריים הוקדשו 140 שעות ולארוחת ערב - 71.5 שעות 16 שעות נוספות הוקדשו לתורנות שבת כבר אז אכלו אנשי צוות אוויר טוב מאחרים טבלת המזון קבעה להם 4,300 קלוריות ליום, ואילו לחיילי העורף - 3,000 בלבד בתערוכת המטבח הצ"הלי שנערכה ב-1958 הוצגו תנורי שדה, שלל סגנונות חדרי אוכל ועגלות חימום מיוחדות לשימור אוכל חם מה שלא שכנע את המפקדים שביקרו בתערוכה, וישבו לסעוד את ארוחת הצהריים על שולחן שדה, שבנו מאדמה. שנות ה-60

המאכל הצבאי שספג בשנים אלו את כמות התלונות הגדולה ביותר: הגולש קנייני הצבא, שרכשו את חומרי הגלם להכנתו בחו"ל, התאכזבו: הם חשבו שזו הצלחה בטוחה הטענה הרווחת נגדו: הוא פשוט שמן מדי בהוראות האריזה של המזון והפצתו נקבעו הכללים הבאים: את הביצים יש להכניס לסיר (אין הסבר מדוע) ואילו הלחם צריך להיארז בקופסה נפרדת בביקורת שנעשתה בבסיסים התברר כי אין הקפדה יתרה על אריזת המזון המסקנה: זו אחת הסיבות לבזבוז בצבא בסוף שנות ה-60 הוחלט על אריזות חדשות ללחם, כל כיכר נעטפה בשקית.

שנות ה-70

ניסיונות חדשים לשימור מזון באמצעות קרינה התוצאות: רחוקות מלהרשים.

ללחם נוסף טעם לוואי נסיון נוסף, של שימור באמצעות קיטור, נכשל גם הוא, אבל לפחות שימר את הלחם בטעמו המקורי למרות הכישלון בעשור הקודם, הגולש עדיין מלווה את החיילים. עכשיו גם הוכנסה לבסיסים מכונה מיוחדת לחיתוכו לקראת החגים סופקו לחיילים שקיות שי, שהכילו תערובת בוטנים, צימוקים ושקדים, גומי לעיסה, סוכריות, פחית מיץ ואיגרת ברכה בתחרות אשפי המטבח הצ"הלי ניצחו החניכים מבית הספר לקצינים הם הגישו תפריט שכלל דג מלוח, מרק בשר צח וחצילים חמצמצים ב-1975 נשלחו לראשונה 8 טבחים צבאיים לקורס הכשרה ב"תדמור" המסורת נשמרת מאז ועד היום, עם כמות טבחים גדולה בהרבה תקציב המזון היומי של צה"ל בסוף שנות ה-70 - כשתי מליון לירות ליום.

שנות ה-80

חיל התחזוקה מוציא, לראשונה, חוברת מיוחדת המגדירה את מאפייניהם של המטבח וחדר האוכל הצבאיים הכוונה: ליצור בסיס אחיד לכל היחידות ולהחדיר את תורת הניהול והארגון הנכונים לצה"ל מבחן השוואה שנערך באמצע שנות ה-80 הוכיח כי מחיר מנת מזון יומית לחייל שווה למחיר מנת פלאפל וקולה אזרחיות בתחרות בינלאומית למנות קרב זכו האנגלים, עם מנה מגוונת הם כללו בה סיגריות, עוגות יבשות ושוקולד בסוף שנות ה-80 רכש צה"ל 50 טון ירקות לסלט, 20 טון ירקות לבישול, ו-50 טון פירות ליום בנוסף רכש 300 אלף ביצים לשבוע, וגם 130 טון תפוחי אדמה ו-22 טון בצל.

שנות ה-90

מרשימת מוצרי המזון הצהל"יים המבוקשים ביותר הודחו ההמבורגר, סלט החצילים היווני, המיץ מרוכז, קציצת הירק והכבד הצלוי מקום של כבוד מצאו בה, במהלך שנות התשעים, הקבאב, אבקת מרק בצל, סירופ דיאטטי, נקניקיות צמחיות ומאכלי דגים לבסיסים עורפיים הוחדרה הכנת המזון על ידי חברות קייטרינג אזרחיות בבסיסים נטולי מטבח ו/או חדר אוכל מזינים החיילים את עצמם באמצעות מכונות לשם כך צוידו בכרטיס מגנטי מיוחד.