לווייתן בצרות

ב-4 ביולי השנה, דקות מספר לפני יום העצמאות האמריקני, פירסמה סי.איי אזהרת רווח לגבי הדו"ח לרבעון השני. האשמה הוטלה על ירידה בהזמנות, בעיית לוואי שנגררה מאז באג 2000 שלא היה. המניה כבר קרסה קודם לכן, במאי השנה, כאשר פירסום הדו"חות לרבעון הראשון התעכב.

קודם לכל הצרות, באפריל, ביקרה כותבת שורות אלו בניו אורלינס, בכנס השנתי של סי.איי, שם הושקו מוצרים חדשים שהקפיצו את החברה לעידן הניהול של סחר אלקטרוני. בראיון שנערך אז עם דגלאס רובינסון, סגן נשיא ואחראי על הרכישות בסי.איי, אמר זה ל"גלובס", כי עונת הרכישות בחברה לא הסתיימה.

"לא הצבנו גבול לרכישות שלנו", אמר רובינסון, "אנחנו מקשיבים ללקוחות, והלקוחות רוצים מאיתנו עוד ועוד. צ'רלס (וואנג, מייסד החברה - א.מ) כל הזמן אומר: 'רק התחלנו'. זה שינוי עצום. אנחנו נמשיך לרכוש, וגם לפתח את המערכות הקיימות שלנו".

יפה. בכנס השנתי הוצגו כל התותחים של החברה. בניו אורלינס המקסימה של חודש אפריל הכל נראה יפה ומלוטש, ללא סדק אחד. הכניסה של החברה לניהול תשתיות סחר אלקטרוני הביאה את מוצריה לידי שימוש בנתחים חדשים של השוק, מפורטלים ועד ספקיות ASP. היו לה שיתופי פעולה עם כל הגדולות האחרות, ממייקרוסופט ועד סאן.

התחזיות היו בשמיים, והיה בלתי אפשרי לברר את הבעיות שעומדות לפני החברה המצליחנית הזו. חברת התוכנה השלישית בגודלה בעולם, שהחלה את דרכה ב-76', עברה עם השנים מניהול תשתיות עיסקיות למיינפריים, לניהול מערכות סחר אלקטרוני. נראה היה שהיא צועדת יפה עם הזמן.

אבל עברו כמה חודשים, והגיעו שני משברונים: ראשית, אזהרת הרווח של יולי. שנית, לפני חודשיים פורסם כי וואנג, מייסד החברה המיתולוגי, עוזב את כס היו"ר ונשאר בחברה בתפקידים אחרים, רשמיים פחות. סנג'אי קומאר, עד אז מספר 2 בחברה, מנווט היום את ההגה. וואנג "מסתפק" בתואר נשיא.

עד כמה מסבירים לנציגים בישראל את המתרחש מעבר לים, במיוחד כשהוא לא מחמיא? אלי חיזקיאב, סמנכ"ל סי.איי בישראל, טוען, כי "יום אחד כינסו את כולם, והסבירו שסי.איי החליטה לעשות פיצול ליחידות אורגניות בתוכה. צ'רלס הלך לנהל בפועל את העסק הזה, שצומח הכי מהר בחברה".

"גלובס": איך הרגשתם בישראל כשוואנג עזב?

חיזקיאב: "יש הירארכיה, כמו בכל גוף. כשעוזב המנהל הבכיר, זה משפיע יותר על המקורבים, ויורד בעוצמתו כלפי חוץ. מאוד אוהבים אותו בחברה. העזיבה שלו, זו נקודה לא פשוטה".

כל ההחלטות של סי.איי מתקבלות בארה"ב. לא עולה לפעמים ההרגשה "איפה אנחנו בכל זה"?

"אין חשש ואין פחד, כי סך הכל זו חברה גדולה ומוכרת. יש תקופות של ירידה ועלייה. עכשיו אנחנו בשלב של התרוממות. אני מרגיש שאנחנו, בארץ, עושים את תפקידנו מצויין".

עד כאן הבעיות-לא-בעיות של סי.איי. אולי לא צריך ממש לדאוג לענקית הוותיקה הזו, וסביר להניח שהיא תחבוש את הפצעים ותמשיך הלאה. מעבר לכך, קשה לומר באיזו מידה משפיעה תקופה בה החברה הרוכשת עוברת מכשולים ומהמורות, על ההרגשה בחברות הישראליות שנרכשו.

אלו החליקו פנימה בדיוק לפני התקופה הקשה - בהתחלה תוך פיטורי עובדים, ולאחר מכן נבלעו לחלוטין בבטן לווייתן התוכנה. היום הן סי.איי, נקודה.

באותו חודש קסום, אפריל 2000, הכריז צ'רלס וואנג כי סי.איי תמשיך לתור אחר חברות ישראליות לרכישה, וכי היא ממשיכה לבדוק טכנולוגיות מעניינות בתחום הפתרונות לסחר אלקטרוני. אבל גם לענקית יש רגעים קשים, ולא ברור עד כמה לסי.איי כואב הראש עכשיו. מכל מקום, לחברות הישראליות שעדיין חולמות על רכישה, כבר לא יהיה קל לרקום את הפנטזיה המוכרת: "יקנו אותנו".

על פי חיזקיאב, החברה העולמית נמצאת בתהליך התאוששות, לאחר שבאפריל נעשה בה רה-אירגון גדול. כעת ישנה התמקדות בשלושה תחומים: ניהול תשתיות, ניהול שרתים מרכזיים וניהול יישומים. "לקח קצת זמן עד שכל אחד הבין איפה הוא עומד. אנחנו בעלייה בישורת הזו. היתה אזהרת רווח, ומנסים להתאושש".