מאבקי כוח בשמי אוסטריה

לאוסטריה, מדינה בת 8 מיליון תושבים, יש שלוש חברות תעופה. הממשלה, שמפעילה עדיין את השפעתה הרבה על אוסטריין איירליינס, ניסתה כבר לפני שלוש שנים לשכנע את שני המובילים הקטנים - לאודה וטירוליאן איירווייז - לשתף פעולה, אך התוכנית נכשלה. מנהלי שלושת המובילים לוחמים זה בזה

מי ישלוט בחברת התעופה היוקרתית לאודה אייר? כנראה לופטהנזה, חברת התעופה הגרמנית.

מי ששואל את ניקי לאודה, 51, על הפילוסופיה שלו בעסקים, חש מיד שמולו עומד נהג לשעבר בפורמולה 1: "משעמם לי אם מתפוצץ משהו.

רק בהיתקלות ראש בראש אני מתחיל לרוץ ממש", אומר יושב ראש חברת לאודה אייר.

כעת לאודה שוב במיטבו, אף שבעיות לא חסרות לו. סביב חברת התעופה הקטנה, אך היוקרתית שלו, התלקח מאבק בנוסח אוסטרי טיפוסי.

כבר חודשים מתקוטטים לאודה ובעלת המניות הגדולה שלו, אוסטריין איירליינס, על השליטה בחברה שמעסיקה 1,700 עובדים.

החברה של מי שהיה פעמיים אלוף עולם במירוצים, רושמת הפסדים עמוקים.

ברם, לאודה יודע שהרוב במועצת המנהלים של החברה עומד מאחוריו, ואין בדעתו להיכנע לדרישה של שניים מראשי אוסטריין איירליינס, הרברט באמר ומאריו רהולקה, לוותר על ההגה. "אם יש קשיים", מתפאר נהג הפרארי לשעבר, "אז אני מתעורר ממש".

רק לופטהנזה, שמחזיקה ב-20% מלאודה אייר, תוכל אולי ליישב את המחלוקת. אבל, יושב ראש החברה הגרמנית, יורגן ובר, שקלט את הניצים לא מכבר במועדון ה"סטאר אליינס" שלו, מתאפק בינתיים. המשך הסיפור יתברר על פי חוות הדעת של מבקרים כלכליים ניטרליים ובאסיפה כללית שלא מן המניין.

ההתכתשות המחפירה פוגעת כבר בתדמית המפוארת של חברת התעופה שלאודה בנה בשנים קודמות בעמל רב. כמעט אף מוביל אחר באירופה לא נהנה משם מצויין כמו חברת "ניקי נאציונאלה", כפי שלאודה נקרא בפני בני עמו.

בזמן שהנוסעים בחברות תעופה אחרות יושבים צפופים כמו סרדינים ובולעים סלט דל ופסטה מבושלת מדי, מתרווחים אורחי לאודה בנוחיות רבה ונהנים משירותי הקייטרינג המובחרים של דו את קו (CO & DO).

את מחלקת העסקים מלווים אפילו שפים שמכינים תבשילים על פי תפריט בסירים מהבילים מיוחדים. "לעולם לא נרד לרמה של רבים ממתחרינו", מבטיח מנכ"ל החברה. אבל ההצלחה הכלכלית של לאודה אייר מוגבלת ביותר.

כבר בשנה שעברה הניבו 27 מטוסי הסילון לחברה הפסד של יותר מ-10 מיליון מר"ג, שעלול להגיע השנה אפילו עד 150 מיליון מר"ג, למרות שלאודה לא משלם לטייסיו ולדייליו שכר משופע דווקא.

לאודה רוצה לסתום את נקב המיליונים על ידי השבתת מטוסים וקווים שונים. הוא רוצה גם למכור ולשכור מחדש ארבעה מטוסים שחוב רובץ עליהם. "זה ייקר את כרטיס הטיסה רק במחיר של כוס קפה", טוען ניקי.

אבל, הבוסים של אוסטריין איירליינס, שמחזיקים ב-36% מלאודה אייר, מתנגדים לעיסקה "הבלתי אחראית". אף על פי כן, ניקי לאודה לא נכנע ומתעלם מאזהרתם.

לאוסטריה, מדינה בת 8 מיליון תושבים, יש שלוש חברות תעופה. הממשלה, שמפעילה עדיין את השפעתה הרבה על אוסטריין איירליינס, ניסתה כבר לפני שלוש שנים לשכנע את שני המובילים הקטנים - לאודה וטירוליאן איירווייז - לשתף פעולה, אך התוכנית נכשלה. מנהלי שלושת המובילים לוחמים זה בזה.

אפילו את הדלק קונה כל חברה באופן עצמאי. לאודה מודה: "האפקטים הסינרגטיים הם אפס".

ראשי אוסטריין איירליינס יודעים שהם יכולים לפתור את הבעיה רק אם יבטיחו לעצמם את הרוב בלאודה אייר.

הם היו מוכנים לקנות מיד את 20% של לופטהנזה, אבל וובר שותק.

מומחי הענף מנחשים מדוע: הבוס של לופטהנזה יוכל לנצל את הקטטה בין שותפי "ברית הכוכבים" האוסטריים שלו, כדי לפלוש בעצמו לאוסטריה כבעל השליטה באוסטריין איירליינס.

ממשלת וינה השמרנית קבעה לעצמה מטרה של הפרטת החברות הממשלתיות. גם ל-40% שהיא מחזיקה בחברת התעופה האוסטרית מחפשים כעת קונה. המציע החשוב ביותר יוכל להיות יושב ראש לופטהנזה, וובר. אם יזכה, לופטהנזה תשלוט בשתיהן: באוסטריין איירליינס ובלאודה אייר.