אירגון ידידי כדור הארץ: פרוייקט שער הירדן הירדני-ישראלי הרסני לסביבה

מנסים למנוע מימון של 15 מיליון דולר מהבנק העולמי

אירגון ידידי כדור הארץ (Friends of the Earth) פתח אמש במאבק עולמי, במטרה למנוע מהבנק העולמי לאשר הלוואה של 15 מיליון דולר לפרוייקט שער הירדן, בטענה שמדובר בפרוייקט הרסני לסביבה. הבנק העולמי צפוי לדון היום (ה') במתן ההלוואה.

פרוייקט שער הירדן מיועד להקמת איזור תעשייה ישראלי-ירדני משותף משני צידי נהר הירדן. הפרוייקט מנוהל על ידי קונסורציום של אנשי עסקים ישראלים וירדנים. אתר הפרוייקט ממוקם 9 ק"מ דרומית לגשר שייח' חוסין, הסמוך לבית-שאן. באחרונה אישר משרד האוצר ערבויות בהיקף של 7 מיליון דולר לפרוייקט.

אירגון ידידי כדור הארץ טוען, שהפרוייקט יגרום נזק בלתי הפיך לשליש מנהר הירדן. לדבריו, נהר הירדן קדוש למספר דתות ועתיד לקבל את התואר "אתר מורשת עולמי" מטעם האו"ם. האירגון טוען עוד, שהפרוייקט יגרום להרס של שטחים פתוחים רבים שלהם פוטנציאל חקלאי, ולכן הוא עלול להרוס את הטבע באיזור. עוד טוען האירגון, שייתכן שקיימים באיזור ממצאים ארכיאולוגיים. אנשי האירגון סבורים, שהקמת הפרוייקט תגרום לשינוי בלתי הפיך באיזור ולאסון סביבתי ותרבותי. לדבריהם, אם הבנק העולמי יתמוך בפרוייקט, יתוסף הפרוייקט לרשימה של אסונות סביבתיים שמימן הבנק.

אנשי האירגון רתמו למאבק אירגונים סביבתיים נוספים מישראל וירדן. לדבריהם, לא ניתן כל הסבר כלכלי לכך שאיזור התעשייה המשותף צריך לקום דווקא לאורך נהר הירדן. לטענתם, מאחר שהפרוייקט מוצג כסמל לשלום, השאלות הסביבתיות הפכו למשניות ולכאורה לא רלוונטיות. האירגון גם מציע חלופות לאתר: פיתוח איזור התעשייה הריק של בית-שאן או המשך פיתוח איזור התעשייה באירביד.

נשיא האירגון בארה"ב, ד"ר ברנט בלקוולדר, אמר שהתנהגות הבנק העולמי בנושא פרוייקט שער הירדן מדגימה כיצד הבנק מזלזל בהליכים שקבע למתן הלוואות. לדבריו, הבנק מחייב בחינה ציבורית וסביבתית של פרוייקטים שהוא מתבקש לסייע במימונם, אולם במקרה זה, בחירת האתר ועבודות הבינוי החלו לפני שבדיקות אלו בוצעו. לדבריו, התוצאה היא שהבנק יסייע למהלכים ונדליסטיים, שיהפכו איזור הנערץ על מיליוני אנשים בעולם לאיזור מסחרי ותעשייתי.