ספרות מקצועית ( 2 )

ה" תנ"ך" של הניתוח הטכני

בסקירה הראשונה הצגנו את ספרו של מרפי הנחשב לספר לימוד פופולארי ומקיף. הפעם נסקור את הספר שנחשב ( אם כי לא על ידי כולם ) כ "תנ"ך " של הניתוח הטכני. הספר נקרא : Technical Analysis of Stock Trends ומחבריו הם רוברט אדוארדס וג'ון מגיי. הספר הוצא לאור לראשונה ב 1948 על ידי ה New York Institute of Finance ובידי נמצאת המהדורה השישית שלו אם כי נדמה לי כי כבר יצא במהדורה שביעית. הספר נחשב כתנ"ך של הניתוח הטכני משום שרבים רכשו את ראשית השכלתם הטכנית ( בעידן שלפני מרפי ) באמצעות קריאת ספר זה.

הספר מקנה את יסודות ניתוח התרשימים וטקטיקות מסחר בסיסיות המבוססות על ניתוח זה. כספר שהמהדורה הראשונה שלו הודפסה לפני חמישים שנה, הוא אינו כולל אינדיקטורים טכניים שמעבר לתרשימים ולתבניות המחיר ולכן הוא אינו מומלץ כספר ראשון למי שרוצה להכיר את הצדדים השונים של תורת הניתוח הטכני. כך למשל לא תמצאו בו את מדד העוצמה היחסית ואף לא דיון מקיף בממוצעים נעים. הספר מומלץ למי שרוצה להעמיק את ידיעותיו ואת התמחותו בניתוח תרשימים ובתבניות מחיר ולמי שרוצה ללמוד איך מיישמים את הניתוח הטכני הלכה למעשה. ראוי לציין כי נדרשת אהבה רבה לשיטת הניתוח הטכני ומוטיבציה גבוהה ללמוד את רזיה על מנת לקרוא ספר זה שכן הוא עמוס בפרטים טכניים ובדוגמאות.

מי שמתעניין גם בהיסטוריה הפיננסית ובהתפתחות ה" מחשבה הטכנית " ימצא בספר זה מעלות נוספות מעצם חשיבותו ההיסטורית ותרומתו להטמעת עקרונות השיטה הטכנית כבר לפני חמישים שנה. גם המהדורות החדשות של הספר אינן מסוות את העובדה שמדובר בספר וותיק. בעיני אחדים עובדה זו עשויה להיחשב כחסרון בעוד אחרים ייהנו ממשק כנפי ההיסטוריה.

הספר מחולק לשני חלקים כאשר החלק הראשון מציג את התיאוריה ואת הכלים הטכניים והחלק השני מרחיב את הדיון ועוסק באסטרטגיות מסחר.

אולם, למרות שמקובל לראות בספר זה את ה " תנ"ך " של הניתוח הטכני, יש החולקים על תפיסה זו משום שאדוארד'ס ומגיי אינם המקור הראשון לכל התכנים המוצגים בספר. כך למשל לא הם כתבו את תאוריית דאו ( וזה ברור ) ולא הם הניחו את היסודות הראשונים לניתוח תרשימים. כמובן שבהשוואה למרפי נשמרת להם זכות ראשונים אולם יודעי דבר בחקר הניתוח הטכני מכירים גם את הספרים שלפני אדוארד'ס ומגי. ספרים אלו ניתנים לרכישה עד היום ולמי שמעוניין נציין להלן שניים מהם ובעתיד נסקור כל אחד מהם בנפרד.

הספר הראשון הוא : Technical Analysis and Stock Market Profit שכתב Richard Schabacker ב 1932 והשני הוא: Charting The Stock Market המבוסס על שיטתו של וויקוף ואשר התפרסמה ב 1930. על אלו ניתן להוסיף את ספריו של גאן ואת כתביהם של דאו ואליוט.

המעניין הוא שרבות מהשיטות שמוצגות בספרים היוצאים היום לאור בהם מקדימה את הכותרת המילה : NEW ואשר חלקם אף עוסקים במסחר המקוון והמודרני, מבוססות על השיטות הישנות והטובות אשר ניתן למצוא בספרי המקור. אם נוסיף לדיון גם את שיטת התרשימים היפאנית אשר קיימת כבר מאות בשנים ואשר משמשת באופן שוטף סוחרים מתוחכמים ומקוונים אזי תתבהר התמונה לפיה חכמת הניתוח הטכני היא חוכמה עתיקת יומין, לפחות בכל הקשור לניתוח התרשימים, ניתוח שהוא בבסיס השימוש בשיטה זו. אפשר שטיעון זה יגרום לאחדים לתהות על הרלבנטיות של הניתוח הטכני בימים אלו בעוד אחרים יאהבו את השורשים העמוקים. כל אחד יחליט וישפוט על פי הבנתו אולם לא ניתן להתעלם מהמסורת ארוכת השנים של תורת הניתוח הטכני ומהשתלבותה ככלי מקצועי ומרכזי בכל שלב של ההתפתחות הטכנולוגית והפיננסית במאה השנים האחרונות.