ניהול סיכונים ופקודות הגנה

" עוצמה היא שקט מנטלי פנימי , חופשי מכשלים אישיים " .

חכמת הזן

משקיעים וסוחרים מפסידים כסף מעת לעת. האמת היא שהדרך הטובה ביותר ללמוד לסחור היא דרך לימוד הטיפול בפוזיציות מפסידות. ניתן להרוויח ממסחר גם אם מספר הפוזיציות הרווחיות אינו עולה על מספר הפוזיציות המפסידות ובתנאי שנדע לטפל כשורה בפוזיציות המפסידות. החוכמה היא לחתוך את הפוזיציות המפסידות לפני שהן " חותכות " את הסוחר. אם נגיע למצב בו ההפסדים יהיו קטנים ( מכיוון שחתכנו אותם מהר ) נוכל ליהנות מהפוזיציות המרוויחות לגביהן נמכסם את הרווח. חיסול הפוזיציות המפסידות יעניק לנו גם את השקט המנטלי הפנימי הנדרש למעקב וטיפול בפוזיציות המרוויחות.

הכניסה לפוזיציה

ישנם שני תנאים מקדימים לכניסה לפוזיציה:

1.*פוטנציאל הרווח צריך להיות לפחות פי שלוש מפוטנציאל ההפסד. כמובן שמדובר בפוטנציאל על הנייר שכן בפועל התוצאות עשויות להיות שלא כפי שתכננו אולם אם הפוטנציאל לא יהיה קיים אפילו על הנייר, אין טעם להיכנס לפוזיציה. כך למשל לא נסחור במניה אשר להערכתנו יכולה לעלות או לרדת 5 אחוזים גם אם אנחנו מעריכים כי תעלה. כן נרכוש מניה אם היא שוכנת מעל לרמת תמיכה משמעותית ( סיכוי נמוך להפסד )ומפתחת מגמת עליות אל עבר רמת התנגדות רחוקה.

2.*כניסה לפוזיציה תיעשה רק עם תוכנית מסחר מוגדרת. תוכנית המסחר תתייחס לשאלה מתי נממש רווח, מתי נגדיל את הפוזיציה וכמובן היכן נמקם את פקודת ההגנה. פקודת הגנה היא פקודת יציאה מהפוזיציה אשר צריכה להתבצע, במקרה הצורך, באופן אוטומטי, מבלי להקדיש לכך מחשבה. כאשר שיטת המסחר מאפשרת, יש לתת את פקודת ההגנה מיד עם הכניסה לפוזיציה. אם שיטת המסחר אינה מאפשרת לנהוג כך, יש לקבוע את פקודת ההגנה באופן טנטטיבי ולבצע אותה מיידית בהתאם לצורך. פקודות ההגנה הן מרכיב בסיסי בניהול סיכוני ההשקעה בניירות ערך . יהיו מקרים בהם המניה תתחיל לנוע בכיוון שחשבנו מיד לאחר שפקודת ההגנה יצאה אל הפועל ( והפוזיציה חוסלה ). אין מה לעשות, זה חלק מהמשחק.

להחלטה על מיקום פקודת ההגנה המתבצעת לפני הכניסה לפוזיציה ישנה חשיבות מכרעת. פעולה כזו מעידה כי הסוחר שוקל את הסיכונים לפני שהוא חושב על הרווח. הדרך היחידה לשרוד במסחר היא לשמור על הכסף והדרך היחידה לשמור על הכסף היא באמצעות פקודות הגנה. משנקבעה פקודת ההגנה, אין לשנותה במקרה והמניה אינה מתנהגת כמצופה. תמיד תימצאנה לנו סיבות לעשות כך אולם בכך נחטיא את המטרה של פקודת ההגנה: ניהול סיכונים שקול, מוגדר ונטול הפרעות מנטליות.

ישנן מספר אסטרטגיות מקובלות למיקום פקודות הגנה ולהלן נפרט כל אחת מהן. המתודולוגיה זהה לפוזיציות רכש ומכר. אנחנו נתייחס לפוזיציות רכש. ההפך נכון לפוזיציות מכר.

פקודת הגנה ראשונית

פקודת ההגנה הראשונית היא פקודת ההגנה הממוקמת מיד עם הכניסה לפוזיציה ומטרתה לשמור על הכסף במקרה והפוזיציה תתברר מיד כשגויה. שיטת מיקום פקודת ההגנה הראשונית משפיעה גם על גודל הפוזיציה.

אפשרות אחת למקם פקודת הגנה ראשונית היא בשער הנמוך במידה קבועה משער הרכישה. למשל: אחוז מתחת לשער הרכישה.

אפשרות שניה למיקום פקודת הגנה ראשונית היא מתחת לשער הנמוך ביותר ביום המסחר הקודם. השער הנמוך של יום המסחר הקודם משמש כרמת תמיכה לטווח הקצר ומהלך מתחתיו מלמד על עוצמה מתגברת של המוכרים ולפיכך נמכור.

אפשרות שלישית למיקום פקודת ההגנה הראשונית היא מתחת לרמת התמיכה הקרובה ובתנאי שהיא אכן קרובה.

אחרי שמיקמנו את פקודת ההגנה הראשונית והיה והפוזיציה מתחילה להרוויח כסף, נעלה בהדרגה את פקודת ההגנה כפי שיתואר להלן:

פקודת שימור ההשקעה בפוזיציה

אחרי שמיקמנו את פקודת ההגנה הראשונית ( שהוצאתה אל הפועל תגרום הפסד מסוים ) , השלב הבא הוא שמירה על סכום ההשקעה. פקודה זו נועדה לאפשר את הסיכוי לרווח מבלי לסכן את סכום ההשקעה הראשוני.

מיקום פקודת ה"שימור" יתבצע לאחר שהפוזיציה התחילה להרוויח, כלומר לאחר שהמניה עלתה. מקובל למקם פקודה זו לאחר עלייה של אחוז וחצי בשער המניה משער הכניסה לפוזיציה. לדוגמא, נניח וקנינו מנייה של בנק לאומי בשער 900 ופקודת ההגנה הראשונית הייתה בשער 885 . לאחר שהמניה ( בתקווה ) תעלה באחוז וחצי לשער של 915, נעלה את פקודת ההגנה ל 900. היה והמניה תיסוג, הפוזיציה תחוסל ללא נזק כספי. ניתן יהיה לשקול כניסה מחודשת לפוזיציה אבל מתוך עמדה של שקט נפשי. מנקודה זו, כאשר פקודת ההגנה ממוקמת, ניתן ליהנות מעליית המניה ללא סיכון סכום ההשקעה הראשוני. אין חובה להיצמד למידה של אחוז וחצי רווח וניתן להחליט על שיעור שונה המתאים לאופי המסחר ולטעמיו של הסוחר. חלק מעדיפים מהלך משמעותי יותר וחלק יעדיפו מהלך מתון יותר. החשוב הוא להחליט ולבצע כאשר כל עוד לא קבענו פקודה לשימור ההשקעה בפוזיציה תיוותר פקודת ההגנה הראשונית על כנה.

פקודת הגנה מתוקנת

פקודת הגנה מתוקנת תיקבע במקרה ולאחר הכניסה לפוזיציה המניה לא עלתה מעל לאחוז וחצי שקבענו אולם גם לא ירדה מתחת לפקודת ההגנה. במקרה כזה, נבחן את עדכון פקודת ההגנה בהתאם לתוצאות המסחר. כך למשל, אם קבענו מיקום פקודת הגנה מתחת לשער הנמוך של יום המסחר הקודם, אזי שיום המסחר החדש נכנס כעת להגדרה של " יום המסחר הקודם " ופקודת ההגנה תמוקם בהתאם. כמובן שהפקודה לא יכולה להיות מתחת לפקודת ההגנה הקודמת ( בפוזיציית רכש ) שכן אם המניה הייתה נסחרת מתחת לרמה זו, הפוזיציה הייתה מתחסלת.

פקודת שימור הרווח

פקודת הגנה זו, כשמה כן היא, נועדה לשמר על הרווח במידה והושג. כמובן שפקודה זו היא הפקודה שכל סוחר ישמח למקם שכן היא מתקיימת כאשר הפוזיציה הצליחה לרכב על גל הרווח. כאשר המניה ממשיכה לעלות, מעבר לרמה שממנה מיקמנו את פקודת שימור ההשקעה הראשונית, נעלה את פקודת ההגנה לפי אחת המתודולוגיות שציינו : או אל מתחת ל שער הנמוך של יום המסחר האחרון או במרחק קבוע מתחת לשער האחרון. אם המניה פרצה רמת התנגדות משמעותית, ניתן למקם פקודת הגנה מתחת לאותה רמת התנגדות. מי שיחפוץ בכך, יכול להשתמש במערכות מתוחכמות יותר למיקום פקודות הגנה כמו מערכת ה Parabolic Sar של ווילדר שעיקרה הידוק מתמשך של פקודות הגנה.

הערות כלליות:

1.*מיקום פקודות הגנה דורש ניסיון ( נכון לכל דבר ) . מערכת הכללים שהצגנו כאן משמשת קריאת כיוון למי שמעוניין להתחיל ולסחור נכון. אולם, לכל מניה ושוק מאפיינים משלהם המחייבים התאמה של מערכת פקודות ההגנה. לפיכך, ניתן להתחיל עם הכללים המקובלים ולשכלל אותם בהתאם לתנאי המסחר ואופי הסוחר. החשוב הוא לקבוע את הכללים מראש ולא לשנותם תוך כדי הפוזיציה.

2.*תהליך העבודה עם פקודות הגנה אינו מושלם ( וגם זה נכון כמעט לכל דבר) . אף אחד לא מבטיח לנו כי המניה תיתן לנו את ההזדמנות לפעול ברמת ההגנה. נניח וקבענו פקודת הגנה לבנק לאומי ב 900 והעסקה הראשונה שמתבצעת לאחר עסקה ב 901 היא ב 880. תכננו למכור ב 900 אבל כעת המניה היא ב 880. במקרה כזה, ננצל את כישורי ניתוח המסחר התוך יומי ונאתר את נקודת היציאה הטובה ביותר. נכון אם כך שפקודות הגנה אינן מהוות ביטוח מושלם אבל הן הביטוח הכי טוב שיש. הן מעניקות שקט מנטלי ומאפשרות מסחר ממושמע.

עוד על ניהול סיכונים

פקודות הגנה הן אמצעי אחד מני רבים לניהול סיכונים.

על אלו נוסיף:

1.*מסחר במניות נזילות בלבד.

2.*פיזור הפוזיציה בין מספר מניות.

3.*קביעת גודל הפוזיציה על פי כלל הסיכון המכסימלי .

4.*דבקות בתוכנית המסחר.