המפסיד המתמיד

חברת TWA לא היתה מעולם חברת תעופה גדולה בשוק הישראלי, והקו לישראל הוכיח רווחיות רק לסירוגין.

החלטת אמריקן איירליינס לרכוש את כל נכסי החברה, פרט לקו לישראל והקו לפורטו-ריקו, נומקה בכך ש"נבחנו כל ההיבטים השונים בקו לישראל, ונמצא שהקו אינו כדאי מבחינה כלכלית". אמריקן איירליינס הוסיפה, כי בעת המגעים לרכישה, הודיעה לה הנהלת TWA שהקו לישראל הפסיד בשנתיים האחרונות.

TWA מבצעת כיום 7 טיסות שבועיות בלבד בין המדינות, נמוך בהרבה ממספר הטיסות שמבצעת אל-על, נמוך בצורה משמעותית ממספר הטיסות שביצעה טאואר-אייר, עד שהפסיקה את פעילותה בשנה שעברה, וזהה לפעילותה של חברת קונטיננטל האמריקנית.

TWA התחבבה על השוק הישראלי בעיקר בזכות ההטבות המפליגות שהעניקה במסגרת מועדון הנוסע המתמיד שלה. כעת, לא ברור מה יעלה בגורלן של הנקודות שנצטברו בטיסות החברה מישראל ואליה.

הנהלת TWA בישראל האשימה את ההנהלה המרכזית בסנט-לואיס, כי חיבלה בקו לישראל ולא איפשרה להפוך אותו לרווחי יותר. הטענה המרכזית היתה שהופעלו בקו מטוסים לא מתאימים, בואינג-767, שברבים מהמקרים לא ביצעו טיסות ישירות מישראל לארה"ב ונאלצו לנחות באירלנד לצורך תדלוק, בעיקר במקרים של מזג אוויר קשה.

מאז שהודיעה אמריקן איירליינס על כוונתה לרכוש את TWA, ובמיוחד לאחר שבית המשפט במדינת דלאוור קיבל את הצעתה, התקבלו ביטולי הזמנות נרחבים במשרדי החברה בישראל, וחלה נדידת נוסעים - בעיקר לטיסות אל-על הנוחתות בניו-יורק. החברה הישראלית אף החליטה להוסיף 7 טיסות שבועיות בין המדינות - זהה למספר טיסותיה של TWA האמורות להתבטל באמצע חודש אפריל הקרוב.

טענת עובדי TWA בישראל, כי ההחלטה על סגירת הקו לישראל התקבלה באמריקן איירליינס ממניעים פוליטיים, לאחר 54 שנות פעילות, לא התקבלה. כמו נדחתה טענתם, לפיה הקו הרוויח 10 מיליון דולר ב-1999, וכי נרשם רווח של 8.5 מיליון דולר בשנת 2000, למרות המצב הביטחוני והירידה בתיירות.

התשואה מפעילות TWA בקו לישראל, היתה לאורך כל השנים נמוכה - עקב מדיניות המחירים הקשוחה שהנהיגה אל-על ושנגרמה עקב פעילותה של טאואר-אייר לישראל. לעומת הקו לישראל, תמשיך אמריקן איירליינס להפעיל קווים שלה לאיזורנו, כגון לקהיר ולריאד, המתאפיינים ברמת מחירים גבוהה יותר.